|
Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
guli
Gość
|
Wysłany: Śro 16:45, 15 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
To tylko dodam,ze czekolady gorzkie, z których było ciasto robione, były 70 %, a po upieczeniu ja na wierzch kłade bita śmietanę,żeby złagodzić wytrawnosc czekolady, a poza tym lubię bitą śmietanę
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 19:11, 15 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
A właśnie nie jest to ciasto wytrawne - przynajmniej w mojej wersji ze zwykłymi gorzkimi Wedla. Bita to moim zdaniem tylko zbędne kalorie, ale oczywiście jak kto woli
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 20:15, 15 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Ale wszedzie w przepisach jest ze musi byc gorzka - a jaka to juz rzecz gustu chyba
To ja jeszcze z owej ksiązki:
KRÓWKI CZEKOLADOWE
500g czekolady deserowej
75 g masła
400g skondensowanego mleka z puszki
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
Połamać czekoladę, wrzucic do garnka razem z masłem i mlekiem. Podgrzewac na małym ogniu, mieszając do uzyskania gładkiej masy. nie dopuścic do wrzenia. Zdjąć z ognia, dolać esencję, ucierac kilka minut az zgęstnieje. Przelać do wysmarowanej formy kwadratowej, wygładzić. Schłodzic w lodówce do stwardnienia, przełożyc na deske i pokroić w kostkę.
Ponoć przechowywac mozna nawet miesiąc - w odpowiednim szczelnym pojemniku.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 1:20, 16 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
O kurde, te krówki to musi być mocna rzecz...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 14:22, 16 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
To jeszcze
PIANKI Z ORZECHAMI:
125g czekolady deserowej
50g małych pianek marshmallows
25g posiekanych orzechów włoskich
25g posiekanych suszonych moreli
Czekolade połamać, zrobic kąpiel wodną - do roztopienia.
Dosypać pianki, orzechy i morele, wymieszać. Wykłądać łyżką posklejane kawałki na pergamin. Wstawić do lodówki do stężenia czekolady.
KOKTAJL CZEKOLADOWY:
450 ml lodowatego mleka
3 łyżki stołowe goracej czekolady w proszku
3 kulki lodów czekoladowych
kakao w proszku do posypania
Połowe mleka wlać do miksera, dodać czekolade w proszku i jedną kulkę lodów. Zmiksować na puszysto. Wlać resztę mleka i zamieszac. Włożyć na dno szklanki jedną kulke lodów (na dwie szklanki składniki) i zalać koktajlem. Posypać kakao i podawać natychmiast.
TOFFI Z BAKALIAMI:
250g czekolady deserowej
25g masła
4 łyzki stołowe skondensowanego mleka z puszki
450 g przesianego cukru pudru
50g pokrojonych orzechów laskowych
50g rodzynków sułtańskich
(moga byc tez migdały, orzechy włoskie i inne bakalie)
Czekolade, masło i mleko połączyć w kąpieli wodnej. Zdjąc z ognia i dosypywać stopniowo cukier puder - ucierać. Wrzucic bakalie, wymieszać. Przełożyć masę do wysmarowanej tłuszczem formy, docisnąć i wygładzić. Wstawić do lodówki do stęzenia.
Wyjąć na deskę i pokroić na kawałki.
(to taka uproszczona wersja bloku czekoladowego )
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 20:28, 16 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Maju! Ty chcesz mnie utuczyć !
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 19:18, 20 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Kto, ja?
CZEKOLADOWY PUDDING KRÓLEWSKI
50g czekolady deserowej
450 ml mleka o smaku czekoladowym
100 g pokruszonych herbatników
125 g cukru
2 jajka
4 łyżki stołowe dżemu czereśniowego
Do rondla wsypać połamaną czekoladę i wlać mleko. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia czekolady. Doprowadzić niemal do wrzenia i odstawić.
Do miski wsypać pokruszone herbatniki, dodać 25 g cukru, wlać mleko z czekoladą i starannie wymieszać. Dodać żółtka i utzreć. Masę przełożyć do żaroodpornego naczynia o pojemności 1,2 litra i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut albo do chwili gdy pudding stęzeje i będzie się uginać przy dotknięciu.
W misce ubić sztywna piane z białek. Stopniowo dosypywać resztę cukru i ubić sztywną, lśniącą masę.
Na masie czekoladowej rozsmarować dżem i pokryc pianą z białek. Wstawić na 15 minut do piekarnika, aż beza z wierzchu będzie chrupiąca i złocista.
PUDDING CHLEBOWO-MASLANY (na 4 porcje)
225 g chałki
15 g masła
50 g groszków z czekolady deserowej
1 jajko
2 żłótka
4 łyżki stołowe cukru
425 g skondensowanego mleka z puszki
Chałke pokroić w kromki, każdą posmarowac masłem.
