|
Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Iburg
Lubię rude... Konie i koty :P
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 7752
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Śro 22:40, 12 Kwi 2006 Temat postu: Kto ma sprawdzony przepis na mazurek |
|
|
Jak w temacie. Ale raczej prosty, żeby nie było za dużo pracy, a dobry był.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nongie
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 9086
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: woj.opolskie
|
Wysłany: Czw 10:39, 13 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
A czym sie rożni mazurek od zwykłego ciasta z blachy?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 11:17, 13 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Moi dziadkowie robia z ciasta kruchego, najprostszego jaki znajdziesz, bez zadnych jajek na twardo i innych cudó i wymodów.
Ciasto rozkłądają w takich aluminiowych foremkach do pieczenia, smażenia - okrągłych, podłużnych i kwadratowych. Robią wałeczki na brzegach żeby potem polewa nie ściekałą. Całość nakłuwają przed pieczeniem.
Pieką do zarumienienia.
Na wierzch albo lukier albo polewa czekoladowa (u nas wszystko robione, nie z torebki ale też może być).
Przybieramy wzorki z owoców kandyzowanych (papaja,ananas, daktyle), owoców z puszki (ananas, wiśnie z kompotu), owoców suszonych (rodzynki, figi), galaretek, orzechów, migdałów, smażonej skórki pomarańczowej, czekoladowych drażetek i posypek...
Mamy też barwniki do lukru więc tworzymy różności. A mamy spore pole do popisu bo u nas ok 10 mazurków to minimum
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Iburg
Lubię rude... Konie i koty :P
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 7752
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Czw 14:58, 13 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Ja w zeszłym roku pierwszy raz robiłam mazurek czekoladowy. Nawet był dobry. Co roku robilismy zawsze mazurek bakaliowy - naprawde był super, w tym roku robi go moja Mama i dlatego ja chce zrobic jakis inny. Znalazłam przepis na kajmakowy, i pomarańczowy. No trudno spróbuje je zrobic.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 15:21, 13 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Ale to taki na spodzie z ciasta i wierzch osobno czy faktycznie jak napisała Nongie coś a'la ciasto mokre/pół mokre z blachy?
Do takich jak my robimy masa kajmakowa też super pasuje, tylko nikomu nie chce sie robic takowej.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Iburg
Lubię rude... Konie i koty :P
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 7752
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Czw 15:29, 13 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Spód jest kruchy. Na bakaliowy kroiło sie 60dkg bakali , upieczone ciasto smarowało sie powidłami na to dawało sie bakalie i potem robiło sie jescze na to mase i jescze na krótko do piekarnika..
A te ktore znalazłam to też sa na kruchym spodzie a kajmakowy jest na waflach.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
guli
Gość
|
Wysłany: Czw 16:05, 13 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Iburg, jesli ten przepis na pomarańczowy ma mase ze zmielonych pomarańczy, to uważaj bo jest gorzkawa.Trzeba wyjąć wszystkie białe włókna z każdej cząstki, bo w nich jest gorycz.
A mnie interesuje ten czekoladowy.Czy jest z kruchego ciasta?
Ale proponuję Ci zrobić ciasto czekoladowe- jest gdzieś przepis, jest niewysokie, można przybrać jak mazurek i naprawdę znakomite i zupełnie odmienne.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 16:23, 13 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
A moja znajoma robi taki super orzechowy mazurek, na cienkim spodzie, za to dużo orzeszków, mniaaam. Jak zdobędę przepis to podam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Iburg
Lubię rude... Konie i koty :P
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 7752
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Czw 16:36, 13 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Właśnie ten pomarańczowy jest ze zmielonych pomarańczy. Dobrze że powiedziałaś wcześniej bedę obierac.
A przepisu na ciasto czekoladowe nie mam, jeżeli masz to podeślij. Pieke dopiero jutro.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
guli
Gość
|
Wysłany: Czw 16:59, 13 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Prawie nie jest możliwe obranie z tych białych włókien pomarańczy- one nawet na cząstkach maja białe gorzkie włókienka.Ja piekałam dwukrotnie i wycofałam ten przepis z użytku.
Ale pisałas coś o czekoladowym mazurku.
ja lubie na kruchym cieście i takie robię.Tyle samo tłuszczu co mąki krupczatki oczywiście.Tłuszcz to masło,śmietana gęsta i 3, 4 żółtka, oraz cukier puder.
A na czekoladowe podam wieczorem.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Iburg
Lubię rude... Konie i koty :P
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 7752
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Czw 17:42, 13 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
To w takim razie zrobie kajmakowy i czekoladowy. Ja tez robie na kruchym spodzie.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
guli
Gość
|
Wysłany: Czw 19:21, 13 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
To podaj mi przepis na czekoladowy mazurek, proszę
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Iburg
Lubię rude... Konie i koty :P
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 7752
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Czw 19:39, 13 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Mazurek Czekoladowy
KRUCHE CIASTO
12 dkg masła
20dkg mąki
ok 1/2 szklanki zimnej wody, szczypta soli
masło i tarta bułka do formy
POLEWA
18 dkg gorzkiej czekolady
1/4 szklanki wody
1/3 szklanki śmietanki kremówki
2 łyzki masła
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i włozyc do lodówki na pół godzyny.
Forme nasmarowac masłem i wysypac bułka tartą.
Wyłozyć cienko rozwałkowane ciasto i uformowac brzegi. Piec około 20 minut w tem 180 stopni.
Rozpuscic na parze czekoladę z woda. Dodać śmietanę i masło. Gotowac az część wyparuje, pamietając że po wystygnięciu masa bardzo zgęstnieje. Zdjąc z ognia, gdy masa bedzie miala konsystencje gęstego miodu. Gotowa masę wylej na upieczone ciasto. Odstawa do zastygnięcia a potem udekoruj wg. uznania.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
guli
Gość
|
Wysłany: Czw 19:43, 13 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
O dzięki- polewa chyba smakowita, myślę,że można dac na wierzch sporo orzechów lub migdałów, albo do środka masy, jak będzie gęstnieć?
A jak Kocia znajdzie przepis na orzechowy, to tez poproszę
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|