Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Papryka Faszerowana (obiad, kolacja)

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dragonnia
Va'esse deireádh eap eigean...


Dołączył: 10 Mar 2008
Posty: 1286
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Giżycko - MAZURY
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 13:44, 12 Wrz 2011    Temat postu: Papryka Faszerowana (obiad, kolacja)

No to wrzucam kolejny przepis sprawdzony. Danie dla 4 osób, lub dla 2

Papryka faszerowana

Składniki

- 4 większe papryki
- ok. 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula (zesmażona na szklisto - jak do gołąbków)
- 1 pomidor
- mały koncentrat pomidorowy
- 1/5 szklanki ryżu ugotowanego
- ok. 50 g sera żółtego
- 1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
- 1/2 łyżeczka soli (lub wedle uznania)
- 1 łyżeczka bazylii
- olej do smażenia

W misce mieszam mielone mięso z pokrojoną w drobną kostkę (podsmażoną) cebulą, ugotowanym ryżem i pokrojonym w kostkę
pomidorem.
Dodaję żółty ser (może to być parmezan, albo dowolny Wasz ulubiony), koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Odcinam czapkę z ogonkiem i delikatnie wykrajam gniazdo nasienne, tak, by utworzyć "kubeczek" z papryki. Czapek nie wyrzucam, bo gotowe danie przykrywam jako dekoracja przed podaniem. Nie jest to wymóg ale mi się podoba i ciepło nie ucieka tak szybko.
Napełniam farszem do pełna i wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika. Piekę około 45 minut, aż z wierzchu będą rumiane, a mięso miękkie w środku.

Przed podaniem jeszcze posypuję startym serem. Gotowe, smacznego.

edit:
By papryka nie była mocno pomarszczona podczas pieczenia, to do naczynia należy wlać około 2 cm wody. Nie będzie się paliła.
Mruga Mruga Mruga Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wataha



Dołączył: 08 Mar 2011
Posty: 207
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 13:17, 15 Wrz 2011    Temat postu:

czy naczynie trzeba posmarować tłuszczem, czy wystarczy wlać samą wodę? super przepis, zawsze mialam ochotę zrobić taką paprykę ale nie wiedziałam jak się za to zabrać Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dragonnia
Va'esse deireádh eap eigean...


Dołączył: 10 Mar 2008
Posty: 1286
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Giżycko - MAZURY
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 12:47, 16 Wrz 2011    Temat postu:

Sama woda wystarczy Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wataha



Dołączył: 08 Mar 2011
Posty: 207
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 20:13, 16 Wrz 2011    Temat postu:

a jak się zabrać za pałaszowanie? Rękami jak kebab w bułce, czy przewrócić paprykę i odkrawać po kawałku sztućcami? :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iandula



Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 10:38, 17 Wrz 2011    Temat postu:

Zamiast mięsa, jako farsz mogą być same warzywka albo mozzarellą Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wataha



Dołączył: 08 Mar 2011
Posty: 207
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 14:12, 18 Wrz 2011    Temat postu:

też dobry pomysł Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 13:19, 26 Wrz 2011    Temat postu:

My jadamy paprykę faszerowana nadzieniem w zasadzie takim samym jak do gołąbków, potem wsyztsko gotujemy do miękkości w garnku i zjadamy z ugotowanymi ziemniakami lub z chlebem.
Czapeczek nie zostawiamy, sosu nie robimy - jest ten od gotowania. Papryki się nie zesychają, skórka ładnie odchodzi tak wiec mozna zjeśc bez niej Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin