|
Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Iandula
Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Czw 21:31, 26 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Rudzinka, wodzionka na podwieczorek do wieczora masz miejsce koło siebie wolne
chyba lubisz taką wiejską kuchnię z tłuszczykiem
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)
Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Maroko - Orzepowice
|
Wysłany: Pią 11:16, 11 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
aleście sobie diety narzucili no truskaweczki z zimną maślanką i cukrem - właśnie czekam aż maślanka zrobi się odpowiednio zimna
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Cytrynka
Dołączył: 29 Sty 2008
Posty: 4273
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Rybnik City Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 11:37, 11 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Paskuda napisał: | aleście sobie diety narzucili no truskaweczki z zimną maślanką i cukrem - właśnie czekam aż maślanka zrobi się odpowiednio zimna |
miód w gębie ja zamiast maślaneczki mam jogurcik
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dakron
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Sob 21:26, 21 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Miałam smaka na racuchy i zrobiłam z tego przepisu
[link widoczny dla zalogowanych]
mniam, mniam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 21:29, 21 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Krówki ciągutki!!!!!
Z najlepszej na świecie fabryki (dowodzi to wszechobecność produktu)
...
5 km ode mnie
...
i mam paczkę w domu
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 21:35, 21 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Dakron, chyba się skuszę na te racuchy....
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dakron
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Sob 21:42, 21 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
objadłyśmy się z Nieletnia jak małe bąki a jutro gyros wg przepisu Martika
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
martik
-admin z przypadku-
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 9231
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Czekolandia Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 0:45, 22 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
O matko Ja juz zapomnialam, ze takie cos robilam! I to na Sylwestra... spedzonego z Wami
Ech, stare, dobre czasy To se ne vrati...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dakron
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Nie 10:19, 22 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Na szczęście przepisy kulinarne sa nieśmiertelne, tylko ludzie przy stole się zmieniają
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
osm
Dobra konserwa nie jest zła :P
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2570
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: Nie 23:38, 29 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
A ja dziś miałem smaka na gołąbki rumuńskie, które kiedyś zrobiłem wg przepisu Kudłaczy z kuchnia.tv
Wszystkim smakowały. Polecam.
Rumuńskie gołąbki z wieprzowiną i wędzoną słoniną
(Sarmale)
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.5)
ilość osób: 4
trudność: trudne
Składniki
2 główki kapusty (mi wystarczyła 1)
słoik (2 paczki a 0.5 kg) kiszonej kapusty, odsączonej (sok zostawić do gotowania)
Nadzienie
750 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
250 g zmielonej wędzonej słoniny (lub boczku)
6 łyżek oliwy, plus kilka łyżek do gotowania
1 posiekana cebula
8 posiekanych drobno ząbków czosnku
2,5 łyżki ryżu
60 ml gorącej wody
1 gruba kromka chleba (lub kajzerka)
1 łyżka posiekanego świeżego koperku
2 łyżeczki świeżych listków tymianku (ja użyłem suszonego)
sos tabasco, do smaku
Zalewa do gotowania
750 ml wody
10 ziarenek pieprzu
4 listki laurowe
250 ml soku z kiszonej kapusty
Dodatki do gotowania
gałązki świeżego koperku
500 g bekonu lub boczku w plastrach
500 g pokrojonych w plasterki pomidorów
Do podania
starty twardy ser owczy
gęsta, kwaśna śmietana
słodka papryka w proszku
Przygotowanie
Usunąć zewnętrzne liście z kapusty i blanszować je we wrzątku przez dwie minuty, osączyć z wody. Ściąć twardy nerw z liści, liście odłożyć. Z główek kapusty wyciąć głąby. Wlać wodę do wysokiego garnka (mniej więcej do 1/4 wysokości), doprowadzić wodę do wrzenia, umieścić w garnku główkę kapusty, dziurą po głąbie do dołu. Obgotować przez dwie minuty. Wyjąć kapustę, odsączyć. Oddzielać liście, po jednym, do momentu, kiedy da się to zrobić bez uszkadzania liści. W ten sam sposób sparzyć drugą główkę i pooddzielać liście. Kapustę pozostałą po oddzieleniu liści (środek główki) pokroić, wymieszać z kiszoną kapustą, odstawić. Wymieszać mięso mielone ze słoniną lub boczkiem, odstawić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, czosnek i ryż i smażyć przez 10 minut. Dodać 60 ml gorącej wody i podgrzewać na małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn. W miseczce namoczyć chleb, a następnie odcisnąć i porwać na kawałeczki. Wymieszać kawałeczki chleba z mięsem i słoniną. Dodać ryż z cebulą i czosnkiem, koperek, tymianek, tabasco, sól i świeżo zmielony pieprz oraz dwie łyżki zimnej wody. Wymieszać. Do osobnej miski wlać 750 ml wody i 250 ml soku z kiszonej kapusty, dodać ziarenka pieprzu i liście laurowe. W sparzone liście kapusty zawijać mięsno-ryżowy farsz. Do dużego rondla wlać na dno trochę oliwy i położyć warstwę słodkiej kapusty mieszanej z kiszoną. Na tym ułożyć plasterki boczku, na których umieścić pojedynczą warstwę gołąbków. W ten sam sposób układać dalej warstwami. Na wierzchu ułożyć warstwę kapusty. Na ostatniej warstwie kapusty poukładać gałązki koperku i wlać mieszankę wody z sokiem z kapusty. Przykryć kilkoma liśćmi kapusty. Polać oliwą, wstawić na gaz i gotować na małym ogniu około półtorej godziny. Po tym czasie rozsunąć na boki liście kapusty. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry pomidory i gotować kolejne pół godziny. Przed podaniem przełożyć do wygrzanego naczynia i posypać tartym serem. Podawać z łyżką śmietany, posypanej słodką papryką w proszku.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Iandula
Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 8:45, 30 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
ło matko Osm, moje wątroba dałaby dyla
ale zapachy musiały być na całą okolicę
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
osm
Dobra konserwa nie jest zła :P
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2570
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: Pon 11:27, 30 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Na wątrobę raphaholin A zapachy ... mmmm
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
grrrrrrr
Wszędobylski 'wykłócacz znikający'
Dołączył: 01 Wrz 2007
Posty: 1617
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kiedyś może znów Nostrzykowo.. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 18:30, 02 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
a ja bym zjadła gulasz z kaszą już mnie to męczy tydzień cały...
no i lody... najlepiej sorbet malinowy z bitą śmietaną
edit: literówka
Ostatnio zmieniony przez grrrrrrr dnia Śro 18:30, 02 Mar 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Wataha
Dołączył: 08 Mar 2011
Posty: 207
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 11:54, 10 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
ja mam ochotę na grochówkę wojskową, koniecznie podaną w jednorazowej miseczce ze świeżą bułką - najlepiej smakuje na świeżym powietrzu
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|