|
Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Iburg
Lubię rude... Konie i koty :P
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 7752
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Czw 19:58, 13 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Mazurek ORZECHOWY
20 dkg orzechów włoskich
100 ML miodu
10 dag cukru pudru
3 białka
1 duzy wafel (30/25cm)
Posiekaj - niezbyt drobno - orzechy włoskie, Ubij bialka, a gdy będą sztywne, zacznij powoli wsypywac cukier, cały czas ubijając.
Do lsniącej piany wjej miód, wrzuć orzechy i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.
Wyłóż blache papierem do pieczenia, ułuż na niej wafel i wylej na niego mase orzechową.
Piecz około 20 minut w temp 180 stopni.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Iburg
Lubię rude... Konie i koty :P
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 7752
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Czw 20:06, 13 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Ja mam przepis na paschę ale trzeba ja ucierac w makutrze, A ja juz tyle się w życiu naucierałam maku w makutrze że nie bardzo mi sie chce. Mam tez przepis na mazurek Anieli Rubinstein ale tez jest do ucierania w makutrze i dlatego nie będe robiła.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
guli
Gość
|
Wysłany: Czw 22:52, 13 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
No ja sama robie najpierw ser
A potem mielę i ucieram.. ucieram
A przepis na frnacuskie ciasto czekoladowe jest w wątku czekolada-
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 9:36, 14 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
nongie napisał: | A czym sie rożni mazurek od zwykłego ciasta z blachy? |
Mazurek - tradycyjne, słodkie ciasto kuchni polskiej.
Mazurki sporządza się je z różnego rodzaju ciast: kruchego, biszkoptowego, makaronikowego, marcepanowego i przekłada masami, marmoladą i dżemem. Powierzchnię dekoruje się lukrem i zdobi owocami, bakaliami.
Przepisy Piotra Adamczewskiego:
MAZUREK CYGAŃSKI:
5 jaj, 2 i pół szklanki cukru, trzy czwarte szklanki mąki, 6 szklanek różnych bakalii: rodzynek, orzechów włoskich i laskowych, grubo posiekanych migdałów, krojonych fig, daktyli a nawet suszonych śliwek, w dowolnych proporcjach. Do wyłożenia blaszki: papier do wypieków
Jaja utrzeć z cukrem przy pomocy ręcznego miksera, na koniec wsypując po trochu mąkę. Do ciasta wsypać bakalie, (pozostawiając kilkanaście całych orzechów do przybrania wierzchu) wymieszać. Na blaszce wielkości piekarnika elektrycznego (to znaczy ok. 35x35 cm) rozłożyć papier do pieczenia i na nim równo rozsmarować ciasto mazurkowe. Przybrać orzechami. Wstawić do nagrzanego średnio piekarnika i piec w temperaturze ok.170 st. C, aż mazurek się zrumieni, czyli około 35-40 minut. Upieczony i wystudzony mazurek kroić w wąskie paski(3x10 cm).
MAZUREK KAJMAKOWY:
Ciasto: 3 szklanki mąki, 30 dag masła, 3 żółtka, 3 łyżki cukru. Do posmarowania blaszki: 1 łyżka masła lub do jej wyłożenia papier do wypieków. Polewa: 2 puszki słodzonego mleka skondensowanego. Do przybrania mazurka: orzechy, migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa
Przesiekać mąkę z masłem, dodać żółtka i cukier, zagnieść ciasto. Rozłożyć na blaszce lub na mniejszych blaszkach wylepiając podwyższone brzegi. Upiec na złoto. Mleko w zamkniętych puszkach gotować 3 godziny w wodzie. Po 3 godzinach lekko wystudzić puszki, zrobić szerokie otwory, wylać gotowy kajmak na mazurek: gotowane przez długi czas mleko zgęstnieje a cukier w nim zawarty skarmelizuje się i tak powstanie doskonały kajmak zupełnie bez pracy. Dopóki kajmak jest jeszcze półpłynny przybrać wierzch tworząc dowolne wzory z bakalii. Kroić po zupełnym wystygnięciu, na nieduże kawałki.
