|
Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 2:04, 20 Sty 2006 Temat postu: Prostota |
|
|
Poproszę o przepisy na jakieś mało skomplikowane, szybkie w realizacji dania obiadowe
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
osm
Dobra konserwa nie jest zła :P
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2570
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: Pią 2:22, 20 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Smażona kaszanka z bułką
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dakron
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pią 2:40, 20 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
bułka wrocławska ( czyli zwykła) , smażysz jajecznicę ,
wyrzucasz środek z bułki odcinając jej wierzchołek ,
ładujesz jajecznice do środka .....mniam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
thinky
Wałkoń :-)
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 405
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz., oryginalnie: Tarnów
|
Wysłany: Pią 3:07, 20 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Dakron, a czym to się je? Bezpośrednio zębami?
A ja też poproszę nieskomplikowane, nie czasochłonne przepisy na dania, najlepiej jednogarnkowe i jednoosobowe. I niekoniecznie z mięsem w roli głównej...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 11:12, 20 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Ja mam takie danie, ale mięsne - zapiekanka. (składniki "na oko" - nigdy nie sprawdzałam w rzeczywistości):
-mięso mielone - zaleznie od ilości osób (ja nie daje wiecej jak pół kilo (a przeważnie 200-300g), pojemnośc patelni ma swoje granice)
-ziemniaki ok 1 kg
-żółty ser
Mięso wrzucamy na głęboką patelnie (a'la rondel) na odrobine oleju, dodajemy przyprawy wg uznania, ja daję majeranek, czosnek zmiażdżony, bazylię, sół, pieprz. to wszystko smażymy.
W międzyczasie gotujemy owe ziemniaki pociachane w talarki lub małą kosteczkę do miękkości.
Na gotowe mięso wrzucamy ugotowane ziemniaki, rozprowadzamy równomiernie po całości, a potem układamy na sam wierzch starty żółty ser - im więcej tym smaczniej.
Przykrywamy pokrywka i na malusieńkim ogniu podgrzewamy do stopienia sie sera.
Taki sposób jest dobry gdy wszystko jest dopiero co przyrządzone czyli gorące - nic sie nie przypala jak rozpuszczamy ser.
Można też robić w piecyku w jakimś naczyniu ale to dodatkowe zmywanie.
Acha na ziemniaki można posypać przyprawe do ziemniaków Kamis, jesli kto chce sie bawic to mozna zrobić kilka warstw ziemniaków przetykanych serem.
Ja tam na szybko to walam jedno na drugie bo rodzinka jak czuje ten zapach to by mi wyjadła spod ręki.
Czas przygotowania całości 30-40 min.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
martik
-admin z przypadku-
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 9231
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Czekolandia Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 13:04, 20 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Jako zapracowana kobita mam sporo prostych i szybkich przepisów na dania obiadowe. Z tym, że ja często korzystam z czegoś na wpół gotowego. I tak:
- warzywa z ryżem - w zimie korzystam z mrożonek, w inne pory roku gotuję warzywa na parze. Mrożonka trafia na patelnię, gdzie jest podlana wodą i dochodzi do stanu spożycia. Jak składniki zmiękną, dodaję przyprawy i ewentualnie pokrojoną w drobną kosteczkę przysmażoną kiełbaskę. Całość mieszam i na koniec dodaję zagęszczacz, tj. wodę z mąką i odrobiną mleka. Mmmm Takie cuś wysypuję na wcześniej ugotowany (al dente) ryż
- risotto - sprawdzone, wypróbowane, PYCHA!
1-2 cebule pokrojone w kostkę wrzucam do garnka z 2 łyżkami masła. Szklę cebulkę, po czym wsypuję do tego ryż (luzem!!!) i dokładnie mieszam, żeby ryż obmoczył się w maśle. Uwaga: to danie trzeba ciągle mieszać, żeby się nie przypaliło!
Po czym wlewam pierwszą szklankę w bulionem warzywnym. Mieszam i pilnuję, żeby ryż gotował się w tym wywarze. Jak już troszkę odparuje, wlewam drugą szklankę (cały czas mieszając!) i nadal pilnuję, żeby ryż się ugotował. Jeśli jest potrzeba, daję 3 szklankę.
Potem, dodaję szafran!!! Bardzo ważne Można dostać w Tesco. I nadal mieszam. Za minutę wrzucam do tego wszystkiego obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory (3-4) i znów mieszam. Jeny, ale ja mieszam Na sam koniec dodaję starty parmezan. Całość zajmuje 30 min. A smakuje... Mmmm Proszę tylko o jedno: nie psujcie tej potrawy żadnym mięsem! Na górę koniecznie świeża bazylia. A jak nie ma świeżej, to chociaż suszki...
- makaron carbonara - korzystam z sosu Knorra. Od siebie dodaję szynkę pokrojoną w paseczki i podsmażoną z cebulką na patelni. No i plus makaron of korz. Też pycha.
Inny sos Knorra, który mogę polecić, to do potraw chińskich (robię z filetem z kurczaka i ryżem) oraz sos serowo-brokułowy. Mniam
Bosz, wyszło mi, że mieszkając w Pyrlandii nie jadam w ogóle ziemniaków!!! No chyba, że pod postacią placków ziemniaczanych
Monia, dawać jeszcze inne przepisy? Bo trochę się rozpisałam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 13:13, 20 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
To ja mam jeszcze prostszy przepis....
