|
Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dakron
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 20:02, 20 Lip 2010 Temat postu: WEKI |
|
|
Gospodynie domowe ratujcie!!
Jak przygotować domowe zupy i bigos w słoikach aby przetrwały?
O co chodzi z tym wyparzaniem i odwracaniem słoików od góry dnem???
HELP
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 21:44, 20 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
Wyparzanie słoików to ich sterylizacja przed włożeniem do nich potraw, ajlepiej żeby byłyjeszcze gorące przy napełnianiu - nie popękają.
A odwracanie do góry dnem powoduje ich zamknięcie sie - zassanie wieczka pokrywki. Tego guziczka co na niektóych dżemach teraz malują
Zupy to nie wiem jak wytrwaj bo nie robiłam ale bigosy, dźemy, konfitury czy mięso to i owszem, normaalnie sie robi ,wkłąda gorące i zamyka.
Przy mięsie najlepiej jeszcze pogotować słoiki z zawartością. Ale tego daaawno nie robiliśmy, częściej jak sie surowe owoce z cukrem wkładało do słojów to sie potem wsyztko razem gotowało dla zrobienia i zamknięcia
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Iburg
Lubię rude... Konie i koty :P
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 7752
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Wto 22:14, 20 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
Ja słoje nagrzewam ( pasteryzuje ) w gorącym piekarniku. Do gorących wkładam gorące konfitury i zaraz mocno zakręcam ( do góry dnem nie stawiam). Czasem po zakręceniu zwłaszcza te późniejsze które trochę ostygły przy wkładaniu to ponownie daję do gorącego piekarnika i chwile tam trzymam jakieś 20-30 minut. Ale można też gotowac w garnku z woda ( tylko dać szmatkę na dno garnka). Przy okazji kuchenne ściereczki ładnie się wygotują.
Zup nie Zaprawiałam . Raczej zamrażam.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kawa
Gość
|
Wysłany: Śro 13:48, 21 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
Pamietać że wieczko i gwint musza byc czyste i suche a słoik nie uszkodzony .Wlać gorącą zupe i zakrecić -to sama sie zapasteryzuje .Mozna za miast tego słoiki pasteryzowac w dużum garnku ( pogotować od momentu zagotowania wody ok 20 min).Jesli wieczko po wystygnięciu słoika jest wklęsłe- to jest ok.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|