|
Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)
Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Maroko - Orzepowice
|
Wysłany: Pią 12:51, 28 Kwi 2006 Temat postu: czas grillowania - co oprócz kiełbasy? |
|
|
Czas grilowania i wieczornych nasiadówek można uznać za otwarty, może warto by było podzielić się własnymi, sprawdzonymi przepisami na grilla.
Mój ulubiony: Grzanka z pomidorem
kromkę chleba lub bułki smaruje się czosnkiem, potem połówką pomidora, daje na ruszt, piecze z jednej i drugiej strony, potem masełko, plasterek pomidora, troszkę cebuli i można tak do rana
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 13:00, 28 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Grillowane banany:
Dosć dojrzałe banany (chyba, że ktoś lubi takie zielonkawe ale po upieczeniu też taki smaczek mają - lepsze takie już nawet przejżałe) kroimy wzdłuż na połówki (w skórkach).
Na każdą połówkę sypiemy odrobinę curtu lub smarujemy miodem - do wyboru i dajemy piórko masła. Ukłądamy połówki na rozgrzanym grilu i przypiekamy az wnętrze będzie miękkie a skórka odchodzić od całości i puści sok. Na koniec możemy posypać kawałkami orzechów lub wiórkami kokosowymi.
Może i kaloryczne ale jakie pyszne...co to jest połówka banana.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Monika78
Mama najmłodszego Stajenkowicza :)
Dołączył: 12 Sty 2006
Posty: 534
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią 15:02, 28 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
My poza kiełbasą robimy:
- szaszłyki - zawsze z mięsa drobiowego w wersji pikantnej z papryką, cebulą i pieczarkami, w wersji na słodko przemieszane mięso i kawałki banana (mięso 24h wcześniej marynuje)
- kawałki kurczaka - pałki lub skrzydełka - zawsze z marynaty (marynata robiona według bieżącego kaprysu - czosnkowa, midowa, z papryką...)
- ziemniaki - kładziemy średnie ziemniaki na grilu (w łupinach) i gdy już są miekkie (a długo to trwa), to podajemy je z solą i z dodatkiem masła z czosnkiem, lub jakiegoś serka smakowego (tartare itp)
- rodzice czasem robię jeszcze kawałki karkówki, ale ja fanem tego dania nie jestem
ech - sporo tego wyszło, ale może za często grilujemy Obowiązkowym dodatkiem do naszego grila jest wielka misa zielonej sałaty (żeby zachować pozory zdrowego jedzenia )
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
martik
-admin z przypadku-
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 9231
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Czekolandia Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 15:02, 28 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Pstrąg z grilla
Składniki:
- pstrąg (na osobę),
- czosnek,
- papryka chili,
- oliwa (dobra),
- cytryna,
- sos sojowy ciemny,
- kolendra,
- sól,
- pieprz,
- alufolia.
Jak przyrządzić?
Rybkę przysposabiamy do spożycia. Potem marynata, tzn. (ilości na 1 rybkę) 100 ml oliwki, w to sos sojowy 25 ml, wyciśnięty czosnek(ząbek), pokrojona 1/2 papryka chili, 1/2 soku z cytryny, kolendra (żywa lub suszona), sól, pieprz. Marynata gryzie się 15-20min., po tym czasie nacieramy rybę marynatą (wszędzie) i pozostawiamy w lodówce na max. 30 min. Następnie rybkę z marynatą umieszczamy w alufoli, tak aby marynata pozostała wewnątrz i na grila. Zalecana niska temperatura grilowania (w dużej pęknie folia i po ptokach). Najlepiej spożywać tę rybkę z sałatką warzywną, a nie z pieczywem.
Potrzebne przybory:
Rybka lubi pływać.
Jak podawać?
Jak wspomniałwm z sałatkami warzywnymi, drugą połówką cytryny skrapiamy podczas jedzonka.
Uwagi:
Potrawę można wykonać również w piekarniku elektrycznym.
Czas przygotowania:
W międzyczasie można sprawdzać. Mięsko miękkie odchodzi z kręgosłupa - rybka gotowa.
Uwagi ode mnie: ja rybę w marynacie nawet na 24 h zostawiłam i potem smakowała jeszcze lepiej (w lodówce of korz). Aha i moim zdaniem, nie musi być tyle tej oliwki i sosu sojowego.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
guli
Gość
|
Wysłany: Pią 21:26, 28 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Ziemnaiki pieczone z serem i cebulą.
