 |
Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
guli
Gość
|
Wysłany: Pią 16:22, 21 Lip 2006 Temat postu: ogórki |
|
|
Kupiłam az kilo ogórków, bo mam ochotę na małosolniaki, ale jestem kiepska w przetworach.
Macie przepis,żeby szybko i smacznie?
Niektórzy zalewaja gorąca wodą, obcinaja końcówki?
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Forkate
Dołączył: 25 Kwi 2006
Posty: 3332
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 16:33, 21 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Guli, przepis od mamity, tylko zalewy możesz mieć trochę za dużo, ale to najwyżej wylejesz.
Ta cała zalewa to woda - 1 litr i łyżka (duża) soli. To razem trzeba zagotować.
I teraz tak: mamita wkłada do litrowego słoika 1 "baldachim" kopru i 5 ząbków czosnku. Uciska tam te ogórasy i zalewa tą zalewą. Powiedziała, że można wcinać już na drugi dzień, szczególnie że teraz ciepło jest.
Ogóry mamity pycha, sama jadłam oczywiście. To tela.
Aha a końcówek nie obcina
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
guli
Gość
|
Wysłany: Pią 16:37, 21 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
I żadnych innych przypraw? poza czosnkiem i koprem?
A chrzan?
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Forkate
Dołączył: 25 Kwi 2006
Posty: 3332
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 16:39, 21 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
no właśnie nic innego nie daje, sama ją o to zapytałam...a ogórasy naprawdę smaczne..ale myślę, że jakbyś chciała trochę chrzanu dodać (jak tak chcesz) to nie zaszkodzi, a smak może będzie ciekawszy...
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
guli
Gość
|
Wysłany: Pią 16:41, 21 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
A i jeszcze pytanie- czy zakręca sie słoik przykrywką?
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Forkate
Dołączył: 25 Kwi 2006
Posty: 3332
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 16:47, 21 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
no obowiązkowo się zakręca chyba że ktoś robi inaczej
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Forkate
Dołączył: 25 Kwi 2006
Posty: 3332
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 20:53, 22 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
i co Guli, zrobiłaś te ogórki?
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Iburg
Lubię rude... Konie i koty :P
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 7752
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Sob 21:39, 22 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
A ja nawet nie gotuje wody tylko rozmieszam sól. Daje do kamiennego garnka i przykrywam folią. stoja w kuchni i po 1-2 dniech sa dobre do jedzenia, im dłużej stoja tym bardziej ukiszone. A jak zrobie więcej i nie zdjedza to zanim mocno sie ukisza to daje do lodówki to troche wstrzymuje proces kiszenia.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
guli
Gość
|
Wysłany: Sob 21:42, 22 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Oczywiście,że zrobiłam.
Ale chyba nie zachowałam proporcji soli i wody, bo sa bardzo mało słone- prawie wcale
A może tak miało być, ale ważne,ze bardzo smaczne.
Podziękuj mamie
Ale dałam korzeń chrzanu- sa ostrzejsze
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Forkate
Dołączył: 25 Kwi 2006
Posty: 3332
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 6:02, 23 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
kurcze no nie wiem co z tą solą...może faktycznie za mało
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|