|
Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bandola_1
Lajkonik z Kamienicy Dolnej :)
Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 2534
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: krolewskie miasto Krakow \Kamienica Dn Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 21:45, 15 Maj 2010 Temat postu: pierogi |
|
|
Podam przepis na pierogi ruskie, które moje dzieci uwazają za najlepsze na swiecie Prosty przepis
Ciasto:
mąkę rozrobić z bardzo ciepłą wodą , dodając dwie trzy łyżki oleju. Nie podaję proporcji bo wiadomo jaka musi być konsystencja .
Farsz :
1 kg gotowanych ziemniaków. Po wystudzeniu utrzeć na dużej tarce lub zmielić w maszynce - ja ucieram.
1 kg wiejskiego sera .
2,3 duże cebule mocno przyrumienić na oleju.
Wszystkie składniki wymieszać , dodać pieprz, sól
Rozwałkowane ciasto kroję w kwadraty ok 7x7 cm , wkładam farsz i zaklejam . Wrzucam na gotujaca osoloną wodę i juz na talerzu polewam zrumienioną bułką tartą , skwarkami lub samym roztopionym masłem
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Iandula
Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Sob 21:54, 15 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Bandola, dziękować, dziękować, wstyd się przyznać, ale będzie to mój debiut w temacie pierogi, zdjęcia murowane
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Cytrynka
Dołączył: 29 Sty 2008
Posty: 4273
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Rybnik City Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 22:35, 15 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Bandola dzięki bardzo za przepis na pierogi. Mam do ciebie jeszcze jedno pytanie czy mogę zamienić farsz z ruskich na ser
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bandola_1
Lajkonik z Kamienicy Dolnej :)
Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 2534
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: krolewskie miasto Krakow \Kamienica Dn Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 9:22, 16 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Cytrynka napisał: | Bandola dzięki bardzo za przepis na pierogi. Mam do ciebie jeszcze jedno pytanie czy mogę zamienić farsz z ruskich na ser |
oczywiście że mozesz zamienić ale spróbuj zrobić na początek ruskie a gwarantuję Ci że z samym serem już nie będziesz chciała robić Taka paskudna pogoda ,że ja dzisiaj też robię ruskie
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Platka
Dołączył: 10 Mar 2010
Posty: 155
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Bielsko-Biała Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 11:05, 16 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
ohh moje ukochane pierożki
nie zapomne jak zrobilysmy z mama okolo 200 pierogow a w ciagu 3 dni ich nie bylo xD
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)
Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Maroko - Orzepowice
|
Wysłany: Pon 14:30, 17 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Cytat: | które moje dzieci uwazają za najlepsze na swiecie |
Ja też ruskie pierożki uważam za najlepszy wynalazek, niestety ciasta pierogowego nie umiem zrobić.
A farsz ze szpinaku i bryndzy w smaku prawie jak ruskie
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Cytrynka
Dołączył: 29 Sty 2008
Posty: 4273
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Rybnik City Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 12:57, 24 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Jutro działam pierogi wedle bandolowego przepisu
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kawa
Gość
|
Wysłany: Pon 14:12, 24 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Paskuda napisał: | Cytat: | które moje dzieci uwazają za najlepsze na swiecie |
Ja też ruskie pierożki uważam za najlepszy wynalazek, niestety ciasta pierogowego nie umiem zrobić.
A farsz ze szpinaku i bryndzy w smaku prawie jak ruskie |
Jadlam te ze szpinakiem i bryndzą - sa pyszne
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 16:37, 03 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
W sobotę zrobiłam pierogi z makiem wg przepisu dr Russaka. A dokładnie to z makiem, migdałami, miodem i rodzynkami moczonymi w Metaxie :)Pierwszy raz lepiłam pierogi i wyszły rewelacyjne, nie chwaląc się A Tomi przygotował bardzo dobre, cienkie ciasto. Pierogi podaliśmy ze śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym. Jak dobrze, że jeszcze kilka sztuk zostało...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Arcywiedźma
Dołączył: 24 Gru 2010
Posty: 252
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Szczecin Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 15:25, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Ah ruskie ! Najcudowniejsze i najwspanialsze pierogi na świecie.
