|
Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dakron
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 9:27, 22 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Znowu dyskryminacja , kurka własnie o to mi chodziło drodzy panowie.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 11:53, 22 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Tomek_J napisał: | Były - tak długo, jak zwykły "Żywiec" był u nas trudno dpstępny. Ale teraz oceniam je jako słabiutkie, takie "wodzianki |
Ale mi chodziło o oryginalne czeskie, a nie takie produkowane u nas.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Stryjaszek
Dołączył: 21 Lis 2005
Posty: 125
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań
|
Wysłany: Wto 14:59, 22 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Może nie powinienem się wypowiadać, bo co bym nie powiedział na temat napojów wymienionych, to istnieje ryzyko oskarżenia mnie o nepotyzm. (Wszelkie przedstawione tu oceny są jedynie moją osobistą opinią).
Redds ?
(Tomek_j) A co do "Reddsa" - owszem, da się wypić i nawet z przyjemnością. Ale nikt mnie nie przekona, że jest to piwo !
Myślę dokładnie tak samo. Świetny alkoholizowany napój gazowany, nawet z piwnym posmakiem i na bazie piwa, i technologicznie robiony jak piwo (prawie). Ale nie dla piwoszy (klasycznych). Kto mówi, że to dyskryminacja ten pewnie nie wie, na czym polega piwo.
Dog ?
Tu sprawa mniej klarowna. Tu jest więcej piwa w piwie. To jest całkiem piwo, tylko troche inne, niż "klasyczne polskie".
Jeżeli NIE uznamy DOGa za piwo, to podobnie nie są piwem angielskie stout'y, o piwach ciemnych czy też wszelkich "trapistowkich" nie mówiąc.
Pilsner Urquell ?
Jak na mój gust za dużo (charakterystycznych i celowo w tym piwie zawartych) aromatów "fuzlowych". Tak robią to piwo Czesi i tak jest robione i u nas. Nie wierzę, że ktoś z tu piszących (z całym szacunkiem, bo mogę się mylić) rozpozna Urquell'a produkowanego w Pilznie i w Tychach. Wiadomo, że jest robione i tu i tam i deklaracje o "rozpoznawalności" traktuję jako (nieszkodliwe ) stroszenie piórek. Mogę zdobyć "próbki" na następny wZlot i zrobić test. Jestem ciekaw, kto się rozpoznania podejmie. Jak rozpozna w statystycznie potwierdzonej liczbie prób, to będę odszczekiwał pod stołem i na forum.
Żywiec ?
Kiedyś jedyne piwo robione ze skutecznym reżimem technologicznym, bo traktowane jako "eksportowe". Teraz przeskoczone przez inne piwa, ciągnie bardziej na marce wyrobionej przez pokolenia niż na obecnej, rzeczywistej jakości. Coś jak w piosence:
"Wiadoma rzecz Stolyca i każde słowo zbędne -
i w ogóle, i w szczególe, i pod każdym innym względem !"
I spróbuj to podyskutować przy użyciu racjonalnych argumentów ...
Pijam głównie (nepotyzm ! ) Lecha (wolę Pilsa niż Premium), Tyskie, Żubra. Z mocnych Dębowe.
Poza tym gdy przebywam poza kwaterą główną, to pijam piwa lokalne.
Kiedyś lubiłem Leżajsk, ale zmienił się po przejęciu przez Heinekena.
PS Moim zdaniem, reklamowana "siła" smaku takich piw jak Warka polega na "wzmacnianiu" koloru i celowemu nie pozbywaniu się z piwa owych "fuzlowatych" domieszek, które stwarzają złudzenie "gęstości" aromatu.
Tyle wynurzeń piwosza-amatora.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Josephine
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 52
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa but made in 3miasto
|
Wysłany: Wto 20:13, 22 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Drogi Sryjaszku ja Cię tu popre, odnośnie redsa mam to samo zdanie. Nie specjalnie mi smakuje ale to juz subiektywna ocena. Doga raz pilam ale to nie to...
Co do Urquella, to w życiu bym nie rozpoznała, po prostu czasem kupuje w sklepie i pije i stwierdzam ze moze byc, natomiast jak mi znajomi go z niemiec przywożą to wydaje sie jakis ciut inny
J.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dakron
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 20:27, 22 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Zaskoczyła mnie reklama Doga , sądziłam że to silne ( gorzkie) piwo dla facetów , a tu taka miła niespodzianka :drinkers:
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 1:07, 23 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Stryjaszek napisał: | Pilsner Urquell ? Tak robią to piwo Czesi i tak jest robione i u nas. Nie wierzę, że ktoś z tu piszących (z całym szacunkiem, bo mogę się mylić) rozpozna Urquell'a produkowanego w Pilznie i w Tychach. |
Hyhy, akurat mnie o Pilsnera nie chodziło. Ale jeśli już o nim mowa, to jak wiesz - na jakość piwa decydujacy wpływ ma woda (w przypadku wina - gleba). No i ja z kolei nie wierzę, że w 2 różnych miejscach uzyskasz identyczną pod każdym wględem wodę. Ale dobra, czepiam się i wymyślam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dakron
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Śro 1:12, 23 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Hoss juz Cię tu widze !!!
RĘCE PRECZ OD DOGA!!!!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Stryjaszek
Dołączył: 21 Lis 2005
Posty: 125
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań
|
Wysłany: Śro 1:59, 23 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
kocia napisał: | No i ja z kolei nie wierzę, że w 2 różnych miejscach uzyskasz identyczną pod każdym wględem wodę. |
Jeżeli masz tzw. stację uzdatniania wody, to robisz sobie co chcesz. Wedle przepisu. Staropolanka ? Proszę bardzo. Żywiec zdrój ? Nie ma sprawy. itd. Prościej wprost spod ziemi ? Fakt. ale jak trzeba, to można zsyntetyzować.
Tak mówią współcześni piwowarzy. Nie ci z reklam, tylko z realu ...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tomek_J
Jest!!! zbudowałem ją TYMI ręcami ;)
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2083
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Śro 8:32, 23 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Stryjaszek napisał: | Mogę zdobyć "próbki" na następny wZlot i zrobić test. Jestem ciekaw, kto się rozpoznania podejmie. |
JA ! Tylko musisz duuużo próbek przygotować
A serio: nie stroszę piórek, ale sądzę, że mam szansę.
Stryjaszek napisał: | Żywiec ? Kiedyś jedyne piwo robione ze skutecznym reżimem technologicznym, bo traktowane jako "eksportowe". |
Jesienią 2003 pojechaliśmy z Pumcią do pewnego sklepu w Tychach po okna do domu. Przejeżdzając koło browaru widzieliśmy taki oto obrazek: od zachodu (czyli z drogi na Poznań) nadjechał TIR na wielkopolskiej rejestracji, wioząc zgrzewki "Tyskiego", a jednocześnie z bramy zakładu w przeciwnym kierunku wyjeżdżał TIR na rejestracji śląskiej załadowany "Lechem". To tyle a propos tradycyjnych receptur poszczególnych browarów, stanowiących o marce i jakości piw poszczególnych gatunków... :-s
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kanadyjka
Dołączył: 22 Lis 2005
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznan
|
Wysłany: Czw 2:54, 24 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
dakron napisał: | Zaskoczyła mnie reklama Doga , sądziłam że to silne ( gorzkie) piwo dla facetów , a tu taka miła niespodzianka :drinkers: |
Z piwo-podobnych napojów zdecydowanie wolę Doga, Redds jest za słodki.
A piwo, to tylko Debowe - jest silny ale nie gorzki \/ ; za innymi nie przepadam.
