|
Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
guli
Gość
|
Wysłany: Wto 17:21, 14 Lut 2006 Temat postu: ziemniaki |
|
|
Chyba ciągle jeszcze podstawa w kuchni.
Przepis dość pracochłonny ale trochę inaczej smakują:
składniki,w których gotujemy ziemniaki"
250 ml mleka, 250 ml słodkiej śmietanki.
Do tej mieszanki wrzucamy pokrojone w plastry ziemniaki, solimy i gotujemy,aż będą prawie miękkie.
W oddzielnym,żaroodpornym naczyniu rozpuszczamy 150 g masła,dorzucamy posiekane 4 ząbki czosnku, pokruszony ser brie.
Do tego dajemy ugotowane ziemniaki wraz z mlekiem i smietana, w której się gotowały.Posypujemy gałka muszkatołową , na wierzch dajemy pokruszony drugi ser brie i pieczemy ok.30 min w piekarniku.
Kocia- sprawdź, czy czegos nie pokręciłam
Ziemniaków ok 1 kg?
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 10:08, 15 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Czy to koniecznie musi byc ser brie??
Czy z innymi plesniakami też się dobrze komponuje?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 10:18, 15 Lut 2006 Temat postu: Re: ziemniaki |
|
|
guli napisał: | składniki,w których gotujemy ziemniaki"
250 ml mleka, 250 ml słodkiej śmietanki.
Do tej mieszanki wrzucamy pokrojone w plastry ziemniaki, solimy i gotujemy,aż będą prawie miękkie.
W oddzielnym,żaroodpornym naczyniu rozpuszczamy 150 g masła,dorzucamy posiekane 4 ząbki czosnku, pokruszony ser brie.
Do tego dajemy ugotowane ziemniaki wraz z mlekiem i smietana, w której się gotowały.Posypujemy gałka muszkatołową , na wierzch dajemy pokruszony drugi ser brie i pieczemy ok.30 min w piekarniku.
Kocia- sprawdź, czy czegos nie pokręciłam |
Wszystko się zgadza, tylko pisałaś mi o tym, że ziemniaki zapiekamy aż będą miękkie, tzn. jakieś 40 min
Maju - mogą być inne pleśniowe (np. camember), taki mi przynajmniej kiedyś Guli wspominała.
Ostatnio zmieniony przez kocia dnia Śro 10:46, 15 Lut 2006, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
guli
Gość
|
Wysłany: Śro 10:41, 15 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Wiedziałam,że coś muszę pokręcic
Gotujemy,aż będą miękkie, bo inaczej bardzo długo zapiekają się.
Myśle,że moze być inny ser pleśniowy, przepis jest z brie i taki dawałam, ale każdy inny też pewnie bedzie dobry
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 13:14, 21 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
A kiszke lub babkę ziemniaczaną ktos z Was jadł??
Na Podlasiu sa mistrzostwa świata w robieniu tych specjałów
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
guli
Gość
|
Wysłany: Wto 13:18, 21 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Chyba Makłowicz kiedys pokazywał, ale ja osobiście nigdy nie próbowałam- czy to jest smaczne?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 13:35, 21 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Akurat Makłowicz włąśnie z owych mistrzostw pokazywał
Są różnie doprawiane zależnie od gustu. Mi smakuje - bardziej kiszka bo jest bardziej soczysta. Natomiast babke jeśli się zrobi dobrą - z dodatkiem boczku, doprawioną z serem na wierzchu i nie sucha to jest pyszna. No i większe ilości można zrobić, w dodatku tanie
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
guli
Gość
|
Wysłany: Wto 14:11, 21 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
To poproszę o przepis na małą babkę- jakoś kiszka samym wyglądem mnie zniechęca
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tomek_J
Jest!!! zbudowałem ją TYMI ręcami ;)
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2083
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 14:24, 21 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
guli napisał: | To poproszę o przepis na małą babkę- jakoś kiszka samym wyglądem mnie zniechęca |
Nie lubisz przedmiotów w kształcie kiszki ?... :o
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
guli
Gość
|
Wysłany: Wto 15:00, 21 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 18:22, 08 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Własnie zażeram się pieczonymi zmieniaczkami.
Niby nic ale od paru dni mam nową kuchenkę (w końcu mam sprawny piekarnik!).
Za Adamem chodziły pieczone ziemniaczki, szczególnie, że w Tesco bodajze można kupić specjalną odmianę do pieczenia
Kupił, dziś wykonałam próbę.
Umyłam ziemniaczki, pokroiłam na połówki, zostawiłam w skórkach.
Do talerza głębokiego wlałam oliwę, rozgniotłam czosnek, dodałam majeranek i tak przygotowaną bejcą obtaczałam połówki ziemniaków plus sól i pieprz.
Piekarnik wcześniej rozgrzałąm na 200 stopni, na funkcji grill.
Połówki ułozyłam na blasze i piekłam. Miało być z 40-50 min, po 25 sprawdziłam i już były dobre
Przed wyjęciem narzuciłam na każdy pierzynkę zółtego sera
Do tego zrobiłam jogurt naturalny z czosnkiem, solą i pieprzem, przydąłby się ogórek ale nie cchiało m isię po jedną rzecz do sklepu lecieć.... hihi
Dla spragnionych wrazeń smakowych polecam przyprawę Kamis do dań z ziemniakó, i do sosu zatziki, bo jest.
A i okazało się, że ziemniaki były sałatkowe, bo innych Adam nie znalazł... różowe - ROSALIND
Ostatnio zmieniony przez majak dnia Śro 18:23, 08 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)
Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Maroko - Orzepowice
|
Wysłany: Czw 6:33, 09 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Cytat: | ziemniakó, i do sosu zatziki |
pieczone ziemniaczki z grilla i zatziki - wakacyjnych wspomnień czar
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
weniutka
Dołączył: 19 Paź 2008
Posty: 82
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: warszawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 10:06, 28 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Ja do obiadu podaje takie o to ziemniaczki
zwykłe gotowane po odparowaniu dodaje łyżke masła i łyżke śmiateny gniote i podaje
są pyszne takie aksamitne
robie tez ziemniaki pieczone na ostro z papryką
kroje ziemniaki w na 4 w takie łódeczki (najlepiej młode nie obrane)
kłade ja na blache do pieczenia polewam oliwą przyprawiam pieprzenm solą i ostrą papryką do tego kroje połowe zielonej i połowe czerwonej papryki wszystko razem wędruje do piekarnika 200 stopni pieczymy do miękkości ziemniaków pycha!!!
Ostatnio zmieniony przez weniutka dnia Wto 11:17, 28 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 11:09, 28 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
weniutka napisał: | Ja do obiadu podaje takie o to ziemniaczki
zwykłe gotowane po odparowaniu dodaje łyżke masła i łyżke śmiateny gniote i podaje
są pyszne takie aksamitne |
Aaa, takie pjiure (niekoniecznie dla słonia) ?
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|