|
Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kanadyjka
Dołączył: 22 Lis 2005
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznan
|
Wysłany: Wto 23:36, 29 Lis 2005 Temat postu: Co pasuje do czego |
|
|
Chce wypróbować nadziewanego szczupaka wg przepisu Adamczewskiego (chyba nie mylę) z Tok-FM.
Jaka sałatka pasuje do takiego dania?[/list]
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Stryjaszek
Dołączył: 21 Lis 2005
Posty: 125
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań
|
Wysłany: Śro 1:00, 30 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
A ten szczupak to na zimno, czy ciepło ? I co wew środku on posiada ? Bo to chyba zależy, a nie jestem na bieżąco z "gawędami smakosza".
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kanadyjka
Dołączył: 22 Lis 2005
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznan
|
Wysłany: Śro 2:14, 30 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Stryjaszek napisał: | A ten szczupak to na zimno, czy ciepło ? I co wew środku on posiada ? Bo to chyba zależy, a nie jestem na bieżąco z "gawędami smakosza". |
Na zimno, w galarecie
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Stryjaszek
Dołączył: 21 Lis 2005
Posty: 125
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań
|
Wysłany: Śro 3:14, 30 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Wobec tego jestem za sałatką z brokułów, w sosie majonezowo-czosnkowym.
Mniam !
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 12:18, 30 Lis 2005 Temat postu: Re: Co pasuje do czego |
|
|
Hmm, pewnie jakaś surówka będzie pasowała albo kapusta kiszona. Czy chodzi o ten przepis?
Szczupak faszerowany podany bardzo wytwornie
Szczupak wagi ok. 75 dag (na 6-8 osób), włoszczyzna, 1 jajko, 3 łyżki tartej bułki, pieprz mielony (dużo), sól, natka pietruszki, 1 ziarnko ziela angielskiego, 2 ziarnka pieprzu, maleńki kawałeczek listka laurowego, 1 łyżeczka cukru, 1 spora cebula lub 2 małe, 2-3 łyżeczki żelatyny, 1 jajko na twardo.
Rybę oczyścić, wypatroszyć, umyć i nacinając ostrym nożykiem zdjąć dokładnie skórę, starając się jej nie uszkodzić. Powinien być zachowany łeb ryby, jednak usuwamy skrzela i oczy. Ugotować w szerokim garnku lub rynience do gotowania ryb wywar z poszatkowanej włoszczyzny, cebuli oraz ziela, pieprzu, listka laurowego. Mięso obrać z ości, zemleć w maszynce, dodać siekanej natki pietruszki, żółtko, pieprz, cukier, sól, dosypywać w miarę mieszania masy tartą bułkę. Uważać, aby masa nie była zbyt gęsta ani zbyt rzadka ? właściwa jest konsystencja miękkiego masła. Ubić pianę z białka. Połączyć z masą. Skórę zdjętą z ryby napełnić masą starając się nadać zgrabny szczupaczy kształt. Zeszyć wyparzoną bawełnianą nicią Włożyć rybę do naczynia, gotować przez 1 godz. Wystudzić wywar, ostrożnie wyjąć zeń rybę. Odmierzyć 3 szklanki wywaru. Spróbować, czy jest smaczny - jeśli czegoś mu brakuje, doprawić do smaku. W zimnym wywarze namoczyć na 1/2 godz. żelatynę. Kiedy spęcznieje - zagotować. Ostudzić do momentu, kiedy zacznie lekko tężeć. Dostatecznie oziębioną rybę pokroić ostrym nożem na plastry, pozostawiając ją jednak w nie zmienionym kształcie. Przybrać plasterkami marchewki z wywaru, kawałkami ugotowanego na twardo jajka, natką pietruszki. Wstawić do lodówki. Kiedy ryba jest dość wychłodzona, należy polewać ją tężejącą galaretą. Podawać z dobrym domowym majonezem, chrzanem z jajkiem i ze śmietaną.
Jeśli nie ma się dość cierpliwości, aby zdjąć z ryby skórę, można napełnić masą płat gazy wyjałowionej. Potem gazę związać, tak aby farszowi nadać kształt walca, i gotować. Gazę zdjąć po zupełnym wystudzeniu farszu, i dalej postępować tak samo jak w przepisie.
Uwielbiam te audycje Piotra Adamczewskiego w radiu TOK FM, facet ma talent do opowiadania
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 1:28, 02 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
Stryjaszek napisał: | nie jestem na bieżąco z "gawędami smakosza". |
[link widoczny dla zalogowanych] możesz nadrobić zaległości
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|