|
Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
osm
Dobra konserwa nie jest zła :P
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2570
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: Wto 10:00, 03 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
twarożek z pyrlandii
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
guli
Gość
|
Wysłany: Wto 10:09, 03 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Jeszcze lepiej
A co to twarożek z pyrlandii?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
osm
Dobra konserwa nie jest zła :P
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2570
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: Wto 10:22, 03 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
biały ser
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 10:26, 03 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
A co to ser?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dakron
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 23:02, 03 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Grzanki z bagietki na maśle , posypane cukrem ...... mniam ..... skończyłam puszką ananasów , na wyraźne życzenie dziecka
Jak ktoś zapyta co to bagietka , to ....
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
osm
Dobra konserwa nie jest zła :P
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2570
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: Wto 23:13, 03 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Chleb ze smalcem obficie posypany solą i pieprzem, do tego ogóreczki i papryka konserwowa - wszystko przekazane w darze przez sąsiadkę. Pycha - nie umywają się do produktów rodzimych firm.
A na deser daktyle
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
thinky
Wałkoń :-)
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 405
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz., oryginalnie: Tarnów
|
Wysłany: Pią 0:46, 20 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Taaa... no tyle lat na świecie żyję i właśnie się dowiedziałam, że czerwona kapusta to jest modra kapusta..
A ten "gzik" to naprawdę jest biały ser/twarożek??? To czemu jedzony z ziemniakami??
Ja z Galicji, to już w ogóle nie kumam... A co to są sznycle według was?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
osm
Dobra konserwa nie jest zła :P
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2570
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: Pią 0:49, 20 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
takie niby kotlety, ciete kawałki mięsa smażone chyba
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 1:36, 20 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Nie cięte, nie cięte. Po prostu kawałki mięcha panierowane w bułce tartej.
Thinky - no ja też nie rozumiem dlaczego gzik (twarozek) ma być z ziemniakami. Nie wiem co za .... to wymyślił ! Nienawidzę takiego połączenia :smt087
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
osm
Dobra konserwa nie jest zła :P
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2570
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: Pią 2:20, 20 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
ale jakoś je trzeba odciąć od większego kawałka
A gzik jest pyszny z ziemniakami - mmmniammm
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dakron
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pią 2:38, 20 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Kocia Ty lubisz tylko że pyry i gzik ...... a gdzie Twoja lojalność.....tradycja rzecz święta
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 2:51, 20 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Lojalność i lokalny patriotyzm w tym wypadku utonęły w morzu łez. Takie mam traumatyczne wspomnienia z dzieciństwa związne z gzikiem
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
thinky
Wałkoń :-)
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 405
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz., oryginalnie: Tarnów
|
Wysłany: Pią 3:02, 20 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
No i nie! Sznycle = mielone.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
osm
Dobra konserwa nie jest zła :P
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2570
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: Pią 9:16, 20 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Mielone?? Szok. Ale bym się naciął
A to mówi PWN:
Z Maciejem Kuroniem nie możemy się pod tym względem równać, ale chyba nie będzie dalekie od prawdy, jeśli powiem, że sznycel jest cielecy i panierowany, stek przeważnie wołowy i smażony (bez panierki) lub upieczony, a kotlet to termin nadrzędny. Jest też inny sznycel, chyba przede wszystkim małopolski, czyli po prostu kotlet mielony.
— Mirosław Bańko, PWN
Dobrze wiedzieć, bo można zostać zaskoczonym.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 9:19, 20 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
osm napisał: | sznycel jest cielecy i panierowany |
To tak dla ścisłości - sznycel po wiedeńsku MUSI być z cielęciny i panierowany. Taki wieprzowy to podróba
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|