MAZUREK KRÓLEWSKI:
2 kostki (50 dag) masła, 2 szklanki cukru, 2 i pół szklanki mąki,10 dag migdałów,12 żółtek. Do wysmarowania blaszki: 1 łyżka masła lub zamiast tego - papier do pieczenia
Sparzyć, obrać i usiekać drobno migdały. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Ucierając dalej wbijać po jednym żółtku. Nadal ucierając masę dodawać po trochu migdały, mąkę i cukier. Wyłożyć masę na wysmarowaną lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Z tej ilości składników będzie blaszka nieco mniejsza od blachy z piekarnika piecyków gazowych. Piec, a raczej suszyć, ciasto w piekarniku o temp. 150-160 st. C około 30 minut. Powinno się stać złociste. Kroić po zupełnym wystygnięciu na wąskie, kilkucentymetrowe kawałeczki.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
guli
Gość
|
Wysłany: Pią 9:47, 14 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Oj taka masa z gotowanego mleka w puszkach jest znakomita
Tylko ja jeszcze przykrywam garnek z puszkami, bo gotowanie bez przykrycia dało mi efekt gęstej masy na spodzie puszki i płynnej na wierzchu.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 9:52, 14 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Noo, mniam, ja piłam takie cuś z alkoholem, zrobione jak ajerkoniak, pychota
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 10:25, 14 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
guli napisał: | A jak Kocia znajdzie przepis na orzechowy, to tez poproszę |
Dobra, mam przepis ! Może nie jest to taki klasyczny mazurek-przekładaniec ale jest po prostu rewelacyjny i szybko się go robi.
Składniki na spód:
5 jaj
1 szklanka cukru
2 i pół szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
Składniki na masę:
30 dag orzechów włoskich - posiekanych
15 dag masła
15 dag cukru
1 łyżka miodu
1 cukier waniliowy
Rozpuścić margarynę i odstawić do ostudzenia. W miedzyczasie jajka ubić z cukrem, następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu wlać rozpuszczoną margarynę. Ciasto na blachę i do piekarnika - piec na złoty kolor.
A co do masy - masło roztopić, dodać cukier, posiekane orzechy, łyżkę miodu i cukier waniliowy. Jeśli masa bedzie za gęsta, można wlać trochę mleka. Wszystko dokładnie wymieszać i poczekać aż się ochłodzi.
Masę zapodać na przygotowany wcześniej spód i piec na górnym poziomie w piekarniku w temp. 180 stopni. Masę trzeba pilnować od czasu do czasu, żeby się nie przypaliła. No to smacznego życzę
Ostatnio zmieniony przez kocia dnia Sob 0:36, 15 Kwi 2006, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
guli
Gość
|
Wysłany: Pią 11:46, 14 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Dzięki
To tym razem będę mieć mazurek orzechowy i czekoladowy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 9:51, 15 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
Hihi, Iburg, właśnie odkryłam skąd wzięłaś przepis na mazurek czekoladowy i orzechowy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
guli
Gość
|
Wysłany: Sob 11:07, 15 Kwi 2006 Temat postu: |
|
|
To ja kiedyś jadłam taki mazurek królewski-faktycznie rewelacja
Tylko chyba jeszcze z gotowanych żółtek- bez masy, bo juz nie ma takiej potrzeby, jest tak dobre ciasto- tylko dosyć ciężkawe
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Iburg
Lubię rude... Konie i koty :P
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 7752
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Wto 19:38, 20 Mar 2007 PRZENIESIONY Pon 10:46, 18 Kwi 2011 Temat postu: Mazurki |
|
|
A ja bym chciala jakieś dobre, ale nie za bardzo trudne do zrobienia przepisy na mazurki.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dakron
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 23:32, 20 Mar 2007 PRZENIESIONY Pon 10:47, 18 Kwi 2011 Temat postu: |
|
|
Ja nie lubię mazurków
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Iburg
Lubię rude... Konie i koty :P
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 7752
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Śro 11:23, 21 Mar 2007 PRZENIESIONY Pon 10:47, 18 Kwi 2011 Temat postu: |
|
|
E tam dobre sa. Ja robilam kiedys bakaliowy, naprawde pyszny, w zeszłym roku zrobilam kajmakowy, czekoladowy, i z andrutami
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Monika78
Mama najmłodszego Stajenkowicza :)
Dołączył: 12 Sty 2006
Posty: 534
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Śro 11:53, 21 Mar 2007 PRZENIESIONY Pon 10:48, 18 Kwi 2011 Temat postu: |
|
|
Mój przepis na mazurki jest brdzo leniwy - wejść piętro wyżej niż mieszkam, zastukać do drzwi mamy i poprosic o zrobienie mazurka. Zawsze działa a efekt sam się rozpływa w ustach
Alo obwiam się, ze w ten sposób Iburg Ci nie pomagłam... ja niestety z całego ciągu produkcyjnego mazurków mam doświadczenie tylko w konsumpcji
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Iburg
Lubię rude... Konie i koty :P
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 7752
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Śro 13:24, 21 Mar 2007 PRZENIESIONY Pon 10:49, 18 Kwi 2011 Temat postu: |
|
|
Kurcze , szkoda. Monika może jednak wejdź pietro wyzej nie na konsumpcje a po przepis. Skoro tak sie zajadasz, to musza byc dobre
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|