Kroimy ziemniaki w małą kostkę, obgotowujemy w osolonej wodzie- odcedzamy.
Na folii aluminiowej, posmarowanej oliwą kładziemy ziemniki, w taką samą kostkę pokrojony żółty ser/ tyle samo co ziemniaków/ i drobno posiekaną cebulę.Solimy, pieprzymy, zawijamy ściśle i pieczemy bezpośrednio na rozżarzonych węglach.
W zależności od stopnia podgotowania ziemniaków ok.30 min.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 10:06, 29 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
My tam z pstrągiem się tak nie patyczkujemy - oczyścić, opłukać, posypać "warzywkiem" czy inna przyprawa warzywną, w folię, do kratki na rybkę - takie w kształcie ryby ruszta z rekojeścią - i na grilla. Mozna tez bez folii jesli ktos lubi chrupka skórkę.
Na grillu robimy tez kaszankę, grzanki z chleba z masłem i ew. z serem zółtym, biała kiełbasę...
Warzyw jakoś nie bardzo bo wolimy już surowe od takich wymemłanych...
Obowiązkowo u nas tez micha sałaty z rzodkiewką, ogórkiem, pomidorem i szczypiorkiem.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)
Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Maroko - Orzepowice
|
Wysłany: Czw 7:57, 04 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
grilowana cukinia w czosnkowej marynacie i chlebek też dobre. Cukinię kroimy w plastry, wkładamy do miski posypujemy czosnkiem cebulą, warzywkiem, albo przyprawami do grilla i do lodówki, potem na ruszt jak się podpiecze na chlebek i gotowe.
Te banany nie wypływają?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 10:03, 04 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
Jak za długo je zostawisz na ruszcie to może się skórka pozwijać choć mnie się nie udało jeszcze "zgubić" zawartości ze środka
Właśnie piecze się je do czasu puszczenia soku/sosu czy tam właśnie takiego lekkiego pływającego stanu - coś jak rozpróżenie w jabłkach.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)
Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Maroko - Orzepowice
|
Wysłany: Śro 8:02, 14 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
znalazłam taki przepis:
1 świeży ananas 1/4 szklanki mleka kokosowego (ciekawe gdzie to dostanę, chyba kokos będę musiała kupić) 1/2 szklanki cukru przyprawionego cynamonem. Ananas pokroić, wyciąć twardy środek, owoc pokroić w krążki, gorący ruszt posmarować olejem. Plastry ananasa zanurzyć w mleku, potem w cukrze i na grill, piec po 6 minut z każdej strony - juz jestem głodna
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
guli
Gość
|
Wysłany: Czw 10:24, 15 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Brzmi baardzo pysznie.
Próbowałas już?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)
Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Maroko - Orzepowice
|
Wysłany: Pon 7:49, 19 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
próbowałam w czwartek; nawet dobre, ale jak dla mnie za słodkie i mleczko kokosowe chyba zbyteczne, następnym razem spróbuję bez dodatków. Dzieciakom smakowało
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
guli
Gość
|
Wysłany: Pon 8:07, 19 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Spróbuj następnym razem banana z czekoladą.
Jest naprawdę dobry i niezbyt słodki.
Kładzie się banana w skórce jak "łódkę", znaczy ogonem do góry, nacina wzdłuż środka, ale nie do końca.W przecięcie wkładamy pasek czekolady/ słodkiej, mozna z orzechami/ i kładziemy na ruszt.
Ja zamykam pokrywę.
Trzymam tak długo,az skórka będzie czarna, a czekolada płynna.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)
Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Maroko - Orzepowice
|
Wysłany: Pon 10:00, 19 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Ja zamykam pokrywę.
Trzymam tak długo,az skórka będzie czarna, a czekolada płynna |
nie mam pokrywy może być folia?
A gdyby te owoce (banan, ananas) lekko spkropić rumem albo koniakiem? próbował ktoś?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
guli
Gość
|
Wysłany: Pon 10:19, 19 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Można folią.ja przykrywam, bo szybciej pieką się.
Pewnie mozna dać jakis smak, jak ktoś lubi.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
pumcia
Lewada? Co to dla nas :P Deeesstaaa!
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 778
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Sączów/Warszawa
|
Wysłany: Wto 18:44, 11 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
a w czym marynujecie miesko?? kuraka i lopatke w tym samym? zdradzcie tajemne sklady!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|