|
Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nongie
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 9086
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: woj.opolskie
|
Wysłany: Wto 14:44, 12 Gru 2006 Temat postu: Karp |
|
|
Zamierzam w tym roku kupić (martwego!) karpia.
Macie jakies fajne przepisy?
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 15:12, 12 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
U nas tradycyjnie smażony w panierce z bułki jak kotlety.
O tyle, że dziadek, jeśli karp wymaga bo zajeżdża mułem, wkłada już obrobione kawałki na noc do mleka.
Ale chyba robi t ozawsze żeby zmniejszyc anwet zapach samej ryby bo babcia za rybami nie przepada
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nongie
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 9086
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: woj.opolskie
|
Wysłany: Wto 15:15, 12 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
A jakie to są "obrobione"
Jak sie karpia obrabia?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)
Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Maroko - Orzepowice
|
Wysłany: Wto 15:18, 12 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
podobnie jak Majak karp w panierce, ale mój musi już poćwiartowany poleżeć trochę w zamrażalce w warzywach; (seler, por, marchew, pietruszka, czosnek, cebula) kiedyś próbowałam z karpia zrobić filet, beznadziejna sprawa w moim wykonaniu.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nongie
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 9086
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: woj.opolskie
|
Wysłany: Wto 15:22, 12 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Tzn. w dzwonka i potem takiego zmrożonego prosto na patelnię?
Czy rozmorozić?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 15:22, 12 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Obrobiony - wypatroszony, odcięta głowa i pletwy, obrany z łusek i kręgosłupa, o pićwiartowany na akwałki: grzbiet, brzuch, ogon - zależnie od wielkości karpia są one jeszcze ewentualnie dzielone na mniejsze - są płaskie jak kotlet. Po usmażeniu identyfikacja nie jest łatwa, no ale jakos tak.
Od preparowania karpi mamy wujka wędkarza wiec potem nawet mówi który kawałek będzie oscisty a który nie.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)
Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Maroko - Orzepowice
|
Wysłany: Wto 15:47, 12 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Karpik rozmrożony, bo potem do jajka i bułki tartej; w dzwonki jadam tylko ja, cała męska reszta woli tak jak opisuje Majak.
I chyba nie musze pisać, że zazwyczaj jak na złość cięzko go rozmrozić choć normalnie nie zabiera to tyle czasu.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nongie
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 9086
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: woj.opolskie
|
Wysłany: Wto 15:51, 12 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
A to nie wystarczy jak on sobie poleży w lodówce w tych warzywach, bez mrozenia?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Poszumy Frankusowe
Frankus-siwy dudrok ;) Kochom go!!! :P
Dołączył: 08 Sie 2006
Posty: 1774
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: z lasu
|
Wysłany: Wto 21:17, 12 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
U mnie w domu karpik też jest obtaczany w bułce i smażony na masełku.
Ale moja potencjalna tesciowa zamiast bułki daje orzechy włoskie, albo migdały.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kawa
Gość
|
Wysłany: Wto 23:38, 12 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
A mój karpik jest smażony w panierce tak jak Majakowy , ale wpierw po obrobieniu moczy sie go przez noc w zalewie Woda ocet cebula pokrojona w krążki , czosnek , liscie laurowe , ziele angielskie. Miske stawiamy w chłodne miejsce.Przed smażeniem wyciagamy z zalewy i wycieramy do sucha czystą sciereczka , i do panierki- smacznego .Przez noc z tego karpika wychodzi bardzo dużo śluzu , dlatego pisze że trzeba to wytrzeć ściereczką.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
krewniak
Tu byczek majowy ;) Całkiem odlotowy :P
Dołączył: 05 Wrz 2006
Posty: 857
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: ziemia rybnicka
|
Wysłany: Wto 23:53, 12 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
U mnie też sie panieruje jak kotlet, ale nie dzwonka tylko ćwiartki, bo wychodzą 2 przody (duże ości latwe do wyciągnięcia) i 2 tyly (ości drobne, UWAGA), a z glów i ogonów robi się fantastyczną zabielaną zupę rybną z grzankami, już mi ślinka cieknie, nie mogę się doczekać. KARP KARP KARP...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Poszumy Frankusowe
Frankus-siwy dudrok ;) Kochom go!!! :P
Dołączył: 08 Sie 2006
Posty: 1774
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: z lasu
|
Wysłany: Śro 0:04, 13 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
A u mnie jest grochówka ( co roku przypalona )
I wszystkich sie pytam jaką mają zupę, bo wiem że ta grochówa jest mało spotykana. Znam narazie jeszcze 2 osoby, u których jest taka tradycja.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
newenga
Szczurza mama :)
Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 620
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Śro 0:11, 13 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Poszumy... No to masz kolejną osobę, która na święta ma grochówkę
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dakron
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Śro 0:17, 13 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
A moi domownicy jak zwykle bojkotują karpika i tylko ja, mamusia zadowolę się dwoma dzwonkami kupionymi w Piotrze i Pawle, reszta będzie wcinać jakieś filety i ryby po grecku :-/
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 0:17, 13 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Krewniak - daj przepis na tę zabielaną rybną
U nas barszcz grzybowy z suszonych, własnoręcznie zbieranych grzybów. Włąściwie to z samych kapeluszy, które są potem po gotowaniu panierowane w bułce i smażone, podawane do tego barszczu potem.
U drugiej babci tradycyjny barszcz czerwony z uszkami z kapustą i grzybami.
U babci Adama barszcz ale taki z zawartością a nie tylko klarowny czerwony płyn. Podchodzi bardziej pod ukraiński ale babcia z Litwy
U nas nowości inno-rybne - z inicjatywy mojej mamy - sałatka z owoców morza z marchewką i mandarynkami oraz tatar z łososia i zamiast karpia ewentualnie pstrąg łososiowy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|