|
Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Iandula
Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Nie 23:48, 11 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Kociu jak zrobiłaś swoją kaczkę, bo ja do mojej włożyłam jabłka z marchewką i rodzynkami, a na górę słupki z migdałów, potem do rękawa i na 1,5 godz do piekarnika, pychota
kaczka czarna, bo mniej tłusta
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 14:15, 12 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Ojej, ja się z moja tak nie bawiłam Po prostu - po gruntownym oczyszczeniu i przekrojeniu na pół, natarłam ją solą, pieprzem i odrobiną imbiru. Potem włożyłam ją na godzinkę do lodówki, a potem się piekła w piekarniku. Niestety dość długo (ponad 2h), bo trafiła mi się tłusta sztuka. Znajomy hodowca za bardzo przyłożył się do karmienia Ostatnią kaczkę (kupioną na rynku) zrobiłam tym samym sposobem i piekła się 2 x po 40min.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Iandula
Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 14:30, 12 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
To tylko wygląda, że dużo roboty, jabłka ze skórą w ćwiartki, marchewka w słupki, garść rodzynek i na zmianę do środka kaczki
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 16:26, 12 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Wiesz co, jeżeli chodzi o słodkie towarzystwo do kaczki, to toleruję tylko jabłka. Jadłam wersję kaczki z bakaliami i nie bardzo przypadło mi takie połączenie do gustu.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Iandula
Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 17:45, 12 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Migdały są słone, a zioła prowansalskie i kolorowy pieprz są tym równoważnikiem
garstka rodzynek nie nadaje słodkiego smaku, no i jabłka muszą być kwaśne, ale doskonale Cię rozumiem, smak, który nam nie pasuje, wyczuwamy w najmniejszych ilościach
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Iandula
Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Czw 21:40, 14 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Dziś spłodziłam tortllę na ostro:
-tacka mięsa mielonego
-puszka ciemnej fasoli
-puszka pomidorów
-ostra papryka, czosnek, pieprz . sól do smaku,
-tortille-lidl
wyszło ostro, ale podobno smacznie
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Bambini
Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 490
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Oborniki k/Poznania Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 17:06, 30 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
polędwiczki po myśliwsku
składniki:
suszone śliwki, suszone grzyby, polędwiczki, wędzony boczek, wino czerwone, trochę szynki, cebula, ogórki kiszone.
Nadziewamy polędwiczki śliwkami wcześniej namoczonymi w winie, otaczamy plastrami wędzonego boczku i smażymy.
Sos
podsmażamy cebulkę, ogórek kiszony, szyneczkę (kroimy w kosteczki), dodajemy grzyby oraz śliwki. Dodajemy wino, które zostało od moczenia śliwek i wodę od grzybów. Wychodzi super sosik
smacznego
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Iandula
Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 22:30, 31 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Stek pieprzowy, pychota
nie tam jakaś podeszwa, tylko mięciutki, półkrwisty
przepis: wołowe, mają pokroić w równe plastry , nie za cienkie, ale ważne, żeby były równe, przyprawić wcześniej, żeby mięso ciut rozmiękło, pieprz ziołowy, ciut czarnego, papryka słodka, czosnek granulki(nie za dużo), zioła prowansalskie-tak samo jak czosnek, sól lub wegeta na koniec smażenia!
patelnię rozgrzać bardzo mocno, olej z rozmachem, żeby steki były zanurzone do połowy, piec z obu stron góra do 10 min, obserwować, wbijać metalowy szpikulec w celach badawczych
smacznego
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
janneke
Niezmiennie wierna... czarnym perłom :)
Dołączył: 24 Sie 2009
Posty: 683
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 22:33, 31 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
To już wiem, co jem u Ciebie w środę na kolację
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 22:34, 31 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
No i narobiła mi smaku......
Steki ja czasem jadam wołowe, wieprzowe, grube, krwiste. Marynowane w oliwie z musztardą i octem. Szybo i prosto
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Iandula
Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 22:37, 31 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
A zapomniałam, do tego zrobiłam masło czosnkowe
Asik, został ostatni kawałek, nawet Młodemu nie odstąpię hihi, na środę sajgonki, albo tortilla, na zgodę
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 22:41, 31 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Właśnie dojadam pizze własnej roboty z sosem jogurtowo-czosnkowym więc na masło czosnkowe już mnie nie zanęcisz
Chyba jutro mielone zrobie bo to jedyne mięso w zamrażalniku...
(ale dzis wykończyłąm wczorajsza golonkę )
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Iandula
Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 22:48, 31 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
O tej porze pizza, gdzie Ty to masz , to niesprawiedliwe
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 23:02, 31 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Wczoraj o 20 zacżęliśmy robić pizze. Ale drożdże sie wykazały i nam ciasta urosło ciut...ciut duuuuuuuuuuużo
I tak do dzis jemy tę pizzę.
Pizzę miałąm w piekarniku cały czas, żeby kot nie zjadł bo niestety ale próbował (i mu smakowałą, ale jemu mało co nie smakuje).
W zasadzie to ja tylko dąłam książkę z przepisem i wyciągnęłam skłądniki. Resztą zajął sie Bartek. Nauczyłąm, to jak wracam o 19 do domu to już mam podaną herbatę i odrzany obiad na stole
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
janneke
Niezmiennie wierna... czarnym perłom :)
Dołączył: 24 Sie 2009
Posty: 683
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 8:26, 01 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Iandula napisał: | A zapomniałam, do tego zrobiłam masło czosnkowe
Asik, został ostatni kawałek, nawet Młodemu nie odstąpię hihi, na środę sajgonki, albo tortilla, na zgodę |
Niech już będą te sajgonki.... A stek następnym razem
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|