|
Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 22:15, 13 Mar 2009 Temat postu: Mam pomysła na... :) |
|
|
...jakąś oryginalną kolację dla 4 osób. Mamy wątek pt. Sałatki, do którego zajrzę kolejny raz, ale interesują mnie Wasze pomysły na oryginalne kanapki czy coś innego, co można podać na lekką kolację. Kiedyś widziałam w "Perfekcyjnej pani domu" taki ciekawy patent na kanapki, które wycinało się z chleba, przystajało i zapiekało w piekarniku a'la tosty.
Ostatnio zmieniony przez kocia dnia Pią 22:17, 13 Mar 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 9:36, 14 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Wycinasz foremkami do ciastek te kanapki - te większe trzeba mieć
Tosty zapiekane z szyneczką, serem i plastrem ananasa na środku (z wisienką)?
A może koreczki? Choć pracochłonne, produktochłonne i czasochłonne - potem rozchodza sie błyskawicznie.
Jajka faszerowane - albo jakis przepis z rybą, cebulką, natką albo na łatwiznę - wymeiszać z kawiorem czarnym - ja tak robiłam naprawde ślicznie wyglada i jak smakuje. Tylko kawior miałąm z Litwy to był tani....plus kawałeczki łososia hmmm pycha!
Pasty twarożkowe, jajeczne, smakowe, itp do krakersów.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 11:53, 14 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
majak napisał: | Wycinasz foremkami do ciastek te kanapki - te większe trzeba mieć |
Tak o coś takiego chodziło Koreczki - fajny pomysł.
A możesz podać dokładne przepisy na te pasty?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 12:32, 14 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Czosnkowa - twarożek, ja kiedyś brałam President chyba, taki miałki i aksamitny dośc. Do tego twarożku dodajesz czosnek wg uznania, łyżkę oliwy, sól, pieprz, i poktajanego w kosteczkę lub startego na tarce i odsączonego ogórka surowego lub kiszonego.
Tuńczykowa - tak samo twarozek plus tuńczyk z puszki w sosie włąsnym plus szczypiorek. Tyle. Ew. jak twarożek suchy to śmietana lub jogurt. Odmiana inna - tuńczyk z fetą - taka dosc słona pasta ale ja uwielbiam.
Jeszcze inna - twaróg z wędzoną makrelą - twarozek i obrane kawałki makreli mieszamy widelcem, doprowadzamy do jednolitej masy, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny.
Dla lubiacych podobna wersja z sardynkami ale ja wolę makrelę.
Orzechowa - dawałąm do owego twarożku zmielone orzechy włoskie. Doprawiałąm do smaku wg uznania oliwą i miodem.
Wiosenna - twarożek ze startymi: rzodkiewką, ogórkiem, cebulką, szczypiorkiem, papryką itp co się znajdzie. Sól, pieprz, oliwa do smaku.
Ziołowa - twarożek plus zioła suszone czy świeże, tymianek, bazylia, majeranek, oregano itp., pieprz, sól i oliwa. Jeśli z suszonymi to trzeba zrobić wcześniej aby sie przegryzło. Można dodać papryki słodkiej lub ostrej jesli ktoś lubi i cebulki choc ja preferuję bez niej akurat ten zestaw.
Ja takie apsty robię na oko czyli twarożek jeśli za suchy czy za zbity to "rozwadniam" śmeitaną lub jogurtem żeby było to dość smarowalne. Najlepiej rozbić widelcem na jednolitą masę (chyba, że sie kupi już taki twaróg). Kwaskowaty też raczej lepszy.
Konsystencja pasty ale nie tak żeby spływałą z krakersa choc to czasem różnie
Ostatnio zmieniony przez majak dnia Sob 12:36, 14 Mar 2009, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 0:55, 15 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Dzięki za przepisy. Przy okazji znalazłam ciekawy przepis na oryginalne przekąski: [link widoczny dla zalogowanych], które wycina się foremkami z chleba tostowego. W każdym razie ładnie to wygląda
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
martik
-admin z przypadku-
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 9231
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Czekolandia Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 12:51, 16 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Kocia, nie wiem czy lubicie papryke ale ja robilam tez nadziewane papryki z piekarnika- bardzo fajne, niezbyt trudne danie
I szynka zawijana z twarozkiem w srodku- ale to juz nie na cieplo
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 12:56, 16 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Niestety Tomi nie przepada za papryką. Ostatecznie zrobiłam te kanapeczki z chleba tostowego z 2 pastami (podlinkowałam wyżej przepis; kanapki wycięłam szklanką), sałatkę z soczewicy, sałatkę z tuńczyka w wersji Szalonej Podałam też podgrzane kabanosy drobiowe i mozzarellę z pomidorami, świeżą bazylią i oliwą z oliwek. Do tego pieczywo posmarowane masełkiem z ziołami i zapieczone w piekarniku. Wszystkim smakowało i o to chodziło
Ostatnio zmieniony przez kocia dnia Pon 12:58, 16 Mar 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|