|
Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mestena
Just call me VIP... ;)
Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 726
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: szukam swojego miejsca na Ziemi
|
Wysłany: Nie 20:16, 22 Sty 2006 Temat postu: Kasztany |
|
|
Tak tak to dobry boks. Bo nie o maść a o kasztany jadalane mi chodzi.
Czy znacie jakieś ciekawe sposoby przyrządzania?
Ja ostatnio zobaczyłam w sklepie i nie mogłam się powstrzymać.
Moje pierwsze wrażenie ...uu co za ohyda.
W necie znalazłam tylko sposób na prażenie na patelni, ale nie wyszło.
Za to po nakrojeniu na krzyż i wrzuceniu do mikrofali na minutkę, pychota
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 22:25, 22 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Robilismy w prodżiżu , skórki ponacinane żeby nie wybuchły - wyszły super.
Jedlismy w sumie ot tak, obrane ale mozna z nich jakieś kremy a'la puree robić chyba.
Przepisy co najwyżej gdzies w necie bym znalazła.
a i piłam likier z takowych kasztanów - ohyda mówiąc delikatnie...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 23:56, 22 Sty 2006 Temat postu: Re: Kasztany |
|
|
Polecam ciekawy [link widoczny dla zalogowanych] !
KASZTANY W SYROPIE:
Trudność: bardzo łatwe
Wykonanie:
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.
400 g obranych kasztanow jadalnych,
120 g cukru,
1 lyzeczka przyprawy "5 zapachow"
sok z 1 cytryny,
2 lyzeczki sherry,
1200 ml wody.
1. Kasztany umiescic w rondelku o pojemnosci ok. 2l. Zalac zimna woda, dodac
przyprawe "5 zapachow", wstawic na ogien i doprowadzic do wrzenia. Po zagotowaniu starannie odszumowac.
2. Dodac cukier, wymieszac i gotowac na wolnym ogniu przez 25 min. Pod koniec
gotowania dodac sok z cytryny i sheryy.
3. Kasztany nalozyc do glebokich czarek i zalac syropem, w ktorym sie gotowaly.
4. Tak przyrzadzone kasztany mozna podawac zarowno na goraco, jak i na zimno.
Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 90.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|