![Forum Stajenka Strona Główna](http://www.stajenka.fora.pl/images/galleries/5487026684e286ffdb38fa-272957-wm.jpg) |
Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
martik
-admin z przypadku-
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 9231
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Czekolandia Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 21:54, 25 Lis 2005 Temat postu: Wigilijny stół |
|
|
Na prośbę Pań zakładamy wątek dotyczący tylko i wyłącznie świątecznych potraw i smakołyków. Zapraszam do zdradzania kulinarnych sekretów
Ja za moment przepiszę receptę na naprawdę dobry grzaniec
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 22:01, 25 Lis 2005 Temat postu: Re: Wigilijny stół |
|
|
Oooo, Martiku kochany, skąd wiedziałaś, że uwielbiam grzańca???
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
martik
-admin z przypadku-
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 9231
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Czekolandia Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 22:11, 25 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Trochę mi głupio Nakrywanie wigilijnego stołu mam zacząć do grzańca? No nic, piszemy:
Grzaniec beskidzki
Składniki
3/4 l słodkiego wina cherry (takiego zwykłego i taniego),
1/2 l jasnego, łagodnego piwa (np. Doga),
30 ml dobrego rumu,
laska wanilii,
kilka goździków,
skórka pomarańczy pokrojona w kosteczkach,
1 świeża pomarańcza, pokrojona w plastry.
Przepis
Wino z piwem, goździkami, wanilią (można zastąpić cukrem waniliowym) i skórką z pomarańczy podgrzewamy, ale nie gotujemy. Następnie dodajemy rum i jeszcze przez chwilę podgrzewamy. Na sam koniec wrzucamy do garnka plastry z pomarańczy i przykrywamy całość na kilka minut.
Należy wlewać do kubeczków z jednym plasterkiem z pomarańczy, która super smakuje po wypiciu zawartości kubaska.
Smacznego!
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
guli
Gość
|
Wysłany: Pią 22:27, 25 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Wino z piwem?
Spróbuję.
To ja przepis na karpia w migdałach- sprawdzony.
Filet z karpia kroimy na mniejsze kawałki.
Solimy, obtaczamy w mące, jajku i płatkach migdałów/ sa takie do kupienia/
Smażymy na maśle.Potrawa godna polecenia
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 22:31, 25 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
A nie przysmaża się toto? Bo z tego co pamiętam, to kotlety w panierce z migdałami czy innym orzechowym szuwaksem muszą być cienkie, żeby nie zwęglić panierki, a mieso nie było surowe w środku. A taki filet z karpia to jednak dość gruby jest.
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
guli
Gość
|
Wysłany: Pią 22:49, 25 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Nie jest gruby,Ja kupuję połówki tzn, przekrojony jest wzdłuz, bez głowy i kręgosłupa.I jeszcze go kroję na mniejsze kawałki I wtedy jest cienki , nic nie przypalił mi się w ubiegłym roku.
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
guli
Gość
|
Wysłany: Pią 23:42, 25 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Wybaczcie ale muszę
"Zawsze przyglądaj się bardzo uważnie, temu co masz zamiar zjeśc.
Jest mało istotne, co to takiego,
ale sprawą kluczową,
pozostaje kwestia , co to było"
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 11:48, 27 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
guli napisał: | "Zawsze przyglądaj się bardzo uważnie, temu co masz zamiar zjeśc.
Jest mało istotne, co to takiego,
ale sprawą kluczową,
pozostaje kwestia , co to było" |
To tak a propos...
(Fota znaleziona w necie)
Ostatnio zmieniony przez kocia dnia Nie 12:25, 27 Lis 2005, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
guli
Gość
|
Wysłany: Nie 11:59, 27 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Zapomniałam jeszcze o karpiu- koniecznie trzeba wymoczyc w mleku, a potem dobrze wypłukac!
Mleko jest niezbedne, bo bardzo dobrze wchłania zapachy, a karp jest ryba denną i często czuc go mułem.
A jeszcze w sprawie Wigilii- od wielu lat , ponieważ mieszka rodzina oddzielnie, dzielimy się pracą - każda przygotowuje kilka potraw i zwozimy na "stół"
I jeszcze - jak dla mnie najważniejszy jest wystrój
Musi byc dużo świec- w tym pływających i pięknie udekorowany stół.
Czasem są to koraliki, czasem łańcuchy, inne ozdoby przy talerzach - zależy od fantazji.
No i oczywiście kolorowa i oświetlona choinka, z dużą ilością pięknie opakowanych prezentów.Właściwie, to i otoczenie domu troszkę przystrajam, choc bez przesady
Wtedy i jedzenie smakuje dobrze
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 12:03, 27 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
guli napisał: | Mleko jest niezbedne, bo bardzo dobrze wchłania zapachy, a karp jest ryba denną i często czuc go mułem.
|
Można też macerować w przyprawach Efekt podobny.
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tomek_J
Jest!!! zbudowałem ją TYMI ręcami ;)
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2083
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 8:40, 28 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
guli napisał: | Zapomniałam jeszcze o karpiu- koniecznie trzeba wymoczyc w mleku |
Moja matka ma inny, chyba szybszy sposób - karpia spłukuje wrzątkiem i zeskrobuje wszystko, co na skórze. Robi to trzymając za ogon (pionowo), żeby przy tym nie zaparzyć mięsa.
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Iburg
Lubię rude... Konie i koty :P
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 7752
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Pią 1:11, 02 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
A ja robie na Wigilie barszcz czerwony z soku i buraczków kiszonych do tego uszka maleńkie z grzybami.
Specjalnie zaparzane ziemniaki, Kapusta z grzybami oczywiście karp pieczony.
Robie też karpia po żydowsku. Makówki, kutie i moczke.
Pamiętam że moja Babcia robiła kluski z makiem ale nie mam na to przepisu. Może ktos ma.
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Hoss Cartwright
Gość
|
Wysłany: Pią 1:16, 02 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
guli napisał: | z dużą ilością pięknie opakowanych prezentów |
Mogę Cię prosić o rękę?
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 1:23, 02 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
Iburg napisał: | kluski z makiem ale nie mam na to przepisu |
To już masz
Czas przygotowania: 1 godzina + 12 godzin moczenia; Ilość porcji: 5.
Składniki:
500 g makaronu łazanki
500 g maku
500 ml miodu
pół szklanki rodzynek
pół szklanki migdałów
smażona skórka pomarańczowa
Sposób przyrządzania:
Mak zalewamy wrzątkiem ( można mlekiem), stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na ok. 12 godzin, po czym wylewamy na sito i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Mieszamy z ugotowanym makaronem, miodem i bakaliami.
Uwagi: Do tej potrawy można użyć również gotowej już masy makowej dostępnej w puszkach.
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|