Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Mój własny przepis :)

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lucynka



Dołączył: 01 Paź 2006
Posty: 42
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ze stajni:)

PostWysłany: Pon 20:11, 26 Mar 2007    Temat postu: Mój własny przepis :)

Chciałam się podzielić moimi przepisami:

Zupka:
Do garnka wlej dowolną ilość zimnej wody. Proporcjonalnie do ilości wody dorzuć mięso wołowe i warzywa. Polecam marchewkę, pietruchę i nic więcej, ale jak kto woli. Następnie weź swoje ulubione zioła (estragon, majeranek, tymianek, liść laurowy, gałka muszkatałowa, sól i pieprz smakują najlepiej) i wsyp do zupy. Włącz ogień i po ok. godzinie dodaj kostkę wołową i kurczakową. Kombinacji kostek może być więcej, ale nie przesadzajcie z nimi bo zupa bedzie smakowo przeładowana i potwornie słona. Teraz wystarczy poczekać, aż zupa "dojdzie" (ok. 15 min), dogotować makaron lub ryż i nakładać.

Drugie danie:

Potrzebne będą płaty z dorsza(mocno zmrożone), młode ziemniaki (lub stare, wedle uznania) i przyprawy (takie jak do zupy, lub inne). Do garnka około 1,5 l wlej zimną wodę (im więcej dorsza tym większy garnek), a do wody dodaj przyprawy, można powiedzieć garściami. Kiedy już wsypiesz wszystkie specyfiki (nie wrzucaj ryby ani pyrków) wstaw mieszankę na wolny ogień.
Kiedy wywar będzie gotowy (ok. 45 minut)wylejcie go do kilku talerzy odcedzając uprzednio śmieci. Płaty z dorsza przekrój na pół i włóż po dwa do jednego talerza (lub więcej czy mniej, zależy od wielkości talerza) i przykryj pokrywką (wywar musi jak najdłużej być gorący). Ryba musi się moczyć ok 3 godziny. Następnie wstawcie ziemniaki i podgrzejcie olej na patelni (nie proponuję używania margaryny). Ważne alby był głęboki. Dorsza (bez panierki) włóżcie w jeszcze niezbyt nagrzany olej i smarzcie ok 8 minut. W razie potrzeby dłużej. Kiedy wyłożycie dorsza na talerz pokruszcie go na drobno. Jeżeli ziemniaki są już gotowe rozgniećcie je i wymieszajcie z dorszem.

Gwarantuję, że obiad zasmakuje!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin