Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

pierogi
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bandola_1
Lajkonik z Kamienicy Dolnej :)


Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 2534
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: krolewskie miasto Krakow \Kamienica Dn
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 21:45, 15 Maj 2010    Temat postu: pierogi

Podam przepis na pierogi ruskie, które moje dzieci uwazają za najlepsze na swiecie Mruga Prosty przepis Wesoly
Ciasto:
mąkę rozrobić z bardzo ciepłą wodą , dodając dwie trzy łyżki oleju. Nie podaję proporcji bo wiadomo jaka musi być konsystencja .
Farsz :
1 kg gotowanych ziemniaków. Po wystudzeniu utrzeć na dużej tarce lub zmielić w maszynce - ja ucieram.
1 kg wiejskiego sera .
2,3 duże cebule mocno przyrumienić na oleju.
Wszystkie składniki wymieszać , dodać pieprz, sól

Rozwałkowane ciasto kroję w kwadraty ok 7x7 cm , wkładam farsz i zaklejam . Wrzucam na gotujaca osoloną wodę i juz na talerzu polewam zrumienioną bułką tartą , skwarkami lub samym roztopionym masłem
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iandula



Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 21:54, 15 Maj 2010    Temat postu:

Bandola, dziękować, dziękować, wstyd się przyznać, ale będzie to mój debiut w temacie pierogi, zdjęcia murowane Jezyk
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Cytrynka



Dołączył: 29 Sty 2008
Posty: 4273
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rybnik City
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 22:35, 15 Maj 2010    Temat postu:

Bandola dzięki bardzo za przepis na pierogi. Mam do ciebie jeszcze jedno pytanie czy mogę zamienić farsz z ruskich na ser Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bandola_1
Lajkonik z Kamienicy Dolnej :)


Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 2534
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: krolewskie miasto Krakow \Kamienica Dn
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 9:22, 16 Maj 2010    Temat postu:

Cytrynka napisał:
Bandola dzięki bardzo za przepis na pierogi. Mam do ciebie jeszcze jedno pytanie czy mogę zamienić farsz z ruskich na ser Wesoly

oczywiście że mozesz zamienić ale spróbuj zrobić na początek ruskie a gwarantuję Ci że z samym serem już nie będziesz chciała robić Wesoly Taka paskudna pogoda ,że ja dzisiaj też robię ruskie Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Platka



Dołączył: 10 Mar 2010
Posty: 155
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Bielsko-Biała
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 11:05, 16 Maj 2010    Temat postu:

ohh moje ukochane pierożki Wesoly
nie zapomne jak zrobilysmy z mama okolo 200 pierogow a w ciagu 3 dni ich nie bylo xD
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)


Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Maroko - Orzepowice

PostWysłany: Pon 14:30, 17 Maj 2010    Temat postu:

Cytat:
które moje dzieci uwazają za najlepsze na swiecie


Ja też ruskie pierożki uważam za najlepszy wynalazek, niestety ciasta pierogowego nie umiem zrobić.
A farsz ze szpinaku i bryndzy w smaku prawie jak ruskie Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Cytrynka



Dołączył: 29 Sty 2008
Posty: 4273
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rybnik City
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 12:57, 24 Maj 2010    Temat postu:

Jutro działam pierogi :D wedle bandolowego przepisu
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kawa
Gość





PostWysłany: Pon 14:12, 24 Maj 2010    Temat postu:

Paskuda napisał:
Cytat:
które moje dzieci uwazają za najlepsze na swiecie


Ja też ruskie pierożki uważam za najlepszy wynalazek, niestety ciasta pierogowego nie umiem zrobić.
A farsz ze szpinaku i bryndzy w smaku prawie jak ruskie Wesoly



Jadlam te ze szpinakiem i bryndzą - sa pyszne jupi
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 16:37, 03 Sty 2011    Temat postu:

W sobotę zrobiłam pierogi z makiem wg przepisu dr Russaka. A dokładnie to z makiem, migdałami, miodem i rodzynkami moczonymi w Metaxie :)Pierwszy raz lepiłam pierogi i wyszły rewelacyjne, nie chwaląc się Wesoly A Tomi przygotował bardzo dobre, cienkie ciasto. Pierogi podaliśmy ze śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym. Jak dobrze, że jeszcze kilka sztuk zostało... :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Arcywiedźma



Dołączył: 24 Gru 2010
Posty: 252
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Szczecin
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 15:25, 25 Sty 2011    Temat postu:

Ah ruskie ! Najcudowniejsze i najwspanialsze pierogi na świecie.