Dodam, że pierogi nie są potrawa polską ani rosyjską tym bardziej - tylko ukraińską (z tą ruskie, bo mało znany podział tego kraju to Ruś właśnie i Ukraina Zachodnia). Moja babcia jest rdzenną Ukrainką i robi najcudowniejsze pierogi ruskie na świecie
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Cytrynka
Dołączył: 29 Sty 2008
Posty: 4273
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Rybnik City Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 18:38, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Ruskie wyszły palce lizać dziś robiłam za pomagiera
Ostatnio zmieniony przez Cytrynka dnia Wto 18:39, 25 Sty 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 22:37, 25 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
A ja po kapuśniaku taka głodna a one mi takie zdjecia dają buuuuuuuuuuuuuuuuuu!
Sushi zamówiłam!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 23:34, 04 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
Oj no ja tu nie dotarłam na czas!
Jakiś czas temu, w zasadzie dwa razy robiliśmy z Bartkiem pierożki rosyjskie - pielmieni.
Bartek jadł takowe z farszem drobiowym w Babuszce w restauracji w Warszawie, koło nas też jest restauracja serwująca takie specjały z farszem rybnym, wołowym, drobiowym i chyba jeszcze innym. Ale do tej dosć bloskiej restauracji jeszcze nie dotarliśmy i chyba nieprdko dotrzemy.
Pielmieni to malutkie pierożki o tradycyjnym kształćie lub okrągłe wycinane na specjalnym ustrojstwei wyglądającym jak plastikowa podkładka pod garnki
Różnica polega na tym, że farsz to surowe doprawione mięso a nie już gotowane. Podobieństwo do tatarskich i litewskich.
Bartek ulepił ok 70 sztuk drobiowych, ja ok 100 wołowych, doprawionych solą, pieprzem, cebulą i czosnkiem.
Wyszły pyszne.
eby były inne to podaje się je po ugotowaniu w rosole z pecyną kwaśnej śmietany.
Wiecie jakie to pyszne w tej formie??
Wersja litewska to zapieczone po ugotowaniu z kwaśną śmietaną, posypane szynką i serem zółtym i zieleniną.
Jeszcze mam dwie porcje zamrożone w lodówce
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dorotapawelec21
Dołączył: 09 Kwi 2013
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 13:27, 09 Kwi 2013 Temat postu: |
|
|
Pierożki, które zrobiły wśród znajomych furorę. Mięciutkie, delikatne i bardzo wciągające. Najpierw podjadane z blachy, jeszcze gorąca, a kiedy wystygły - wyjadanie z miski bez opamiętania. Odrobinę pracochłonne, ale na prawdę warte poświęconego im czasu
Ciasto:
* 600 g mąki pszennej
* 2 łyżeczki soli
* 180 g śmietany 18%
* 80 g maślanki
* 180 g oleju
Farsz:
* 3 nogi z kurczaka
* 1 duża marchewka
* 1 mała pietruszka
* 300 g pieczarek
* 1 pęczek szczypiorku
* sól
* pieprz
Wierzch pierożków:
* 1 jajko
* 2 łyżki mleka
* mak
Nogi z kurczaka gotujemy razem z marchewką, pietruszką i pieczarkami w osolonej wodzie. Mięso i warzywa mielimy w maszynce do mięsa i doprawiamy do smaku. Farsz będzie na tyle wilgotny, że bez problemu powinien dawać się formować i nie sypać.
Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce i zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno być za twarde, więc ewentualnie można dodać łyżkę śmietany (to zależy od tego, jaką macie mąkę). Ciasto odstawiamy na ok godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 porcje i wałkujemy placki, z których szklanką wycinamy koła. Ciasto wraca, więc każdy placuszek przed nałożeniem farszu trzeba odrobinę naciągnąć. Po nałożeniu farszu sklejamy boki i układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Możemy je w miarę blisko siebie układać gdyż ciasto nie rośnie (ale nie mogą się stykać! - najlepiej zachować 1 - 1,5 cm odstępu). Kiedy ulepimy już wszystkie pierożki jeszcze raz dociśnijmy ciasto zwłaszcza po bokach (bo niedokładnie sklejone pierożki otworzą się podczas pieczenia) a następnie posmarujmy je jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypmy makiem.
Pierożki pieczemy 25 minut w 180 stopniach - ciasto powinno się zrumienić, więc można ostatnie 5 minut włączyć opcję grilla.
Świetne są i jeszcze gorące, dopiero co wyjęte z piekarnika i na drugi dzień, zimne do szklaneczki gorącego barszczyku.
Smacznego
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 21:39, 09 Kwi 2013 Temat postu: |
|
|
Aż mnie naszło na robienie pierogów
Ale ja wolę takie prosto z wody
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|