Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Naleśniki
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 15:37, 07 Lut 2008    Temat postu: Naleśniki

Z czym jadacie?
Jakieś oryginalne (lub nie) nadzienia?

U nas standard to waniliowy twarozek, żłty ser + wędlina, dżem, nutella....a no i miksowane owoce na wierzch.

Kiedyś mięsne ale nie chce mi się robić Jezyk

Jakieś insze niezbyt trudne do wykonania?
Bardziej moze w kierunku konkretnych farszów Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szalonaisa
Jestem szalona... mówią mi ;)


Dołączył: 24 Sty 2007
Posty: 2495
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdzie wiatr poniesie :)

PostWysłany: Czw 15:40, 07 Lut 2008    Temat postu:

My jadamy jeszcze naleśniki ze szpinakiem z dodatkiem rodzynek Wesoly Mniammm
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 15:42, 07 Lut 2008    Temat postu:

Szpinak z rodzynkami????
Jadam co prawda takie kupne, ale żeby z rodzynkami??? Ja dodaję do szpinaku ser, czosnek.....
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szalonaisa
Jestem szalona... mówią mi ;)


Dołączył: 24 Sty 2007
Posty: 2495
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdzie wiatr poniesie :)

PostWysłany: Czw 15:43, 07 Lut 2008    Temat postu:

Wiem dziwnie brzmi, ale całkiem smaczne to jest Jezyk
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 15:58, 07 Lut 2008    Temat postu:

Rodzynki to ja dodaję do twarogu....
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 20:40, 07 Lut 2008    Temat postu:

U mnie w domu do tych na słodko dodaję cukier waniliowy już do ciasta.

Wszelkie inne robię pół na pół mleko z wodą i dla przykładu dzień wcześniej przygotowuję filet z kurczaka pokrojony w długie paseczki w przyprawie gyros.
Na usmażony duży naleśnik nakładam liść kapusty pekińskiej , pokrojone w długie paski pomidor i ogórek konserwowy i usmażone mięsko z gyros, smaruję to wszytko sosem czosnkowym Knora i zawijak jak tortillę.
Po jednym takim naleśniku przeciętniak wymięka
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
martik
-admin z przypadku-


Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 9231
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Czekolandia
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 20:53, 07 Lut 2008    Temat postu:

Na imprezę zakupową Cury zrobiłam naleśniki zapiekane w serze.
Naleśniki z nadzieniem pieczarkowo-cebulowym z czosnkiem, poukładane na blaszce i zapiekane w żółtym, startym serze.
Podobno dobre było... Ja nie czułam, bo umierałam z powodu grypy do bani

PS. Dodałam oczywiście sól, pieprz ale też sporo curry.


Ostatnio zmieniony przez martik dnia Czw 21:12, 07 Lut 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Poszumy Frankusowe
Frankus-siwy dudrok ;) Kochom go!!! :P


Dołączył: 08 Sie 2006
Posty: 1774
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: z lasu

PostWysłany: Czw 21:10, 07 Lut 2008    Temat postu:

A ja znam po meksykańsku tanczy
Dusi się pokrojeonego pora razem ze startą marchewką ( na grubych oczkach) i cebulą. Potem dodaje się przecier pomidorowy, keczup, czerwioną paprykę (w poszku)pieprz, sól i inne przyprawy ( ja lubię oregano). Jak już marchewka będzie miekka wrzuca sie sie kukurydze i czerwoną fasole z puszki.
Farsz bardzo uniwersalny, bo można podawać też z naleśnikami zapiekanymi, albo z ryżem itd
smaczliwego :D


Ostatnio zmieniony przez Poszumy Frankusowe dnia Czw 21:10, 07 Lut 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Poszumy Frankusowe
Frankus-siwy dudrok ;) Kochom go!!! :P


Dołączył: 08 Sie 2006
Posty: 1774
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: z lasu

PostWysłany: Pią 16:42, 08 Lut 2008    Temat postu:

A jeszcze taka wersja z jabłkami :
Smaży się z cukrem pokrojone w cząstki jabłka, dodaje się rodzynki a jak jabłka będą już miękkie posypuje sie cynamonem.
pycha
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 17:40, 08 Lut 2008    Temat postu:

A no włąśnie babcia Adama robi naleśniki z jabłkami, tylko ona te jabłka trze na dużych oczkach tarki i tak faszeruje naleśniki.

Takie po meksykańsku to jadłam ale kupne, u nas w Społem różnych takich pełno "nowości".


Aaaaa jkaby ktos był w Olsztynie to polecam wybrac się do naleśnikarni.
Naprawdę ogromny wybór za bardzo przystępną cenę. Bodajze już od 6 zł. Na słodko i na słono. Tam to maja zestawy, niestety ulotki się pozbyłam to ani adresu ani przykłądowych zestawów ni mam.
Mają wersję małą i duzą. Jednak nie polecam brać odrazu dwóch....myśmy mieli problem zjeść po jednym.


Ostatnio zmieniony przez majak dnia Pią 17:43, 08 Lut 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 19:09, 08 Lut 2008    Temat postu:

My z jabłkami obowiązkowo, ulubione Osma Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wanilia



Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 349
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: 100lica - Stajnia Wilanów

PostWysłany: Czw 0:44, 21 Lut 2008    Temat postu:

U mnie tradycyjnie - naleśniki z serem, a na to bita śmietana, czasami z cukrem Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 15:21, 31 Mar 2008    Temat postu:

No to dziś robię sobie szpinak do naleśników, standardowy - jak w wątku o szpinaku (ser, czosnek, przyprawy), bez rodzynek Jezyk

Wymyśliłam dla moich niejadków szpinakowych nadzienie z tuńczyka z kukurydzą, zapiekane z żółtym serem. Sama pewnie też pochłonę.


Aaaaa czy Wy faktycznie robicie ciasto konsystencji gęstej śmietany??? Bo jak tak zrobię to zawsze naleśniki są zbyt grube, łamliwe i nie dają się szybko rozprowadzić po patelni żeby były okragłe tylko jakies ....placki.
Zależy pewnie co kto rozumie przez gęstą śmietanę Jezyk ale dla mnie odpowiednia konsystencja to ta z rzadkiej śmietany (firmy nie podam bo każda inaczej robi) vel kefiru Danone, coś chyba jak te paskudztwo Cremefine - śmietana bez smietany czy jakoś tak :D
Ale dopiero wtedy ciasto na moje warunki kulinarne jest najlepsze konsystencją.


Ostatnio zmieniony przez majak dnia Pon 15:22, 31 Mar 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 22:10, 31 Mar 2008    Temat postu:

Ja też nie lubię zbyt gęstego ciasta naleśnikowego, więc Twoje rzadka śmietana jest chyba dość trafnym określeniem Wesoly
Do tortilli biorę 1/2 mleka i 1/2 wody
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 9:41, 01 Kwi 2008    Temat postu:

No to ja tak pól na pół t robię standardowo.
Babcia moja robi z piwem - ciasto m nisamowity lekki posmak, jest puszyste i ogólnie pyszne, do nadzienia pikantnego jak znalazł.
Moja mama to robiła ciasto zawsze z dodatkiem mleka kwaśnego, ewentualnie z kefirem. Teraz to różnie, zależy co jest w domu, o dobre mleko zsiadle ciezko jak nie ma w pobliżu krowy Jezyk
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin