|
Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Hoss Cartwright
Gość
|
Wysłany: Nie 1:52, 19 Lut 2006 Temat postu: Dania z ryb |
|
|
z ryb najbardziej lubię sushi.
Macie jakieś ciekawe przepisy na dania z ryb?
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
guli
Gość
|
Wysłany: Nie 17:42, 19 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Ja znam smacznego pstraga.
W całości, oczywiście wypatroszony- sole mocno,
skrapiam sokiem z cytryny , posypuję pieprzem i do środka władam cały pęczek koperku.
Można go upiec w piekarniku, na grilu, albo usmażyć.Do smażenia posypuję mąką
Smak koperku w środku nadaje rybie wyborny smak
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Hoss Cartwright
Gość
|
Wysłany: Pią 0:11, 10 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Szczerze pisząc nie liczyłem na zbyt wielka frekwencje wtym temacie wszak tu same golonkożerczynie, ale może, chociaż jakiś przepis na zupę rybną ktoś zna hę? Długo jeszcze mam te konserwy rybne jeść?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nongie
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 9086
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: woj.opolskie
|
Wysłany: Pią 1:52, 10 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Ja kiedyś probowałam dietetycznie - rybę w folii.
Chyba grenadier to był - soliłam, kropiłam cytryną, owijałam w folię i wrzucałam do rozgrzanego piekarnika (podejrzewam, ze podobny efekt byłby na parze i na grillu).
Jadło się toto z ugotowanymi warzywami z mrożonki, całkiem całkiem
Drugi sposob to ryba w potrawce.
Najpierw tradycyjnie - osolonego fileta smażę w panierce (tego akurat cytryną nie kropię, bo lubię odrobinę rybnego aromatu poczuć). Na tarce o grubych oczkach siekam włoszczyznę (marchewka, pietruszka,seler), paprykę kroję w drobne paseczki, cebulę w kosteczkę. Duszę to wszystko do miekkości na oliwie, na koncu dodaję przecier pomidorowy, pieprz, sól, paprykę w proszku, ew. jakies zioła - masa ma być pikantna i aromatyczna. Studzę, przekładam tym rybę i całość wędruje na 1 dobę do lodówki. Następnego dnia można konsumować na zimno albo na ciepło.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tomek_J
Jest!!! zbudowałem ją TYMI ręcami ;)
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2083
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pią 8:02, 10 Mar 2006 Temat postu: Re: Dania z ryb |
|
|
Hoss Cartwright napisał: | z ryb najbardziej lubię sushi.
Macie jakieś ciekawe przepisy na dania z ryb? |
Frutti di mare wszelkie uwielbiam, ale sushi to jednak dla mnie zbyt "extreme"...
A co do ryb - jest jeden przepis, który zawsze się sprawdza i który dziesiątki razy wypróbowywałem na sobie w czasach, gdy miałem lat od 12 do 25:
Ryba świeżo złowiona, niemalże prosto z wody, sól, masełko - patelnia na węgle z ogniska.
Możecie się ze mną spierać, ale nawet pospolita, sucha i oścista płotka nabiera wówczas dobrego smaku.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dakron
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pią 10:11, 10 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Tomku zgadzam się z Tobą w każdym słowie , tak rybki smakują najlepiej ...mniam ...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
martik
-admin z przypadku-
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 9231
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Czekolandia Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 10:31, 10 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Choć to nie sezon, to podam ten przepis, bo uważam, że to najlepszy
Pstrąg z grilla, jakiego jadłam
Składniki:
- pstrąg (na osobę),
- czosnek,
- papryka chili,
- oliwa (dobra),
- cytryna,
- sos sojowy ciemny,
- kolendra,
- sól,
- pieprz,
- alufolia.
Jak przyrządzić?