Pozdrawiam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Stryjaszek
Dołączył: 21 Lis 2005
Posty: 125
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań
|
Wysłany: Czw 11:57, 24 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Tomek_J napisał: | ... z drogi na Poznań nadjechał TIR na wielkopolskiej rejestracji, wioząc zgrzewki "Tyskiego", a jednocześnie z bramy zakładu w przeciwnym kierunku wyjeżdżał TIR na rejestracji śląskiej załadowany "Lechem". To tyle a propos tradycyjnych receptur poszczególnych browarów, stanowiących o marce i jakości piw poszczególnych gatunków... :-s |
Masz rację. Piwo produkuje się tam, skąd bliżej do jego dystrybucji. Nie bardzo do tego pasuje obrazek tira przywożącego Tyskie z Poznania, ale precyzja tego szczegółu nie wpływa na istotę Twoich spostrzeżeń. Nikt nie ukrywa, że piwa różnych marek produkuje się w obu browarach. Przedstawiony obrazek jest doskonałą ilustracją tego, że przy dzisiejszej technologii (i w świetle posiadania stacji uzdatniania wody) o charakterze piwa decydują właśnie DOKŁADNIE (tradycyjne) receptury poszczególnych browarów, stanowiących o marce i jakości piw poszczególnych gatunków a nie konkretna instalacja, budynek czy miasto w którym tę recepturę się stosuje.
Taka technologia i ekonomia. I takie czasy !
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tomek_J
Jest!!! zbudowałem ją TYMI ręcami ;)
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2083
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Czw 12:25, 24 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Stryjaszek napisał: | Nie bardzo do tego pasuje obrazek tira przywożącego Tyskie z Poznania |
Jako, że siedziałem za kółkiem, byłem trzeźwy do obrzydliwości i delirium tremens nie miałem. A że Pumcia to tez widziała, więc wszeklie inne halucynacje też nie wchodza w rachubę
Stryjaszek napisał: | przy dzisiejszej technologii (i w świetle posiadania stacji uzdatniania wody) o charakterze piwa decydują właśnie DOKŁADNIE [i] (tradycyjne) receptury poszczególnych browarów |
Tak może i jest, tylko po co w takim razie te chwyty marketingowe o np. krystalicznie czystej wodzie ze źródeł głębinowych pod samą Górą X ?...
Z drugiej strony: Żywiec i Tyskie to jest akurat doskonały przykład tego, że co jakiś czas smak piwa ulega odmianie w wyniku niewielkich zmian w technologii lub wielkich zmian w osobie głównego udziałowca. Więc co tu mówić o trzymaniu się tradycyjnych receptur ?
Morał: piwa dzielą się na lepsze i gorsze. A że "pantha rei" (piwo też), to należy stale trzymac rękę na pulsie i jeśli chodzi o stanowienie rankingu "top ten" - być zawsze na bieżąco
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Stryjaszek
Dołączył: 21 Lis 2005
Posty: 125
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań
|
Wysłany: Czw 13:21, 24 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Tomek_J napisał: | ... tylko po co w takim razie te chwyty marketingowe o np. krystalicznie czystej wodzie ze źródeł głębinowych pod samą Górą X ?... |
Wiadomo po co. Po zysk !
Te hasła ze źródłami, to jeszcze w sensie merytorycznym mały pikuś. Najśmieszniejsze są hasła typu "Piwo potrójnie filtrowane". Kiedyś takie hasło u któregoś z producentów funkcjonowało.
Jak trzeba potrójnie filtrować, to znaczy, że browar ma duuuże kłopoty. Albo zepsute filtry, albo co gorsza taka żeberucha wchodzi na filtrację, że powinno być strach to potem pić.
Ale hasła wymyślają marketingowcy, a nie piwowarzy ...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
gnomi
Dołączył: 29 Lis 2005
Posty: 61
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Śro 20:02, 30 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
skoro juz mowa o piwie...
[link widoczny dla zalogowanych]
koniecznie z dzwiekiem
pozdrawiam
M.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|