Dodam, że pierogi nie są potrawa polską ani rosyjską tym bardziej - tylko ukraińską (z tą ruskie, bo mało znany podział tego kraju to Ruś właśnie i Ukraina Zachodnia). Moja babcia jest rdzenną Ukrainką i robi najcudowniejsze pierogi ruskie na świecie :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Cytrynka



Dołączył: 29 Sty 2008
Posty: 4273
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rybnik City
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 18:38, 25 Sty 2011    Temat postu:



Ruskie wyszły palce lizać Wesoly dziś robiłam za pomagiera


Ostatnio zmieniony przez Cytrynka dnia Wto 18:39, 25 Sty 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 22:37, 25 Sty 2011    Temat postu:

A ja po kapuśniaku taka głodna a one mi takie zdjecia dają buuuuuuuuuuuuuuuuuu!

Sushi zamówiłam! :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 23:34, 04 Sty 2012    Temat postu:

Oj no ja tu nie dotarłam na czas!

Jakiś czas temu, w zasadzie dwa razy robiliśmy z Bartkiem pierożki rosyjskie - pielmieni.

Bartek jadł takowe z farszem drobiowym w Babuszce w restauracji w Warszawie, koło nas też jest restauracja serwująca takie specjały z farszem rybnym, wołowym, drobiowym i chyba jeszcze innym. Ale do tej dosć bloskiej restauracji jeszcze nie dotarliśmy i chyba nieprdko dotrzemy.

Pielmieni to malutkie pierożki o tradycyjnym kształćie lub okrągłe wycinane na specjalnym ustrojstwei wyglądającym jak plastikowa podkładka pod garnki :D
Różnica polega na tym, że farsz to surowe doprawione mięso a nie już gotowane. Podobieństwo do tatarskich i litewskich.
Bartek ulepił ok 70 sztuk drobiowych, ja ok 100 wołowych, doprawionych solą, pieprzem, cebulą i czosnkiem.
Wyszły pyszne.
eby były inne to podaje się je po ugotowaniu w rosole z pecyną kwaśnej śmietany.
Wiecie jakie to pyszne w tej formie??

Wersja litewska to zapieczone po ugotowaniu z kwaśną śmietaną, posypane szynką i serem zółtym i zieleniną.

Jeszcze mam dwie porcje zamrożone w lodówce :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dorotapawelec21



Dołączył: 09 Kwi 2013
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 13:27, 09 Kwi 2013    Temat postu:

Pierożki, które zrobiły wśród znajomych furorę. Mięciutkie, delikatne i bardzo wciągające. Najpierw podjadane z blachy, jeszcze gorąca, a kiedy wystygły - wyjadanie z miski bez opamiętania. Odrobinę pracochłonne, ale na prawdę warte poświęconego im czasu Wesoly



Ciasto:



* 600 g mąki pszennej

* 2 łyżeczki soli

* 180 g śmietany 18%

* 80 g maślanki

* 180 g oleju



Farsz:



* 3 nogi z kurczaka

* 1 duża marchewka

* 1 mała pietruszka

* 300 g pieczarek

* 1 pęczek szczypiorku

* sól

* pieprz



Wierzch pierożków:



* 1 jajko

* 2 łyżki mleka

* mak



Nogi z kurczaka gotujemy razem z marchewką, pietruszką i pieczarkami w osolonej wodzie. Mięso i warzywa mielimy w maszynce do mięsa i doprawiamy do smaku. Farsz będzie na tyle wilgotny, że bez problemu powinien dawać się formować i nie sypać.

Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce i zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno być za twarde, więc ewentualnie można dodać łyżkę śmietany (to zależy od tego, jaką macie mąkę). Ciasto odstawiamy na ok godzinę.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 porcje i wałkujemy placki, z których szklanką wycinamy koła. Ciasto wraca, więc każdy placuszek przed nałożeniem farszu trzeba odrobinę naciągnąć. Po nałożeniu farszu sklejamy boki i układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Możemy je w miarę blisko siebie układać gdyż ciasto nie rośnie (ale nie mogą się stykać! - najlepiej zachować 1 - 1,5 cm odstępu). Kiedy ulepimy już wszystkie pierożki jeszcze raz dociśnijmy ciasto zwłaszcza po bokach (bo niedokładnie sklejone pierożki otworzą się podczas pieczenia) a następnie posmarujmy je jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypmy makiem.

Pierożki pieczemy 25 minut w 180 stopniach - ciasto powinno się zrumienić, więc można ostatnie 5 minut włączyć opcję grilla.

Świetne są i jeszcze gorące, dopiero co wyjęte z piekarnika i na drugi dzień, zimne do szklaneczki gorącego barszczyku.



Smacznego Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 21:39, 09 Kwi 2013    Temat postu:

Aż mnie naszło na robienie pierogów Jezyk

Ale ja wolę takie prosto z wody Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin