|
Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dakron
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 10:26, 27 Lut 2006 Temat postu: Wędliny jak za Gierka |
|
|
Po kilkumiesięcznym czajeniu się w dziale wędlin w sklepie Piotr i Paweł skusiłam się w piątek na tzw Wędliny jak za Gierka
Kupiłam sobie „kiełbasę jak za Gierka” długaśną ….wyglądem przypomina „zwyczajną”….i smakuje bardzo podobnie …polecam ...przy kolejnej okazji wezmę kilka plastrów szynki….
wiecie może to kwestia wspomnień…może tego że kiedyś o wszytko było trudniej …ale wędliny z dzieciństwa wspominam z rozrzewnieniem …dziś już takich pysznych się nie kupi …no chyba że zamówię u rzeźnika na wsi
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
osm
Dobra konserwa nie jest zła :P
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2570
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: Pon 11:13, 27 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
A znasz rzeźnika na wsi? Ja poproszę Może jakąś krakowską albo jałowcową. No i szyneczkę taką, gdzie jest więcej szynki niż wody z białkiem.
A ja ostatnio - no jakiś czas temu - namierzyłem w wiejskim sklepiku kiełbasę, co się nazywa wiejska - pycha!! Kiełbasa z mięsa to jest to.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dakron
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 11:19, 27 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Najlepsze sa te podsuszone ze świniobicia aaaaa...gdzie mój rogalik...umrę dziś z głodu...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ten_veroniq
Dołączył: 03 Mar 2006
Posty: 1575
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: zachodniopomorskie
|
Wysłany: Sob 0:25, 04 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
dakron napisał: | Najlepsze sa te podsuszone ze świniobicia aaaaa |
Nie na temat, ale mi się dowcip skojarzył.
Puchatek z Prosiaczkiem idą przez Stumilowy Las. Idą, idą... idą. Prosiaczek nie ma już siły, więc jęczy:
- Kubusiu... Dokąd idziemy?
- Do Krzysia.
Idą dalej, idą, idą. Prosiaczek:
- Kubusiu... Ale po co my idziemy do tego Krzysia?
- Aaa... Ten tego, na imprezę.
Prosiaczek wlecze się coraz bardziej z tyłu.
- Kubusiu, a co to za impreza?
- Świniobicie.
Prosiaczek struchlał, wstrzymał oddech, ale bał się - jak to Prosiaczek - cokolwiek zrobić. Po minucie odzywa się nieśmiało:
- Kubusiu, co by się stało, jakby świnia uciekła?
- Ja ci k*** ucieknę!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
janetka
Tyż blondynka :P
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1887
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Rybnik :)
|
Wysłany: Nie 14:08, 14 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
wędliny palce lizac i nie tylko wedliny sa w tych nowych delikatesach na Raciborskiej, naprzeciw Delicji polecam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dakron
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pią 16:51, 26 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Ostatnio pokusiłam sie o kupno pieczonego boczku.. co za poezja smaku
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kostka
włóczykij w supermarkecie
Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 1167
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Trzemeszno Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 18:17, 26 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
ja tam mięsa już nie jem od dobrych dwóch lat, ale smacznego wam życzę ; )
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 20:54, 26 Lut 2013 Temat postu: |
|
|
Ekhm w końcu mnie ktoś dopadnie za te wpisy.
Oprócz likeirów, sera i tortów to nasza następna działalnosć.
Zaczęliśmy robić kiełbasy ,szynki i balerony własnej roboty.
Nie wiem czy powinnam wstawiać zdjecia....
Szyneczka i baleron na jeden sposób.
Kiełbasy były w 4 smakach: paprykowa, czonskowa, wiejska i zwykła.
Robota od kupienia miesa w sklepie przez całe peklowanie ,doprawianie po nabijanie we flaczki i wedzenie
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Cytrynka
Dołączył: 29 Sty 2008
Posty: 4273
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Rybnik City Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 22:59, 26 Lut 2013 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 21:42, 09 Kwi 2013 Temat postu: |
|
|
Dostałąm baleron wędzony ale nie parzony.
Wygląda jak polędwica np. łososiowa.
Pychota jeśli toś lubi takie "surowe".
I szynkówkę juz dwa razy robiliśmy - raz drobiową drugi raz z kawałków szynki.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
grrrrrrr
Wszędobylski 'wykłócacz znikający'
Dołączył: 01 Wrz 2007
Posty: 1617
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kiedyś może znów Nostrzykowo.. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 23:52, 09 Kwi 2013 Temat postu: |
|
|
majak, mięso kupne to jednak nie to co z świniobicia. jakie z takiego są wyroby - pychota !
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
levemi
Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 496
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Opole
|
Wysłany: Śro 1:35, 10 Kwi 2013 Temat postu: |
|
|
powiem Ci, że mój brat robi sam różne takie...kiełbasy, czy szynki itp itd i mimo, że z mięsa kupowanego, to o niebo lepsze niż kupione gotowe wyroby...no ale...jak się nie ma świnki, to dobrze, że chociaż chęci na dobre jedzenie się ma
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 8:27, 10 Kwi 2013 Temat postu: |
|
|
Po pierwsze trzeba mieć w okolicy kogoś kto robi świniobicie.
Po drugie żeby ceny były rozsądne. W zasadzie doszliśmy do wniosku, że kupowanie połówki lub całego świniaka nie wychodzi taniej w przeliczeniu na gotowy wyrób no i musielibyśmy robić ze wszystkiego co kupiliśmy tak jest wybiórczo to co chcemy. Jakość mięsa jakos zbytnio nie odbiega, nie jest szprycowane wodą.
Chcieliśmy w ten sposób dzika kupić - graniczy z cudem.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|