|
Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 22:52, 17 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Spoko ja chwilowo włąśnie robie obiad na jutro - flaczk iz kurzych żołądków - co za zapach...
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Dekster
Mam większego konia niż OSM :P
Dołączył: 23 Gru 2005
Posty: 1776
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Płaskowyż tarnowski
|
Wysłany: Śro 15:06, 11 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
Ostatnio spełniam się kulinarnie,choć każdy wie jakie ze mnie antytalencie.
Zrobiłam naleśniki z budyniem.
robimy dość cienkie nalesniki,gotujemy budyń (najlepiej dwa albo jeden duzy) i ubijamy bita smietanę,rodzynki.
MNIAMMMM,najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam
Szybko,mało zmywania...ekonomicznie.
Powiedzcie mi,jak zrobić takie grubaśne jak na amerykańskich filmach?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
grrrrrrr
Wszędobylski 'wykłócacz znikający'
Dołączył: 01 Wrz 2007
Posty: 1617
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kiedyś może znów Nostrzykowo.. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 15:13, 11 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
Dekster napisał: |
Powiedzcie mi,jak zrobić takie grubaśne jak na amerykańskich filmach? |
babcia dawała więcej proszku do pieczenia, lub drożdży, ale z tym to dużo roboty bo ciasto musi troche odczekać, urosnąć itd..
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Cytrynka
Dołączył: 29 Sty 2008
Posty: 4273
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Rybnik City Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 15:31, 11 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
grrrrrrr napisał: | Dekster napisał: |
Powiedzcie mi,jak zrobić takie grubaśne jak na amerykańskich filmach? |
babcia dawała więcej proszku do pieczenia, lub drożdży, ale z tym to dużo roboty bo ciasto musi troche odczekać, urosnąć itd.. |
wlać wiecej ciasta na patelnie bystrzacha ze mnie
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Dekster
Mam większego konia niż OSM :P
Dołączył: 23 Gru 2005
Posty: 1776
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Płaskowyż tarnowski
|
Wysłany: Śro 17:46, 11 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
Właśnie niekoniecznie bo one sa poprostu inne.Takie właśnie bardziej wyrośnięte.
Moja babcia natomiast robi takie tłuste i grube wręcz ociekające.
Nikt ich nie lubi tylko ja:P
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 19:57, 11 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
Moja babacia dodaje piwa -wtedy są takie pulchne.
A żeby były grube...moja mam piekła je kiedyś w grillu elektrycznym były prostokątne...i bardzo grube.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Iandula
Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Śro 22:00, 11 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
A moje są grube, bo wcieram w nie na tarce w duże wióry słodkie jabłka, potem posypać cukrem pudrem, mniam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Monka
Dołączył: 10 Sie 2006
Posty: 504
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Rybnik/Warszawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 23:10, 11 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
te amerykańskie sa robione z jakiegos innnego ciasta niż nasze też mnie ciekawi z jakiego ale jakoś nigdy tego problemu nie zgłębiłam<mysl>
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Cytrynka
Dołączył: 29 Sty 2008
Posty: 4273
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Rybnik City Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 8:46, 12 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
Dekster napisał: | Właśnie niekoniecznie bo one sa poprostu inne.Takie właśnie bardziej wyrośnięte.
Moja babcia natomiast robi takie tłuste i grube wręcz ociekające.
Nikt ich nie lubi tylko ja:P |
DEKSTER przecież żartowałam pytałam mame o takowe wykonanie ciasta powiedziała że nie wie...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
grrrrrrr
Wszędobylski 'wykłócacz znikający'
Dołączył: 01 Wrz 2007
Posty: 1617
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kiedyś może znów Nostrzykowo.. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 11:31, 12 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
"Pancakesy różnią się od zwykłych naleśników tym, że dodaje się do nich proszek do pieczenia. W smaku jednak różnica jest bardziej znacząca-to cos między polskim tradycyjnym naleśnikiem a racuchem. Polecam gorąco.
Składniki:
-1 szklanka mąki
-1 łyżeczka cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-1 jajko
-1 szklanka mleka
-2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1.Wymieszać razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2.Całe jajko ubić.
3.Dodać suche składniki do jajka a następnie mleko i olej i zamieszać.
4.Najlepiej smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu (tylko pod pierwszego placka dać na patelnię parę kropel oleju). Nalać małą chochelką ciasto. Przewrócić po kilku minutach.
Najlepiej smakują z syropem klonowym."
wzięte z:http://www.pabliszer.pl/?p=113
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Faenza
Dołączył: 30 Gru 2008
Posty: 835
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 15:10, 12 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
Mogę z czystym sumieniem polecić naleśniczki na słodko (ja takie najbardziej uwielbiam).
1. Jedna połówką bananka podpichconą w piekarniku trochę, włożony do naleśnika a druga połówka obok naleśnika, to wszystko polane roztopioną gęstą czekoladą i miodkiem, obok gałka lodów śmietankowych.
2. Jabłuszka najlepiej ugotowane ( taki mus) razem z niewielką ilością rodzynek, cynamonem polane sosikiem truskawkowym
3. Różne owoce, jakie tylko chcecie, pokroić w drobną kosteczkę do rondelka, wlać niewielką ilość ulubionego alkoholu, podgotować troszkę tylko i włożyć do kopety z naleśnika.
No i jeszcze naleśnik zwinięty w rulonik a w środku:
- paseczki z boczku, cebulka, czerwona fasolka i kukurydza.
- biały twarożek wymieszany z żółtkiem i cukrem i odrobiną śmietanki słodkiej i miodem
- niewielkie kawałeczki kurczaka w sosie śmietanowym z dodatkiem koperku i szpinaku
Oj mogłabym wymieniać i wymieniać bo naleśniki jadamy często z różnymi dodatkami, jednak moje ulubione to te z ciepłym jabłuszkiem w środku
Ostatnio zmieniony przez Faenza dnia Czw 15:12, 12 Lut 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Dekster
Mam większego konia niż OSM :P
Dołączył: 23 Gru 2005
Posty: 1776
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Płaskowyż tarnowski
|
Wysłany: Czw 15:27, 12 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
Faenza zlituj sie kobito,chcesz,żebym się w drzwiach nie mieściła?
grrrrrr-właśnie o to mi chodziło
[link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
grrrrrrr
Wszędobylski 'wykłócacz znikający'
Dołączył: 01 Wrz 2007
Posty: 1617
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kiedyś może znów Nostrzykowo.. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 15:44, 12 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
miałam też kiedyś nawet taką patelnie co to reklamowali w telewizorni tyle, ze ja kupiłam w Auchan za 30 zł, a nie z telewizji za 199
naleśniki oprócz tego że grube były to jeszcze ładnie wyglądały <ach> nie przywierały do dna i w ogóle
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Faenza
Dołączył: 30 Gru 2008
Posty: 835
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 19:35, 12 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
Dekster oj wybacz Ale takie naleśniczki grzechu warte są
Ja jakoś za syropem klonowym nie przepadam, to nie mój smak
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|