Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Mam smaka na ...
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iandula



Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 21:31, 26 Lis 2009    Temat postu:

Rudzinka, wodzionka na podwieczorek przerazony :D do wieczora masz miejsce koło siebie wolne :D
chyba lubisz taką wiejską kuchnię z tłuszczykiem Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)


Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Maroko - Orzepowice

PostWysłany: Pią 11:16, 11 Cze 2010    Temat postu:

aleście sobie diety narzucili no Wesoly truskaweczki z zimną maślanką i cukrem - właśnie czekam aż maślanka zrobi się odpowiednio zimna Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Cytrynka



Dołączył: 29 Sty 2008
Posty: 4273
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rybnik City
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 11:37, 11 Cze 2010    Temat postu:

Paskuda napisał:
aleście sobie diety narzucili no Wesoly truskaweczki z zimną maślanką i cukrem - właśnie czekam aż maślanka zrobi się odpowiednio zimna Wesoly


cwaniaczek miód w gębie ja zamiast maślaneczki mam jogurcik
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 21:26, 21 Sie 2010    Temat postu:

Miałam smaka na racuchy i zrobiłam z tego przepisu :D

[link widoczny dla zalogowanych]
mniam, mniam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 21:29, 21 Sie 2010    Temat postu:

Krówki ciągutki!!!!!
Z najlepszej na świecie fabryki :D (dowodzi to wszechobecność produktu)
...
5 km ode mnie wstyd jupi
...
i mam paczkę w domu cwaniaczek
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 21:35, 21 Sie 2010    Temat postu:

Dakron, chyba się skuszę na te racuchy....
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 21:42, 21 Sie 2010    Temat postu:

objadłyśmy się z Nieletnia jak małe bąki lol a jutro gyros wg przepisu Martika :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
martik
-admin z przypadku-


Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 9231
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Czekolandia
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 0:45, 22 Sie 2010    Temat postu:

O matko Ja juz zapomnialam, ze takie cos robilam! I to na Sylwestra... spedzonego z Wami :D
Ech, stare, dobre czasy To se ne vrati...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 10:19, 22 Sie 2010    Temat postu:

Na szczęście przepisy kulinarne sa nieśmiertelne, tylko ludzie przy stole się zmieniają Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
osm
Dobra konserwa nie jest zła :P


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2570
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Zielona Góra

PostWysłany: Nie 23:38, 29 Sie 2010    Temat postu:

A ja dziś miałem smaka na gołąbki rumuńskie, które kiedyś zrobiłem wg przepisu Kudłaczy z kuchnia.tv
Wszystkim smakowały. Polecam.

Rumuńskie gołąbki z wieprzowiną i wędzoną słoniną

(Sarmale)

Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.5)

ilość osób: 4
trudność: trudne



Składniki
2 główki kapusty (mi wystarczyła 1)
słoik (2 paczki a 0.5 kg) kiszonej kapusty, odsączonej (sok zostawić do gotowania)

Nadzienie
750 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
250 g zmielonej wędzonej słoniny (lub boczku)
6 łyżek oliwy, plus kilka łyżek do gotowania
1 posiekana cebula
8 posiekanych drobno ząbków czosnku
2,5 łyżki ryżu
60 ml gorącej wody
1 gruba kromka chleba (lub kajzerka)
1 łyżka posiekanego świeżego koperku
2 łyżeczki świeżych listków tymianku (ja użyłem suszonego)
sos tabasco, do smaku

Zalewa do gotowania
750 ml wody
10 ziarenek pieprzu
4 listki laurowe
250 ml soku z kiszonej kapusty

Dodatki do gotowania
gałązki świeżego koperku
500 g bekonu lub boczku w plastrach
500 g pokrojonych w plasterki pomidorów

Do podania
starty twardy ser owczy
gęsta, kwaśna śmietana
słodka papryka w proszku

