|
Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dragonnia
Va'esse deireádh eap eigean...
Dołączył: 10 Mar 2008
Posty: 1286
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Giżycko - MAZURY Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 13:44, 12 Wrz 2011 Temat postu: Papryka Faszerowana (obiad, kolacja) |
|
|
No to wrzucam kolejny przepis sprawdzony. Danie dla 4 osób, lub dla 2
Papryka faszerowana
Składniki
- 4 większe papryki
- ok. 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula (zesmażona na szklisto - jak do gołąbków)
- 1 pomidor
- mały koncentrat pomidorowy
- 1/5 szklanki ryżu ugotowanego
- ok. 50 g sera żółtego
- 1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
- 1/2 łyżeczka soli (lub wedle uznania)
- 1 łyżeczka bazylii
- olej do smażenia
W misce mieszam mielone mięso z pokrojoną w drobną kostkę (podsmażoną) cebulą, ugotowanym ryżem i pokrojonym w kostkę
pomidorem.
Dodaję żółty ser (może to być parmezan, albo dowolny Wasz ulubiony), koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Odcinam czapkę z ogonkiem i delikatnie wykrajam gniazdo nasienne, tak, by utworzyć "kubeczek" z papryki. Czapek nie wyrzucam, bo gotowe danie przykrywam jako dekoracja przed podaniem. Nie jest to wymóg ale mi się podoba i ciepło nie ucieka tak szybko.
Napełniam farszem do pełna i wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika. Piekę około 45 minut, aż z wierzchu będą rumiane, a mięso miękkie w środku.
Przed podaniem jeszcze posypuję startym serem. Gotowe, smacznego.
edit:
By papryka nie była mocno pomarszczona podczas pieczenia, to do naczynia należy wlać około 2 cm wody. Nie będzie się paliła.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Wataha
Dołączył: 08 Mar 2011
Posty: 207
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 13:17, 15 Wrz 2011 Temat postu: |
|
|
czy naczynie trzeba posmarować tłuszczem, czy wystarczy wlać samą wodę? super przepis, zawsze mialam ochotę zrobić taką paprykę ale nie wiedziałam jak się za to zabrać
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dragonnia
Va'esse deireádh eap eigean...
Dołączył: 10 Mar 2008
Posty: 1286
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Giżycko - MAZURY Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 12:47, 16 Wrz 2011 Temat postu: |
|
|
Sama woda wystarczy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Wataha
Dołączył: 08 Mar 2011
Posty: 207
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 20:13, 16 Wrz 2011 Temat postu: |
|
|
a jak się zabrać za pałaszowanie? Rękami jak kebab w bułce, czy przewrócić paprykę i odkrawać po kawałku sztućcami?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Iandula
Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Sob 10:38, 17 Wrz 2011 Temat postu: |
|
|
Zamiast mięsa, jako farsz mogą być same warzywka albo mozzarellą
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Wataha
Dołączył: 08 Mar 2011
Posty: 207
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 14:12, 18 Wrz 2011 Temat postu: |
|
|
też dobry pomysł
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 13:19, 26 Wrz 2011 Temat postu: |
|
|
My jadamy paprykę faszerowana nadzieniem w zasadzie takim samym jak do gołąbków, potem wsyztsko gotujemy do miękkości w garnku i zjadamy z ugotowanymi ziemniakami lub z chlebem.
Czapeczek nie zostawiamy, sosu nie robimy - jest ten od gotowania. Papryki się nie zesychają, skórka ładnie odchodzi tak wiec mozna zjeśc bez niej
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|