 |
Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
martik
-admin z przypadku-
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 9231
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Czekolandia Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 10:26, 16 Paź 2008 Temat postu: Kolacja dla 4 osob :] |
|
|
W niedziele czeka mnie przygotowanie kolacji dla 4 osob. Kolacja jest dla waznych dla mnie gosci, ktorych chcialabym uraczyc czyms naprawde dobrym Byle nie za bardzo pracochlonnym i trudnym do przygotowania.
Pomozecie?
Moze dodam jeszcze, ze nie mam dostepu do wszystkich polskich skladnikow, bo kolacja bedzie sie odbywac za granica.
Prosze pomozcie
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 10:37, 16 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Ale czymś dobrym - w sensie z polskiej kuchni?
I ile dań przewidujesz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 10:41, 16 Paź 2008 Temat postu: Re: Kolacja dla 4 osob :] |
|
|
Ja proponuję [link widoczny dla zalogowanych]. O ile ta kolacja nie bedzie za późno. No i oczywiście wino obowiązkowo !
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
martik
-admin z przypadku-
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 9231
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Czekolandia Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 10:49, 16 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Strogonow dobry, dzieki Kocia
Majka, fajnie by bylo cos polskiego jak sie jest zagramanica ale boje sie, ze nie dam rady z niepolskich skladnikow Chcialabym bigos ale kapusty kiszonej brak
Chcialabym zrobic dwa dania- zupe zrobie pomidorowa ale nie wiem co na drugie. Kolacja jest o 19.00.
A co bys podpowiedziala?
Ostatnio zmieniony przez martik dnia Czw 10:50, 16 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 10:57, 16 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Moze prędzej jakiś żurek albo biały barszcz?
Polskie sklepy są, zakwas gdzieś się znajdzie, a kiełbasę biała mają wszędzie, do tego przyprawy, ziemniaczki...no raczej zakwas to jedyny problem
Schabik ze śliwką upieczony, niewiele roboty a jaki efekt.
Ostatnio u znajomego jedliśmy dorsza - filety - zapiekanego z warzywami (pomidor, papryka, brokuł, fasolka, ziemnaiczek itp) i serem - takie danie jednonaczyniowe
Różne sałątki są "modne" - grecka chyba zawsze na czasie, i jej wszlekie odmiany bo to łatwe i szybkie do zrobienia.
U nas zawsze króluje drób - albo jako zwykłe piecozne kawałki, ewentualnie dziadek robi jakoś piersi kurczaka duszone w pomidorach.
Oooo dobre danie i zawsze dobrze wygląda to kaczka pieczona w całosci nadziana jabłkami i rodzynkami -w zasadzie wbrew pozorom roboty nie ma, byle przygotować kaczkę, obrać i pokrajać jabłka no i nadziać, a potem się samo piecze
Z ziemniaczkami pychota!
Mam zaślepienie myślowe.....nie mogę nic więcej wymyślić.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 11:03, 16 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Maju, nie łudź się, że kiełbasa zagraniczna jest w stanie dorównać tej naszej No chyba, że Martik znajdzie polski sklep.
Martik, zajrzyj jeszcze na stronę [link widoczny dla zalogowanych]. Oni mają dobre przepisy i pomysły.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 11:06, 16 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Nie wiem ale niemeicka jakaś podobna do białej nader bardzo mi smakowałą....na przykład.
Dałam propozycje, które mi się nasunęły, a Martik i tak musi je skonfrontować z rzeczywistoscią.
My mozemy tylko rzucać pomysłami ale też nie wiemy jakie upodobania mogą mieć goscie i czy to co proponujemy przypadłoby im do gustu
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 11:13, 16 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
majak napisał: | Nie wiem ale niemeicka jakaś podobna do białej nader bardzo mi smakowałą....na przykład. |
Hehe, a mój wujek mieszkający w Hamburgu zawsze tak psioczył na niemieckie kiełbasy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 11:16, 16 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Jadłam na zlocie VW w zeszłym roku, sceptycznie podeszłąm znajać opinie osób bywajacych z Niemczech. Kiełbaski były grillowane i naprawdę smaczne
Za to bułka ze śledziem już mniej.....
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
martik
-admin z przypadku-
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 9231
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Czekolandia Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 11:20, 16 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Chcialabym zrobic cos miesnego, ten schab do mnie przemawia
Kaczka to zdecydowanie ZA TRUDNE. Ja jestem cienki bolek i czasu nie mam zbyt wiele, zeby cale popoludnie z kuchni spedzic.
Kocia, oblookam Twoj link wieczorkiem Dzieki.
A moze ktos cos jeszcze...?
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
frednota
Dołączył: 15 Maj 2007
Posty: 1259
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Żory
|
Wysłany: Czw 11:28, 16 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Ja jestem zwolennikiem szybko i prosto, a najlepiej z dala od kuchni
Pierś z kurczaka pokrojona w małe paseczki, wrzucić do naczynia żaroodpornego
2 zupy cebulowe, o ile masz dostęp do takich, wsypać do pół litra śmietany słodkiej, odstawić na co najmniej pół godzinki najlepiej na godzinę.
Potem do piekarnika aż mięsko się będzie nadawało do jedzenia (nie wiem ile bo zawsze zapomnę sprawdzić)
Można posypać na górze zielona pietruszką i serem
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 11:29, 16 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Kaczka za trudna????
Kupujesz wypatroszoną (ewentualnie rozmrażasz jak mrożona), myjesz.
Nacierasz solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem.
Obierasz jabłka, kroisz w ćwiartki albo ósemki.
Rodzynki mozesz namoczyc w rumie ale w wersji dla leniwych dorzucasz do jabłek suche
Pakujesz jabłka z rodzynkami w kaczkę.
Najlepiej ten zestaw zostawić w lodówce na noc coby się przegryzło ale jesli nie to też nie bedzie źle.
Wstawiasz do piekarnika i pieczesz.
Ja wiem cdzy to tyle roboty?
Nabijanie schabu śliwką zajełoby chyba tyle samo czasu
Bo weź z dwóch stron natnij schab żeby sie dziury spotkały
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
martik
-admin z przypadku-
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 9231
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Czekolandia Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 12:16, 16 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Izka, nie mam zupek chinskich niestety W tym problem.
Majka, cos mi sie majacze, ze mieso kaczki to jakos specjalnie trzeba obslugiwac, zeby nie wyschlo, czy cus. Prawda to, czy nie? Bo jak trzeba podlewac w trakcie pieczenia i jeszcze cos tam robic, to ja wiem po sobie, ze nie dopilnuje
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 12:29, 16 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Kaczka wymaga trochę zachodu. Niby samo mięso nie jest chude, ale żeby je dobrze oporządzić, trzeba umić. Ja np. ni umim
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 12:41, 16 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
My do tej pory robiliśmy w kombiwarze wiec się samo dobrze piekło bez podlewania w zasadzie a było soczyste. Na początku większa temp zeby przypiec i zamknąc pory, potem niższa coby sie dopiekło...
Dla leniwych mogą być same piersi kacze - też dobrze smakują i też można zrobić z jabłkami
Chyba wsyztsko zależy od programu do pieczenia?
Z piekarnikiem kuchenkowym mam na razie mało do czynienia, jedynie owy kombiwar badź prodiż
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|