Przygotowanie
Usunąć zewnętrzne liście z kapusty i blanszować je we wrzątku przez dwie minuty, osączyć z wody. Ściąć twardy nerw z liści, liście odłożyć. Z główek kapusty wyciąć głąby. Wlać wodę do wysokiego garnka (mniej więcej do 1/4 wysokości), doprowadzić wodę do wrzenia, umieścić w garnku główkę kapusty, dziurą po głąbie do dołu. Obgotować przez dwie minuty. Wyjąć kapustę, odsączyć. Oddzielać liście, po jednym, do momentu, kiedy da się to zrobić bez uszkadzania liści. W ten sam sposób sparzyć drugą główkę i pooddzielać liście. Kapustę pozostałą po oddzieleniu liści (środek główki) pokroić, wymieszać z kiszoną kapustą, odstawić. Wymieszać mięso mielone ze słoniną lub boczkiem, odstawić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, czosnek i ryż i smażyć przez 10 minut. Dodać 60 ml gorącej wody i podgrzewać na małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn. W miseczce namoczyć chleb, a następnie odcisnąć i porwać na kawałeczki. Wymieszać kawałeczki chleba z mięsem i słoniną. Dodać ryż z cebulą i czosnkiem, koperek, tymianek, tabasco, sól i świeżo zmielony pieprz oraz dwie łyżki zimnej wody. Wymieszać. Do osobnej miski wlać 750 ml wody i 250 ml soku z kiszonej kapusty, dodać ziarenka pieprzu i liście laurowe. W sparzone liście kapusty zawijać mięsno-ryżowy farsz. Do dużego rondla wlać na dno trochę oliwy i położyć warstwę słodkiej kapusty mieszanej z kiszoną. Na tym ułożyć plasterki boczku, na których umieścić pojedynczą warstwę gołąbków. W ten sam sposób układać dalej warstwami. Na wierzchu ułożyć warstwę kapusty. Na ostatniej warstwie kapusty poukładać gałązki koperku i wlać mieszankę wody z sokiem z kapusty. Przykryć kilkoma liśćmi kapusty. Polać oliwą, wstawić na gaz i gotować na małym ogniu około półtorej godziny. Po tym czasie rozsunąć na boki liście kapusty. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry pomidory i gotować kolejne pół godziny. Przed podaniem przełożyć do wygrzanego naczynia i posypać tartym serem. Podawać z łyżką śmietany, posypanej słodką papryką w proszku.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iandula



Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 8:45, 30 Sie 2010    Temat postu:

przerazony ło matko Osm, moje wątroba dałaby dyla Wesoly
ale zapachy musiały być na całą okolicę Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
osm
Dobra konserwa nie jest zła :P


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2570
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Zielona Góra

PostWysłany: Pon 11:27, 30 Sie 2010    Temat postu:

Na wątrobę raphaholin Wesoly A zapachy ... mmmm
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
grrrrrrr
Wszędobylski 'wykłócacz znikający'


Dołączył: 01 Wrz 2007
Posty: 1617
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kiedyś może znów Nostrzykowo..
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 18:30, 02 Mar 2011    Temat postu:

a ja bym zjadła gulasz z kaszą Wesoly już mnie to męczy tydzień cały...
no i lody... najlepiej sorbet malinowy z bitą śmietaną Jezyk :D

edit: literówka wstyd


Ostatnio zmieniony przez grrrrrrr dnia Śro 18:30, 02 Mar 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wataha



Dołączył: 08 Mar 2011
Posty: 207
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 11:54, 10 Mar 2011    Temat postu:

ja mam ochotę na grochówkę wojskową, koniecznie podaną w jednorazowej miseczce ze świeżą bułką - najlepiej smakuje na świeżym powietrzu :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
janneke
Niezmiennie wierna... czarnym perłom :)


Dołączył: 24 Sie 2009
Posty: 683
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 12:01, 10 Mar 2011    Temat postu:

Wataha, do wątku przywitanego marsz! Wesoly

http://www.stajenka.fora.pl/ploty-ploty-i-glupoty,2/watek-przywitalny,2-1035.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następny
Strona 9 z 10

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin