 |
Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Bambini
Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 490
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Oborniki k/Poznania Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 17:24, 07 Lis 2010 Temat postu: żurawina ? |
|
|
szukam inspiracji jak wykorzystać słoiczek żurawiny. Może macie jakieś sprawdzone przepisy na żurawinkę z mięsem ? jeśli tak, to podzielcie się proszę
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
rzepka
na grzbiet koński - z płota wchodzę :D
Dołączył: 07 Wrz 2007
Posty: 2426
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Spisz
|
Wysłany: Nie 21:30, 07 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
Ja mam:
zalewamy słoiczek z żurawiną szklanką spirytusu ,trzymamy kilka dni aż sie przegryzą. Potem dodajemy szklankę wódki i szklankę syropu cukrowego, mieszamy, przecedzamy, żurawinę wywalamy, a resztę nalewamy do szklanek.
Kupujemy w garmażeryjnym mielone, robimy kotlety jako zagrychę do żurawiny.
No i masz przepis na żurawinę z mięsem Chłopom się spodoba na pewno
Ostatnio zmieniony przez rzepka dnia Nie 21:31, 07 Lis 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 22:05, 07 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
Usmażyć kotlety z camemberta i zjeść z żurawiną
Odgrzać pieczonych schab, szynkę czy inną pieczeń i skonsumować z żurawinką
Tyle.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Bambini
Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 490
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Oborniki k/Poznania Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 22:23, 07 Lis 2010 Temat postu: |
|
|
hmmm, płynna żurawinka chyba faktycznie najlepsza
ale przy okazji znalazłam fajny przepis na wieprzowinkę, będzie tak :
• 1 kg wieprzowiny na pieczeń (najlepiej szynki lub łopatki)
• 5 dag słoniny
• główka czosnku
• 2-3 łyżki oleju
• 4-5 łyżek musztardy ziarnistej (francuskiej)
• 1 łyżka płynnego miodu
• 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
• mielone ziele angielskie i jagody jałowca (skąd ja wezmę te jagody ? )
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Musztardę wymieszaj z miodem, rozmarynem, olejem, 3 roztartymi jagodami jałowca i szczyptą ziela angielskiego. Powstałą bejcą (powinna mieć konsystencję majonezu) posmaruj wieprzowinę. Włóż do kamiennego naczynia, przykryj. Odstaw na 2 dni do lodówki.
2.Słoninę włóż do zamrażalnika i mocno ochłodź, następnie potnij w cienkie słupki. Czosnek obierz. Podziel na ząbki, większe przekrój.
3. Mięso ponakłuwaj wąskim długim nożem. W otwory powtykaj paski słoniny i ząbki czosnku. Tak przygotowaną wieprzowinę włóż do naczynia, żaroodpornego. Podlej kilkoma łyżkami wody. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. i piecz około 15 minut. Po upływie tego czasu zredukuj temperaturę do 180 st. i piecz mięso jeszcze 45-50 minut.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 13:16, 26 Wrz 2011 Temat postu: |
|
|
Ostatnio do smażonej ryby dostałam w smażalni sos chrzanowy z żurawiną, nawet nie macie pojęcia jakie to pyszne!!!!!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 10:07, 27 Wrz 2011 Temat postu: |
|
|
A ja żurawiny używam jako bakalii do ciasta albo jako przekąskę
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|