Rybkę przysposabiamy do spożycia. Potem marynata, tzn. (ilości na 1 rybkę) 100 ml oliwki, w to sos sojowy 25 ml, wyciśnięty czosnek(ząbek), pokrojona 1/2 papryka chili, 1/2 soku z cytryny, kolendra (żywa lub suszona), sól, pieprz. Marynata gryzie się 15-20min., po tym czasie nacieramy rybę marynatą (wszędzie) i pozostawiamy w lodówce na max. 30 min. Następnie rybkę z marynatą umieszczamy w alufoli, tak aby marynata pozostała wewnątrz i na grila. Zalecana niska temperatura grilowania (w dużej pęknie folia i po ptokach). Najlepiej spożywać tę rybkę z sałatką warzywną, a nie z pieczywem.
Potrzebne przybory:
Rybka lubi pływać.
Jak podawać?
Jak wspomniałwm z sałatkami warzywnymi, drugą połówką cytryny skrapiamy podczas jedzonka.
Uwagi:
Potrawę można wykonać również w piekarniku elektrycznym.
Czas przygotowania:
W międzyczasie można sprawdzać. Mięsko miękkie odchodzi z kręgosłupa - rybka gotowa.
Uwagi ode mnie: ja rybę w marynacie nawet na 24 h zostawiłam i potem smakowała jeszcze lepiej (w lodówce of korz). Aha i moim zdaniem, nie musi być tyle tej oliwki i sosu sojowego.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Hoss Cartwright
Gość
|
Wysłany: Pią 11:28, 10 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
A Wy wredne leniwe cholery!!!!
Jak już mi śmierć głodowa do oczu zajrzała to teraz nagle się przepisy przypomniały???
Poproszę o przepis na żupę rybna!!! Natychmiast!!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tomek_J
Jest!!! zbudowałem ją TYMI ręcami ;)
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2083
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pią 12:47, 10 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Hoss Cartwright
Gość
|
Wysłany: Pią 13:29, 10 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
No milutki Tomuś jesteś!
Dobrze ze mi adresu knajpy w Ustce nie wysłałes!
Ale dobre chęci doceniam, choć za tego playboya ( Guli się inaczej do mnie nie zwraca jak per lowelasie) lepiej abyś miał się na baczności.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tomek_J
Jest!!! zbudowałem ją TYMI ręcami ;)
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2083
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pią 15:37, 10 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Hoss Cartwright napisał: | Dobrze ze mi adresu knajpy w Ustce nie wysłałes! |
No przecież masz na pierwszej stronie wersję zupy po węgiersku, prowansalsku, rosyjsku...
Hoss Cartwright napisał: | choć za tego playboya lepiej abyś miał się na baczności. |
Hoss, uważaj sobie - bo Cię poczęstuję zupką z rybki fugu
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nongie
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 9086
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: woj.opolskie
|
Wysłany: Śro 20:11, 28 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Kupiłam solę.
Kupiłam, bo jeszcze nigdy nie próbowałam tego gatunku.
Już więcej nie kupię.
Koty zjadły.
Alyen mowi, ze pewnie jest jakis specjalny przepis, zeby sie to dało jeść...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
weniutka
Dołączył: 19 Paź 2008
Posty: 82
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: warszawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 9:30, 28 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
To dodam swój przepis na łososia
do naczynia żaroodpornego wkładamy płat łososia najlepiej bez skóry.
Posypujemy go troche vegetą. pieprzem i przyprawą do ryb.
Kładziemy na łososia cienkie plasterki czosnku polweamy troche oliwą z oliwek i kładziemy kawałeczki masła. naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 200 stopni czas pieczenia zalezy od wielkości fileta ale jest to około 20 minut
Podaje to z kaszą kuskus którą polewam tym pysznym sosikiem z pieczenia ryby mniam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 9:35, 28 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Aleś mi narobiła apetytu. Ostatnio jadłam łososia z grilla i był boski Szkoda tylko, ze to taka droga ryba.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
weniutka
Dołączył: 19 Paź 2008
Posty: 82
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: warszawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 9:38, 28 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
kocia 1kg filetu z łososia kosztuje 23 zł a na 1kg wchodza 2 spore filety.
Mi z jednego filetu wychodzą 3 porcje na obiad
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|