![Forum Stajenka Strona Główna](http://www.stajenka.fora.pl/images/galleries/5487026684e286ffdb38fa-272957-wm.jpg) |
Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Monika78
Mama najmłodszego Stajenkowicza :)
Dołączył: 12 Sty 2006
Posty: 534
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Śro 13:34, 21 Mar 2007 PRZENIESIONY Pon 10:49, 18 Kwi 2011 Temat postu: |
|
|
Mogę się postarać, ale nie obiecuję bo mama większość rzeczy robi "na oko"...
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 23:06, 21 Mar 2007 PRZENIESIONY Pon 10:50, 18 Kwi 2011 Temat postu: |
|
|
U mnie robi się z ciasta kruchego, znaczy dokładnie to dziadki robią
wałkują palcek i dolepiają do niego ranty na późniejszą polewę i tak pieką, w tackach aluminiowych do pizzy (okragłe) lub inszych (prostokatne), idealnie w kształcie. Mogę zapytać o proporcje ale to bedzie na ok 10-15 mazurków.
Ja próbowałam z jakiegokolwiek przepisu na kruche ciasto mazurkowe- zarówno z gotowanymi żółtkami jak i prostymi i bez filozofii i zawsze wychodziły.
Na polewe to albo lukier włąsnej roboty albo polewa czekoladowa - też własnej roboty.
Lukier barwimy czasami na insze kolory barwnikami spożywczymi.
Do przybrania uzywamy owoców kandyzowanych (ananas, papaja, wiśnie, itp), wiśni w syropie, skórki pomarańczowej, migdałów, orzechów, galaretki, groszku, posypek cukrowych, pisaków lukrowych... wszystkiego byle niezbyt wodnistego. Nawet marcepan sie zdarzył.
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
martik
-admin z przypadku-
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 9231
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Czekolandia Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 8:31, 06 Kwi 2007 PRZENIESIONY Pon 10:50, 18 Kwi 2011 Temat postu: |
|
|
Mam nadzieję, że jeszcze nie za późno na przepis To mój wypróbowany mazurek wielkanocny, bardzo prosto się go robi:
Składniki:
Ciasto:
30 dkg.mąki
20 dkg.margaryny
10 dkg.cukru pudru
Masa:
50 dkg.czekolady - mleczna lub deserowa
1/2 l.tłustego mleka lub 12% śmietana
20 dkg.cukru
20 dkg..margaryny
cukier waniliowy
skórka pomarańczowa
migdały
Przepis:
Zagnieść ciasto z podanych składników i schłodzić w lodówce 1 godz.Następnie ciasto upieć na złoty kolor.
Wszystkie składniki masy włożyć do naczynia i gotować do zgęstnienia,mieszając.Gotową polewę wylać na ciasto,równomiernie rozprowadzić nożem.Udekorować wierzch ciasta(migdałami i skórką pomarańczową)...oczywiście według swojego uznania.
Polecam również:aby ciasto po upieczeniu i wystudzeniu posmarować dżemem(najlepiej o kwaskowym smaku np.czarna porzeczka)i dopiero teraz wylać masę czekoladową.
Smacznych mazurków Kochani
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
janetka
Tyż blondynka :P
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1887
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Rybnik :)
|
Wysłany: Pią 15:58, 21 Mar 2008 PRZENIESIONY Pon 10:51, 18 Kwi 2011 Temat postu: |
|
|
Mazurek z "krówkową" polewą
Ciasto:
25 dkg masła
3 szkl mąki
1 1/2 szkl cukru pudru
3 żółtka
1 cukier waniliowy
Zagnieść ciasto i wstawić na pół godziny do lodówki. Można ciasto wyłożyć na jedną dużą blaszkę lub uformowć prostokąty, jajka lub tym podobne. Pamiętać o ozdobnych bokach by polewa nie uciekła.
Piec ok 20 min w temp. ok 180 s
Polewa:
30dkg krówek (najlepiej kruche)
kostka masła
Rozpuścić masło i dodać pokruszone krówki. Na małym ogniu doprowadzić do jednolitej masy, tzn: od czasu do czasu zdejmować z ognia i użyć miksera.
Polać ciasto i przyozdobić według uznania.
Ostatnio zmieniony przez janetka dnia Pią 15:59, 21 Mar 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
szalonaisa
Jestem szalona... mówią mi ;)
Dołączył: 24 Sty 2007
Posty: 2495
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdzie wiatr poniesie :)
|
Wysłany: Śro 11:31, 15 Kwi 2009 PRZENIESIONY Pon 10:52, 18 Kwi 2011 Temat postu: |
|
|
Dragonnia, melduję, że mazurek wyszedł pyszny Dzięki Martiku za przepis Niestety musiałam go trochę zmodyfikować, bo chyba produkty na Wyspie trochę różnią się od naszych rodzimych...
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 10:59, 18 Kwi 2011 Temat postu: |
|
|
Ufff połączyłam oba takie same wątki w jeden aby żaden przepis nam nie umknął
Właśnie wróćilismy ze sklepu. Obkupiliśmy sie w ozdoby mazurkowe i nie tylko.
Oto one:
[link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych]
W tle jeszcze płaskie kolorowe jajka baranki wielkosci 2 cm - widać je za połówkami jajek - niestety fotosik mi nie chce wiecej zdjeć wgrać bo dałąm nie mniejszone i chiba jakiś limit wykorzystałam.
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|