|
Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
guli
Gość
|
Wysłany: Wto 21:46, 24 Sty 2006 Temat postu: Przepis na perliczkę |
|
|
Kupiłam zamrozona perliczke.
Poniewaz będe ją przyrządzać za jakiś czas, to prośba
może macie sprawdzony przepis na tego ptaka, żeby nie była zbyt sucha
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tomek_J
Jest!!! zbudowałem ją TYMI ręcami ;)
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2083
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Śro 8:20, 25 Sty 2006 Temat postu: Re: Przepis na perliczkę |
|
|
guli napisał: | przepis na tego ptaka, żeby nie była zbyt sucha |
Co do suchości - niedawno użerałem się ze sprzezentowanym przez myśliwego bażantem. Bażant ma to do siebie, że ma przepyszne, ale jednocześnie bardzo suche mięso. Sprawę pogarsza fakt, że trzeba go długo piec (ca. 4 godziny).
Pierwsza sprawa: pticę trzeba grubo obłożyć boczkiem - to jest Warunek Konieczny, niestety Niewystarczający.
Druga rzecz: zaopatrz się w rękaw foliowy do pieczenia drobiu. To zlikwiduje problem wysuszania się mięsa podczas pieczenia. Do dostania w każdym supermarkecie. Trzeba pamiętać, żeby przed wsadzeniem do piekarnika ponakłuwac folię igłą, bo jak nie, to "puchnące" gorące powietrze rozsadzi ją od środka.
Trzeci sposób to wcześniejsze skruszenie mięsa. Czyli mówiąc wprost: doprowadzenie go do stanu częściowego rozkładu... :o
Znalezione:
Perliczka nadziewana bakaliami
• 1 perliczka (około 1,5 kg)
• 300 g ugotowanego ryżu
• 100 g bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, migdały)
• 1 cebula
• 2 łyżki masła
przyprawy:
• sól, pieprz
ponadto:
• wykałaczki
Sposób wykonania:
Sprawioną perliczkę umyć, natrzeć solą, pieprzem i odstawić.
Bakalie sparzyć. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na maśle i dodać do ryżu wraz z bakaliami.
Doprawić solą. Perliczkę nafaszerować i spiąć dokładnie wykałaczkami.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 80 minut. Podawać na gorąco.
Perliczka z sosem jałowcowym
Składniki:
• 1 perliczka
• suszone jagody jałowca
• 5 dag słoniny wędzonej
• 2,5 dag masła
• 0,125 l rosołu z kostki bulionowej
• sól
Oczyszczoną i skruszałą perliczkę umyć, osuszyć i nasolić. Przetrzymać godzinę w chłodnym miejscu.
Słoninę wędzoną pokrajać na kawałki i naszpikować nią piersi perliczki. Pół łyżki masła wymieszać z tłuczonym jałowcem (8 ziaren), włożyć do środka perliczki. Posmarować z zewnątrz oliwą i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec godzinę, często polewając sosem z pieczenia. Przygotować sos. Mąkę zrumienić z resztą masła, rozprowadzić rosołem. Dodać sos z pieczeni oraz utłuczonych 5 jałowcowych jagód.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
guli
Gość
|
Wysłany: Śro 9:05, 25 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Ten z bakaliami przepis podoba mi się.
A rękaw do pieczenia to mam, bo czesto używam.
Jadłam kiedys perliczke w jakimś sosie, ale nie znam przepisu.
Może jeszcze ktos bedzie znał.
Perliczka jest zamrozona, więc też powinna "skruszeć"i oczywiście wypatroszona
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mestena
Just call me VIP... ;)
Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 726
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: szukam swojego miejsca na Ziemi
|
Wysłany: Śro 10:50, 25 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
U mnie takie w stajni biegają i wrzeszczą w niebogłosy, chyba muszę jakąś odłowic
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tomek_J
Jest!!! zbudowałem ją TYMI ręcami ;)
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2083
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Śro 11:18, 25 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
guli napisał: | Perliczka jest zamrozona, więc też powinna "skruszeć"i oczywiście wypatroszona |
Metodą Johna Blackthorne'a ?
P.S. Na prośbę Koci wyjaśniam, że opisana przez Jamesa Clavella w "Shogunie" metoda, o której opowiada główny bohater, polegała na zawieszeniu bażanta za te długie pióra w zadku i czekania tak długo, aż wyrwą się pod ciężarem ptaka, tj. aż bażant spadnie na ziemię. A że skubałem bażanta, to wiem, że te zadkowe pióra siedza wyjątkowo mocno... :o
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 13:05, 25 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|