Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

mięso
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 9, 10, 11  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iandula



Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 23:48, 11 Sty 2009    Temat postu:

Kociu jak zrobiłaś swoją kaczkę, bo ja do mojej włożyłam jabłka z marchewką i rodzynkami, a na górę słupki z migdałów, potem do rękawa i na 1,5 godz do piekarnika, pychota Wesoly
kaczka czarna, bo mniej tłusta
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 14:15, 12 Sty 2009    Temat postu:

Ojej, ja się z moja tak nie bawiłam Wesoly Po prostu - po gruntownym oczyszczeniu i przekrojeniu na pół, natarłam ją solą, pieprzem i odrobiną imbiru. Potem włożyłam ją na godzinkę do lodówki, a potem się piekła w piekarniku. Niestety dość długo (ponad 2h), bo trafiła mi się tłusta sztuka. Znajomy hodowca za bardzo przyłożył się do karmienia Wesoly Ostatnią kaczkę (kupioną na rynku) zrobiłam tym samym sposobem i piekła się 2 x po 40min.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iandula



Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 14:30, 12 Sty 2009    Temat postu:

To tylko wygląda, że dużo roboty, jabłka ze skórą w ćwiartki, marchewka w słupki, garść rodzynek i na zmianę do środka kaczki Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 16:26, 12 Sty 2009    Temat postu:

Wiesz co, jeżeli chodzi o słodkie towarzystwo do kaczki, to toleruję tylko jabłka. Jadłam wersję kaczki z bakaliami i nie bardzo przypadło mi takie połączenie do gustu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iandula



Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 17:45, 12 Sty 2009    Temat postu:

Migdały są słone, a zioła prowansalskie i kolorowy pieprz są tym równoważnikiem Wesoly
garstka rodzynek nie nadaje słodkiego smaku, no i jabłka muszą być kwaśne, ale doskonale Cię rozumiem, smak, który nam nie pasuje, wyczuwamy w najmniejszych ilościach Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iandula



Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 21:40, 14 Maj 2009    Temat postu:

Dziś spłodziłam tortllę na ostro:
-tacka mięsa mielonego
-puszka ciemnej fasoli
-puszka pomidorów
-ostra papryka, czosnek, pieprz . sól do smaku,
-tortille-lidl
wyszło ostro, ale podobno smacznie Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bambini



Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 490
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Oborniki k/Poznania
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 17:06, 30 Paź 2010    Temat postu:

polędwiczki po myśliwsku Mruga

składniki:

suszone śliwki, suszone grzyby, polędwiczki, wędzony boczek, wino czerwone, trochę szynki, cebula, ogórki kiszone.

Nadziewamy polędwiczki śliwkami wcześniej namoczonymi w winie, otaczamy plastrami wędzonego boczku i smażymy.
Sos
podsmażamy cebulkę, ogórek kiszony, szyneczkę (kroimy w kosteczki), dodajemy grzyby oraz śliwki. Dodajemy wino, które zostało od moczenia śliwek i wodę od grzybów. Wychodzi super sosik Wesoly

smacznego Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iandula



Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 22:30, 31 Sty 2011    Temat postu:

Stek pieprzowy, pychota Jezyk
nie tam jakaś podeszwa, tylko mięciutki, półkrwisty
przepis: wołowe, mają pokroić w równe plastry , nie za cienkie, ale ważne, żeby były równe, przyprawić wcześniej, żeby mięso ciut rozmiękło, pieprz ziołowy, ciut czarnego, papryka słodka, czosnek granulki(nie za dużo), zioła prowansalskie-tak samo jak czosnek, sól lub wegeta na koniec smażenia!
patelnię rozgrzać bardzo mocno, olej z rozmachem, żeby steki były zanurzone do połowy, piec z obu stron góra do 10 min, obserwować, wbijać metalowy szpikulec w celach badawczych Wesoly
smacznego Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
janneke
Niezmiennie wierna... czarnym perłom :)


Dołączył: 24 Sie 2009
Posty: 683
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 22:33, 31 Sty 2011    Temat postu:

To już wiem, co jem u Ciebie w środę na kolację Jezyk
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 22:34, 31 Sty 2011    Temat postu:

No i narobiła mi smaku......
Steki ja czasem jadam wołowe, wieprzowe, grube, krwiste. Marynowane w oliwie z musztardą i octem. Szybo i prosto :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iandula



Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 22:37, 31 Sty 2011    Temat postu:

A zapomniałam, do tego zrobiłam masło czosnkowe Jezyk

Asik, został ostatni kawałek, nawet Młodemu nie odstąpię hihi, na środę sajgonki, albo tortilla, na zgodę Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 22:41, 31 Sty 2011    Temat postu:

Właśnie dojadam pizze własnej roboty z sosem jogurtowo-czosnkowym więc na masło czosnkowe już mnie nie zanęcisz Jezyk

Chyba jutro mielone zrobie bo to jedyne mięso w zamrażalniku...
(ale dzis wykończyłąm wczorajsza golonkę Jezyk)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iandula



Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 22:48, 31 Sty 2011    Temat postu:

O tej porze pizza, gdzie Ty to masz , to niesprawiedliwe ...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 23:02, 31 Sty 2011    Temat postu:

Wczoraj o 20 zacżęliśmy robić pizze. Ale drożdże sie wykazały i nam ciasta urosło ciut...ciut duuuuuuuuuuużo :D
I tak do dzis jemy tę pizzę.
Pizzę miałąm w piekarniku cały czas, żeby kot nie zjadł bo niestety ale próbował (i mu smakowałą, ale jemu mało co nie smakuje).

W zasadzie to ja tylko dąłam książkę z przepisem i wyciągnęłam skłądniki. Resztą zajął sie Bartek. Nauczyłąm, to jak wracam o 19 do domu to już mam podaną herbatę i odrzany obiad na stole :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
janneke
Niezmiennie wierna... czarnym perłom :)


Dołączył: 24 Sie 2009
Posty: 683
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 8:26, 01 Lut 2011    Temat postu:

Iandula napisał:
A zapomniałam, do tego zrobiłam masło czosnkowe Jezyk

Asik, został ostatni kawałek, nawet Młodemu nie odstąpię hihi, na środę sajgonki, albo tortilla, na zgodę Mruga



Niech już będą te sajgonki.... A stek następnym razem Jezyk
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 9, 10, 11  Następny
Strona 10 z 11

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin