 |
Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 12:15, 15 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Ja jeszcze jako przepyszne wspomnienie pamietam ser z orzechami włoskimi.
W sumie w sklepie to wygląda jak tort, w przezroczystym pojemniku, udekorowany na wierzchu połówkami orzechów, w środku warstwowo przetykany owymi orzechami również. Przepyszny.
Raz w życiu próbowałam ale po sklepach jak najbradziej dostępny
Szukając zdjęcia natknęłam się jeszcze na roladę w ten sam sposób robioną.
A i jeszcze korbacze - małe przegryzki w formie długich pasków lub warkoczy, naturalne, wedzone lub w papryce
W kwietniu Adam był we Francji, przywiózł stamtąd nieco serów...
Najwiekszym wyzwaniem był ser z mleka kozego z pleśnią biała na wierzchu a pleśnia zieloną w srodku. Żeby toskonsumować nie wolno było wąchać, zrestzą cała lodówka tym śmierdziała...
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Boubi
Melka i rżysko jest ponad wszystko ;)
Dołączył: 24 Maj 2007
Posty: 4504
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Raciborz-Lozanna
|
Wysłany: Czw 14:50, 15 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Janetko,
Nie widzialas, bo:
1. Jak zrobilysmy spotkanie - to Filipa nie bylo (lodowka wowczas u mnie bardziej pusta)
2. Nawiozlyscie tyle dobroci, ze nawet jak cos bylo, to zniknelo pod stertami kielbas, smalczyku, pieczonego kurczaka i nie wiem czego jeszcze.
Osm i Dakron: popieram wyruszenie w moje strony juz dzis. Moze byc w ramach zajec w podgrupach. Zwierzeta - mile widziane.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
janetka
Tyż blondynka :P
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1887
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Rybnik :)
|
Wysłany: Czw 23:23, 15 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Boubi - ja sobie musze z Twoim Filipem porozmawiac
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 12:14, 13 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
Dla smakoszy seró białych polecam przy okazji bytności na Litwie skosztować takich oto specyfików:
- ser bialy z kminkiem (ser ma nieco inny smak niż nasze białe sery, jest bardziej zwarty, suchy, treściwy, być moze suszony, aż tak sie nie znam)
- ser bialy z papryką (obtoczony na wierzchu - jadłam takze wersję mozzarella)
- ser biały z vegetą czy czymś takim.
Ewentualnie wersja słodka:
- z rodzynkami
- z makiem
Jadłam także wersję delikatnego sera (przypominajacego nasz sernik na zimno) z makiem i gaalertą kolorową pokrojoną w kostkę. Słodki lekki serek.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
szalonaisa
Jestem szalona... mówią mi ;)
Dołączył: 24 Sty 2007
Posty: 2495
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdzie wiatr poniesie :)
|
Wysłany: Czw 12:33, 17 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
Dla nie lubiących białego sera polecam ser typu Capri, jest to serek na bazie serwatki.
MASCARPONE SER ŚMIETANKOWO - KREMOWY
i parę zdań na jego temat wygrzebanych w necie
Charakteryzuje się gładką, aksamitną konsystencją i naturalnym, śmietankowym smakiem.Mascarpone - to produkt z pogranicza sera, masła i śmietany. Ma smarowność masła i jednocześnie mniejszą o połowę zawartość tłuszczu. Wyśmienicie smakuje z pieczywem. Śmietanę z powodzeniem zastępuje w daniach obiadowych, sosach do mięs, ryb i makaronu. Lekko słodki smak serka nabiera wyrazu w deserach, kremach do ciast i tortów. (1kg 19.96zł) opak. 250g 4 99 zł dodać do koszyka
Wiecej informacji.
Niestety oba serki są potwornie tłuste, ale może dlatego sa takie pyszne
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 14:12, 17 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
szalonaisa napisał: | Mascarpone - to produkt z pogranicza sera, masła i śmietany. Ma smarowność masła i jednocześnie mniejszą o połowę zawartość tłuszczu. |
O połowę mniej niż masło? No, raczej nie, bo zawartość tłuszczu w tym serze wynosi ok. 80% w suchej masie, to w sumie tyle, co masło W końcu wyrabia się go ze śmietany, a nie mleka, jak pozostałe sery. Mascarpone nadaje się idealnie do przyrządzania Tiramisu. Ale jak dla mnie jest jednak zdecydowanie za tłusty.
A co do lżejszych serków, to z serwatki produkowany jest również serek Ricotta (20-30% tłuszczu). Też nadaje się do deserów. Ostatnio robiłam na bazie tego sera placki podobne do naleśników.
Ostatnio zmieniony przez kocia dnia Czw 14:14, 17 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 14:29, 17 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
szalonaisa napisał: | Generalnie kocham wszelkie sery kończące się "der", są słodkie z dziurami i fajnie się roztapiają na grzankach. |
Witaj w klubie ! I mimo, że będąc kilka razy we Francji, kosztując francuskie sery z pleśnią, bez pleśni, śmierdzące (czasami trzeba było autentycznie zatykać nos) i nieśmierdzące, z winem i bez, najchętniej wracam do naszych serów z MSM Mońki. Polecam np. ser Aldamer - wyróżniony 1 miejscem na XXI Krajowej ocenie serów zorganizowanej przez Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy.
Co tu dużo pisać - jest po prostu pyszny!
Ostatnio zmieniony przez kocia dnia Czw 14:30, 17 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 20:48, 26 Lut 2013 Temat postu: |
|
|
W tym roku zaczęliśmy naukę robienia serów
Rozpoczeliśmy od sera korycińskiego. Polecam wsyztskim do domowego wyrobu - wychodzi wiele taniej (Cena od 30 zł za kg w sprzedaży).
Nam udaje sie za każdym razem.
NAkłądy niewielkie - termometr, mleko, jogurt, podpuszczka, chusty, sita.
Robiliśmy naturalny, czosnkowy (najlepszy jak dla mnie), kminkowy, bazyliowy, paprykowy. Szybko sie robi.
Po wycedzeniu z serwatki dogrzewa sie ją, dolewa octu i robimy jeszcze serek ricotta - pychota.
Dwa sery w jednym podejściu.
W następnym rzucie spróbuję mozarellę zrobić.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
rzepka
na grzbiet koński - z płota wchodzę :D
Dołączył: 07 Wrz 2007
Posty: 2426
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Spisz
|
Wysłany: Śro 13:30, 27 Lut 2013 Temat postu: |
|
|
Ja robię sery z koziego mleka, na wzór góralskich oscypków -tzw "kozcypki"
[link widoczny dla zalogowanych]
Do tego razowy chlebuś własnej produkcji:
[link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 15:15, 27 Lut 2013 Temat postu: |
|
|
Za chlebek też sie chcemy wziąć.
Serki a 'la oscypek też pewnie keidyś się zrobi. NA razie zbieramy sie na odwagę na sery żółte.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 21:07, 12 Mar 2013 Temat postu: |
|
|
Widziałam u nas w Marcpolu Goudę zieloną oraz... czerwoną.
"Nie ma nic lepszego niż naturalny smak przełamany esencjonalnym dodatkiem, który nadaje serowi niepowtarzalny charakter. Dodatek czerwonego Pesto – sycylijskiej odmiany tradycyjnego włoskiego sosu na bazie oliwy, czosnku i suszonych pomidorów – sprawia, że Gouda nabiera słonecznego, południowego smaku. To unikalne połączenie powoduje, że nasz ser zaskakuje ciekawym zestawieniem aromatów i intensywną czerwoną barwą."
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|