W naczyniu żaroodpornym ułożyc na dnie warstwe chałki, masłem do spodu, posypać częśćią groszków. Układac następne warstwy chałki i groszków tak by ostatnia była chałka.
Ubic jajka i złótka z cukrem na puszysta masę. Zagotować mleko (znaczy prawie do wrzenia), dolewać stopniowo do masy cały czas ucierając.
Polać bułkę powstałym budyniem, odstawic na 5 minut, docisnąc aby każda kromka była w sosie.
Nastepnie to naczynie ustawić na blasze do pieczenia, wlać wrzątek aż do połowy wysokości naczynia. Piec w 189 stopniach przez 30 minut lub do chwili gdy budyń stęzeje. Po upieczeniu odstawic na 5 minut i bezpośrednio podawać na gorąco.
ZŁOTY SOS CZEKOLADOWY
150 ml śmietanki kremówki
55g mleka
3 łyżki stołowe cukru
175 g połamanej na kawałki białej czekolady
2 łyżki stołowe brandy
Zrobic kąpiel wodną - miska żaroodporna w rondlu z wodą, na małym ogniu. Wlać śmietanę, dodać masło i cukier, mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa. Zdjąć z ognia.
Wrzucac po parę kawałków czekolady i mieszać, czekając z nastepnymi porcjami, aż się rozpuszczą.
Dolać brandy i dokładnie wymieszac sos. Pozostawić aby wystygł i przed podaniem osiągnął temperaturę pokojową.
(na zdjęciach w książce jest koloru jak sok pomarańczowy!)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Luna
Pamira & Me forever :)
Dołączył: 23 Paź 2006
Posty: 197
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Jaworowo Kłódź
|
Wysłany: Czw 16:27, 02 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
Mój braciszek kochany pracował w Carlletii, jest to fabryka czekoladek (bardzo dobrch) z tego co wiem na naszym rynku żadko kiedy mżna spotkać ich wyroby. Często przynosił całą torbę z pracy, a ja jak na siostrę młodszą przystało troche od niego wyżebrałam hehe . Parokrotnie właśnie wziął dla mnie koniki z czekolady gorzkiej, bardzo dobre ale małe były .
A teraz mojego brata wywiało do Irlandi i już skończyły się darmowe czekoladki.
Dobre były hmmmmm
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 12:22, 13 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
A czy ktoś z Was byłby w stanie przełknąc takie oto batoniki dla dzieci?
Są różne, my akurat mamy w białych opakowaniach. Na Litwie bardzo popularne.
Zalecane dla dzieci a takze osób z anemią.
...niektórzy uważają to za lepsze niż Viagra...
Zawiera albuminy z krwi krowiej... ciocia mówiła że u nich potocznie właśnie nazywa się to batonami w krwią
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dakron
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pią 22:49, 14 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
bleeeeee? nie wygląda za dobrze
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dragonnia
Va'esse deireádh eap eigean...
Dołączył: 10 Mar 2008
Posty: 1286
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Giżycko - MAZURY Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 23:00, 14 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
opis okropny ale kto wie, może sa pyszne, choc ja i tak kocham 1: Wedel - czekolada truskawkowa, Milka - jogurtowa i wogóle wszystkie mleczne
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
martik
-admin z przypadku-
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 9231
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Czekolandia Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 22:10, 17 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
Właśnie wrąbałam pół orzechowej Milki Jutro od rana będę spalać te cholerne kalorie... Ale jak mi się humor poprawił
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
szalonaisa
Jestem szalona... mówią mi ;)
Dołączył: 24 Sty 2007
Posty: 2495
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdzie wiatr poniesie :)
|
Wysłany: Sob 19:20, 06 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
Nutella w innym wydaniu
[link widoczny dla zalogowanych]
Ostatnio zmieniony przez szalonaisa dnia Sob 19:23, 06 Wrz 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 19:01, 07 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
Jadłam jakiś czas temu. Polecam!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
szalonaisa
Jestem szalona... mówią mi ;)
Dołączył: 24 Sty 2007
Posty: 2495
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdzie wiatr poniesie :)
|
Wysłany: Wto 19:27, 23 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
Jak ktoś będzie przypadkiem w Olsztynie to polecam Czekoladziarnię na ul. Mazurskiej 6. Maja pyszną gorącą czekoladę i bardzo fajną atmosferę
[link widoczny dla zalogowanych]
No i bym zapomniała, że połączenie czekolady z serem pleśniowym nie jet poronionym pomysłem
Ostatnio zmieniony przez szalonaisa dnia Wto 19:30, 23 Wrz 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|