Telefon do pizzerii
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
martik
-admin z przypadku-
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 9231
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Czekolandia Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 13:15, 20 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Też stosuję!!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dakron
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pią 13:23, 20 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Przepłacacie o koszt telefonu
Jak juz dzwonic to do pasiapsiółki i zjeść jedną we dwie ..taniej i mniej kalorii i przyjemniej
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
thinky
Wałkoń :-)
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 405
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz., oryginalnie: Tarnów
|
Wysłany: Pią 15:01, 20 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Dawać, dawać! Przepisy. Majak - robię! Idę zaraz po zakupy i zdam relację z nieudolnych prób swoich...
Majak, a masz telefon do którejś pizzerii w Grodzisku?.... (daj na priv... )
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 16:12, 20 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Martuś, dawaj wszystko co masz Mój standard to duszone kawałki łopatki z ziemniorami i surówką. Dzisiaj wyszły mi po prostu rewelacyjne !
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
martik
-admin z przypadku-
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 9231
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Czekolandia Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 18:28, 20 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Jeśli ktoś lubi brokuły:
Brokuły umyć, łodygi naciąć na krzyż, włożyć różami do góry do lekko osłodzonego wrzątku (płaska łyżeczka cukru lub 1 słodzik na 2,5 litra wody). Po 5 min gotowania posolić i gotować jeszcze 5 min. Miękkie odcedzić i jeszcze ciepłe pokroić na nieduże kawałki. Śmietanę lub jogurt osolić, dodać pieprzu, lekko podgrzać, polać ciepłe brokuły, posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami lub dowolną kaszą.
Kiedy na koniec miesiąca nie ma już kaski :
Bułkę czerstwą połamać na kawałki, zalać ciepłym rosołem i zostawić na pół godziny. Odcisnąć nadmiar płynu i przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę. Jajka ubić z solą, ziołami i tartym serem, wymieszać z bułką, a jeśli jest zbyt płynna, dodać tartej bułki. Zostawić na pół godziny. Po upływie tego czasu formować spore kulki, obtaczać je w tartej bułce, lekko spłaszczać i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Chlebowe pulpeciki to doskonały dowód na to, że można wyczarować „coś z niczego” i że to „coś” może być naprawdę bardzo smaczne
Dobra fasola nie jest zła:
Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojony drobno boczek lub kawałek kiełbasy. Chwilę smażyć razem. Dołożyć fasolkę białą z puszki, koncentrat pomidorowy i ewentualnie, gdyby potrawa była za gęsta, dodać 2-3 łyżki wody.
Chwilę razem dusić. Do smaku doprawić solą, pieprzem orac cząbrem. Posypać natką. Podawać z ciemnym pieczywem.
Moje ulubione szare kluchy:
Ziemniaki scieramy na tarce o najmniejszych oczkach jak na placki ziemniaczane (solimy,pieprzymy). Dodajemy odpowiednią ilosc maki i jajko, aby ciasto było bardzo geste. Musi jednak odpadac od łyzki, po potrząśnięciu nią formujemy łyżką kluski wielkości pół *DUUUŻEJ ŁYZKI*. Wrzucamy na gorący osolony wrzątek z kropelkq oleju i gotujemy az do wypłynięcia +5 min po wypłynieciu. Odcedzamy dokladnie (mozemy nawet na sekunde wrzucic na patelnie aby pozbyc sie wody). W tym czasie podsmazamy cebulke z boczkiem bez tluszczu. Polewamy ugotowane kluseczki boczkiem z cebulka, podajemy z kapustą kiszoną.
Jedliście kiedyś kurczaka w majonezie?
Udka umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, ewentualnie przyprawą (wg gustu). Ułożyć je w dużym naczyniu żaroodpornym, tak aby nie leżały jedno na drugim. Na każdym kładziemy krążek cebuli, na to kopiasta łyżka majonezu i posypujemy startym serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika 200 st C, pieczemy 1 -1,5 godz (w zależności od ilości). Z cebuli majonezu i sera powstanie pyszna, chrupiąca skórka.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 18:49, 20 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
A najszybsza surówka?? Hę??
Kapustka kwaszona...
Ogóreczki kiszone....
Sałata ze śmietana na słodko...
Pomidorki ze śmietaną albo z cebulką...
Mizeria na słono/słodko ze śmietaną...
Marchewka tarta (ew. z jabłkiem i sokiem z cytryny i cukrem) ale to już utrezc na tarce trezba...
Kapusta pekinska, pomidory i majonez albo: kapusta pekińska, jabłko, cebula, majonez i cukier...
Albo sałatka Coleslaw ze sklepu... albo puszka kukurydzy lub gorszku...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
thinky
Wałkoń :-)
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 405
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz., oryginalnie: Tarnów
|
Wysłany: Pią 21:55, 20 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
majak napisał: | Ja mam takie danie, ale mięsne - zapiekanka (...) |
Robiłam! Bardzo smaczne. Myślę, że następnym razem czymś udoskonalę, może papryką (w mięsie)... Majak, a jakie mięso dajesz? Ja miałam z indyka...
Zastanawiam się, jak to jutro odgrzać (mimo, że dałam mniej niż Majak pisała to i tak tego dużo, o wiele za dużo na jeden raz)...
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|