 |
Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kawa
Gość
|
Wysłany: Pon 8:08, 24 Kwi 2006 Temat postu: Resztki- nie do wyrzucenia.... |
|
|
A co robicie jeśli pozostaną wam z potraw jakieś resztki np. ziemniaki lub gotowane miesko z rosolu.Wiem że można je dać swoim futrom ,ale nie o to mi chodzi ,a raczej o jakieś ciekawe jedzonko.Licze ze napiszą coś bardzo gospodarni Poznaniacy,no i reszta Polski też .
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Iburg
Lubię rude... Konie i koty :P
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 7752
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Pon 10:38, 24 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
mozna różne zapiekanki zrobic. Ziemniaki pokroic jajka na twardo, pomidorka, ogórki konserwowe, mięsko, przesypać żółtym serem dodać śmietany jak kto woli mozna pieczarki, kiełbaskę . Wysmarowac naczynie poprzekładać produktami , dodac przypraw i do piekarnika. A na górę żółty ser , mozna tez przesypać w środku. Jeżeli został kawałek mięsa z sosem toi mozna i ten sos dołożyc. Pieprzu, gałki muszkatołowej , co kto lubi.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)
Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Maroko - Orzepowice
|
Wysłany: Wto 7:54, 25 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Jak zostaną ciasta, babki itd, przepuścić je przez maszynkę, zrobić masę kakaową z dodatkiem paru krówek, lub miodu, dodac bakalie, można trochę alkoholu wymieszać wszystko razem, uformować kulki, optoczyć w wiórkach kokosowych i gotowe.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kawa
Gość
|
Wysłany: Wto 8:04, 25 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
O to fajne Paskudo tego jeszcze nie robilam,zazwyczaj z ciast nic nie zostaje ale....A alkohol to obojetne?
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)
Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Maroko - Orzepowice
|
Wysłany: Wto 8:45, 25 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
jak resztki to resztki, tylko takie mocniejsze, rum, wódka, koniak. Piwo raczej się nie nada
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nongie
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 9086
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: woj.opolskie
|
Wysłany: Pią 16:49, 12 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
Problem gotowanego mięska z rosołu załatwiaja zwykle koty, ale czasem (jeśli to ładny kawałek), robię do tego biały sosik (chrzanowy, koperkowy itp.) i podaję z ziemniakami z wody.
Można też dokupić wątróbki i zrobic z tego pasztet domowy (wątróbkę ugotować, przetrzeć, doprawić wg. uznania).
Ziemniaki najlepsze są podpieczone na masełku, ze szczypiorkiem, popijane maslanką.
Albo przerabiam na kopytka/kluski sląskie.
Z resztek makaronu można zrobić sałatke makaronową.
Z resztek ryzu - ryżową.
Z resztek pieczeni - niezły sos do placków po wegiersku.
Wszystko to (moze z wyjątkiem sałatki ryżowej) ma tylko jedną wadę - jest kaloryczne
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kawa
Gość
|
Wysłany: Pią 22:28, 12 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
Kto jada ostatki ten piękny i gładki-to przysłowie tyczy się chyba tez kaloryczności.
Z resztek ziemniaków gotowanych robie pyszne placki.Ziemniaki się miele,dodaje resztke kisznej pokrojonej kapusty,może być surówka z kiszonej ,pokrojona cebulka,troche mąki ziemniaczanej,jajko surowe,galka muszkatałowa -odrobine ,sól do smaku.Mieszamy ręka ,formujemy placki w ręce obtaczamy w bułce tartej i na olej lub gorącą oliwe.Smażyć na złoty kolor. Smakują ze śmietaną ,z barszczykiem,same też.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nongie
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 9086
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: woj.opolskie
|
Wysłany: Pią 10:37, 16 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
A ja już wiem co zrobić z resztek kurczaka z rosołu.
Trzeba wystudzić, obrac mięso z kości (chrząstki i skórę oddac kotom albo psu).
Przygotować panierkę - tarta bułka, słodka suszona papryka, przyprawa do kurczaka Kamis (obowiązkowo!), zioła wg. uznania. Wbić do tego jajko, wymieszać, wrzucić kawałki mięsa, wymieszać.
Na patelni dobrze rozgrzać masło i przesmażyć toto szybko, małymi porcjami - efekt końcowy to cos w rodzaju panierowanego gyros.
Podawać z surówką z zielonej salaty, pomidorów, rzodkiewki.
Tanie, szybkie, smaczne.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
guli
Gość
|
Wysłany: Pią 11:05, 16 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Mięso z rosołu jest naprawdę znakomite ,jako farsz do krokietów .
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nongie
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 9086
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: woj.opolskie
|
Wysłany: Czw 15:05, 29 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
wczoraj miałam napad inwencji tworczej i zmajstrowałam pyszną brokułową.
Przepis jest dziecinnie prosty:
- nalac wody do garnka
- dorzucić 2 kostki rosołowe
- resztki gotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia (jeśli nie ma, to surowy drobno pokrojony)
- 1 świeży brokuł umyty i pociachany na cząstki
Całość gotować do miekkości i na końcu zmiksować na krem.
Do smaku można dodać jakiś serek topiony, ale niekoniecznie.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|