|
Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
szalonaisa
Jestem szalona... mówią mi ;)
Dołączył: 24 Sty 2007
Posty: 2495
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdzie wiatr poniesie :)
|
Wysłany: Śro 11:17, 31 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
Sankarita, zawsze się śmiałam, że mam uczulenie na życie Generalnie obstawiam laktozę, ale to jest jeden promil w obliczu wszystkich alergenów jakie zawarte są w jedzeniu.
Zawsze można kupować mleko bez laktozy, albo dzielić się z kotkiem
Iandula, u mnie teoria szkodliwości mleka sprawdziła się wcześniej
Ostatnio zmieniony przez szalonaisa dnia Śro 11:19, 31 Mar 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ogryzek
Dołączył: 16 Mar 2009
Posty: 1123
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pią 9:48, 14 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Na szybki ząbek dla wege polecam moje najnowsze odkrycie
Bardzo fajny pomysł, np ja na śniadanko w pracy zjadam sobie owsiankę i jest pycha. Kuskus też uwielbiam, ale ten jest raczej średnio doprawiony.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
rudzinka1
Dołączył: 14 Paź 2009
Posty: 619
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kwidzyn, pomorskie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 8:09, 28 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Potrzebuję pomocy! Za tydzień mam rajd, na który przyjadą wegetarianie. Tzn z 6 osób, 2 nie je mięsa, ale reszta powiedziała, że obiad może być wegetariański, by nie robić zamieszania z gotowaniem dwóch obiadów.
Prośbę mam do wszystkich, którzy mogliby mi doradzić, co ugotować. Zazwyczaj była to Grochówka. Musi to być coś, co można szybko odgrzać, gdyż gotuję w domu poprzedniego dnia, zawożę do lodówki i jak przyjeżdżamy na obiad tylko podgrzewam. Myślałam, żeby ugotować jakąś jarzynową zupę, ale jak to zrobić, żeby była smaczna i pożywna?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)
Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Maroko - Orzepowice
|
Wysłany: Pon 8:11, 28 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Zrób gulasz sojowy przepis znajdziesz w necie.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
szalonaisa
Jestem szalona... mówią mi ;)
Dołączył: 24 Sty 2007
Posty: 2495
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdzie wiatr poniesie :)
|
Wysłany: Wto 11:20, 29 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Paskuda napisał: | Zrób gulasz sojowy przepis znajdziesz w necie. |
Rudzinko, zanim zrobisz gulasz sojowy, podpytaj się czy nikt nie jest uczulony na soję Mówię to z punku widzenia poszkodowanego przez życie alergika. Soja jest silnym alergenem.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ogryzek
Dołączył: 16 Mar 2009
Posty: 1123
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Śro 10:30, 07 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
Zrób leczo z cukinii, papryki, pomidorów, cebuli itp. Proste, smaczne, można do woli podgrzewać, wzbogacać różnymi dodatkami
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kelpie
Dołączył: 15 Maj 2009
Posty: 261
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Mazury Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 20:34, 07 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
Ja jestem półwege (rzadko jadam ryby) od 5 lat.
Wczoraj zrobiłam np makaron z brokułami i serem.
Składniki:
- brokuły, jeśli dla 6 osób to ze 2-3 (zależy 'jadki', czy 'niejadki')
- około 6 ząłbków czosnku
- makaron świderki - ze 2 paczki
- starkowany ser żółty
- chili, sól, pieprz
- oliwa z oliwek albo zwykły olej
1. gotujemy wodę z solą, wrzucamy makaron i gotujemy go al dente
2. w tym czasie przygotowujemy brokuły, czyli oddzielamy różyczki, a łodygi kroimy w paski o dłu około 5 cm i szerokości około 2 cm
3. kroimy czosnek na 4 części
4. rozgrzewamy oliwę z oliwek/olej i wsypujemy około łyżeczki chili - wystarczy zamieszać i...
5. wrzucamy czosnek i paseczki łodyżek, mieszamy i smażymy aż się zarumienią
6. wrzucamy różyczki brokułów, podlewamy wodą, solimy, mieszamy i przykrywamy pokrywką
7. kiedy różyczki są już miękkawe - wrzucamy makaron i mieszamy wszystko dotąd aż wyparuje woda, żeby danie było 'sprężyste'
8. wyjmujemy na tależyki, posypujemy odrobiną pieprzu (uwaga - najpierw trzeba zbadać, czy nie będzie ostre, bo jeśli tak, to pieprz sobie odpuszczamy)
9. posypujemy serem i...
10. wcinamy aż się wszystkim trzęsą uszy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kelpie
Dołączył: 15 Maj 2009
Posty: 261
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Mazury Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 20:37, 07 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
Aha - danie robi się około 30 minut, a jak się dojdzie do wprawy, to zajmuje to okolo 20
Możesz też kupić pesto (zielone albo czerwone, ja wolę zielone), ugotować spagetti al dente, wymieszać z pesto, wyłożyć na tależyki i posypać parmezanem - bajka!! - robi się to około 15 minut
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
szalonaisa
Jestem szalona... mówią mi ;)
Dołączył: 24 Sty 2007
Posty: 2495
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdzie wiatr poniesie :)
|
Wysłany: Wto 14:33, 27 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
Wrócę jeszcze do mleka do kawy
Mleko migdałowe:
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
martik
-admin z przypadku-
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 9231
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Czekolandia Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 14:37, 27 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
Dobre to to?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
szalonaisa
Jestem szalona... mówią mi ;)
Dołączył: 24 Sty 2007
Posty: 2495
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdzie wiatr poniesie :)
|
Wysłany: Wto 15:24, 27 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
Wiesz, że nawet tak Testowałam z Lavazzą i pasowało
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|