|
Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 15:07, 25 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Już mi ślinka pociekła... A ja w pt będę robić sernik na zimno, z przepisu znajomej, sprawdzony. Ciekawe czy się uda, czy coś spieprzę i trzeba się będzie potem ratować na gwałt kupnym słodkim dla gości
Ostatnio zmieniony przez kocia dnia Wto 15:07, 25 Maj 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Iandula
Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 19:21, 25 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
kocia napisał: | Już mi ślinka pociekła... A ja w pt będę robić sernik na zimno, z przepisu znajomej, sprawdzony. Ciekawe czy się uda, czy coś spieprzę i trzeba się będzie potem ratować na gwałt kupnym słodkim dla gości |
podaj kociu przepis, zrobimy konkurs sernika na zimno
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 12:54, 26 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Podaję przepis mojej znajomej na sernik na zimno (przepyszny). Wersja zwiększona na tortownicę o średnicy 26 cm:
3 serki homo, najlepiej waniliowe
2 kwaśne śmietany (np. szczecinieckie)
3 żółtka (białka posłużą do ubicia piany)
1 szklanka cukru
pół szklanki mleka
żelatyna do ciast
2 galaretki
owoc do wyboru (np. truskawki - wtedy galaretka wiśniowa; brzoskwinie - pasują do galaretki pomarańczowej)
Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Białka ubić.
Przygotowanie żelatyny:
Do rondla wlać połowę z połowy szklanki letniego mleka, wsypać żelatynę (żelatyny ma być tyle, ile zmieści się do kieliszka od wódki i jeszcze trochę do wersji czubatej), mieszać aż do rozpuszczenia. Nie ma być grudek z żelatyny, a porządana konsystencja to konsystencja lejącego się jogurtu. Następnie dodać resztę mleka i na małym gazie mieszać. Pilnować, żeby żelatyna z mlekiem się nie zagotowały !
Przygotowanie masy serowej:
Żółtka utrzeć z cukrem i śmietaną na białą, jednolitą masę (cukier powinien się całkowicie rozpuścić, nie może 'chrzęścić'). Potem dodać stopniowo serki homo i rozpuszczoną żelatynę jednocześnie miksując. Na końcu zapodać na sztywno ubitą pianę z białek, porcjami delikatnie dodawać ją do masy serowej - chodzi o to, żeby była jak najbardziej puszysta. Przygotowaną masę przelać do tortownicy i wstawić na kilka godzin do lodówki. Gdy całkiem stężeje (jak sie dotknie łyżeczką powierzchnię, to łyżeczka powinna odskoczyć), zalać rozmieszaną w wodzie, tężejącą 1 galaretką owocową. Przedtem na masie serowej trzeba poukładać kawałki owoców przed wylaniem galaretki. Wstawić znów do lodówki. A gdy galaretka stężeje, wlać 2 (letnią !) galaretkę i ponownie wstawić całość do lodówki.
Najlepiej zacząć dzień wcześniej wieczorem
Ostatnio zmieniony przez kocia dnia Śro 12:56, 26 Maj 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Poszumy Frankusowe
Frankus-siwy dudrok ;) Kochom go!!! :P
Dołączył: 08 Sie 2006
Posty: 1774
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: z lasu
|
Wysłany: Wto 15:13, 01 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Iandula jak sie udał sernik nutellowy?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Iandula
Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 17:40, 01 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Poszumy Frankusowe napisał: | Iandula jak sie udał sernik nutellowy? |
Poszumku, telepatia, dziś kupiłam składniki, w czwartek goście, więc najlepsza okazja, zrobię zdjęcia
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Poszumy Frankusowe
Frankus-siwy dudrok ;) Kochom go!!! :P
Dołączył: 08 Sie 2006
Posty: 1774
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: z lasu
|
Wysłany: Wto 19:38, 01 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Iandula napisał: | Poszumy Frankusowe napisał: | Iandula jak sie udał sernik nutellowy? |
Poszumku, telepatia, dziś kupiłam składniki, w czwartek goście, więc najlepsza okazja, zrobię zdjęcia |
Nie wytrzyma do tych zdjęć
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Iandula
Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Śro 8:04, 02 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Poszumek napisał: |
Nie wytrzyma do tych zdjęć |
przewidziałam ten scenariusz, sesja zaraz po wyjęciu z lodówki
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Forkate
Dołączył: 25 Kwi 2006
Posty: 3332
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 2:00, 15 Kwi 2013 Temat postu: |
|
|
Ostatnio na spotkanie kilku stodolskich amazonek zrobiłam bardzo szybki sernik na herbatnikach. Był za słodki bo dałam za dużo cukru (ale ćśśśś ), ale dziewczynom smakował (tak twierdziły!), więc myślę, że się udał
Składniki na masę serową - ja na małą blachę robiłam z połowy (no, tylko ten cukier ):
1 kg sera
1 margaryna
25 dag cukru (ja dałam szklankę, a miałam dać pół)
2 jajka
budyń śmietankowy
Ser miałam swojski, z prawdziwego wiejskiego krowiego mleka, w przepisie polecają zmielić trzykrotnie, ale ja tylko zgniotłam go dosyć mocno, żeby nie było dużych grudek (lubię czuć ziarenka sera). Zamiast margaryny dałam masło, bo akurat margaryny nie miałam, a bardzo się spieszyłam
Margarynę lub masło trzeba utrzeć z jajkami i cukrem, dodać do sera i zagotować. Następnie w ok. 1/4 szklanki mleka rozpuścić budyń (dałam waniliowy), dodać do sera, zagotować, ostudzić i sru do lodówki.
Na małą blachę wyłożyłam herbatniki, mama potraktowała je ciepłą wodą z cytryną, na to poszedł ser, znowu herbatniki, a na herbatniki lukier cytrynowy (jednak trzeba je najpierw potraktować jak te spodnie, bo były trochę za twarde ). Myślę, że gdyby nie moja wpadka z cukrem, sernik byłby jeszcze pyszniejszy - ja uwielbiam smak naturalnego twarożku, jak dla mnie mógłby być tylko lekko posłodzony, a słodycz mogłaby pochodzić tylko z lukru
Polecam, bo jest bardzo prosty i pyszny
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|