Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Karp
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nongie



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 9086
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: woj.opolskie

PostWysłany: Wto 14:44, 12 Gru 2006    Temat postu: Karp

Zamierzam w tym roku kupić (martwego!) karpia.
Macie jakies fajne przepisy?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 15:12, 12 Gru 2006    Temat postu:

U nas tradycyjnie smażony w panierce z bułki jak kotlety.
O tyle, że dziadek, jeśli karp wymaga bo zajeżdża mułem, wkłada już obrobione kawałki na noc do mleka.
Ale chyba robi t ozawsze żeby zmniejszyc anwet zapach samej ryby bo babcia za rybami nie przepada Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nongie



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 9086
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: woj.opolskie

PostWysłany: Wto 15:15, 12 Gru 2006    Temat postu:

A jakie to są "obrobione"
Jak sie karpia obrabia?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)


Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Maroko - Orzepowice

PostWysłany: Wto 15:18, 12 Gru 2006    Temat postu:

podobnie jak Majak karp w panierce, ale mój musi już poćwiartowany poleżeć trochę w zamrażalce w warzywach; (seler, por, marchew, pietruszka, czosnek, cebula) ojoj kiedyś próbowałam z karpia zrobić filet, beznadziejna sprawa w moim wykonaniu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nongie



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 9086
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: woj.opolskie

PostWysłany: Wto 15:22, 12 Gru 2006    Temat postu:

Tzn. w dzwonka i potem takiego zmrożonego prosto na patelnię?
Czy rozmorozić?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 15:22, 12 Gru 2006    Temat postu:

Obrobiony - wypatroszony, odcięta głowa i pletwy, obrany z łusek i kręgosłupa, o pićwiartowany na akwałki: grzbiet, brzuch, ogon - zależnie od wielkości karpia są one jeszcze ewentualnie dzielone na mniejsze - są płaskie jak kotlet. Po usmażeniu identyfikacja nie jest łatwa, no ale jakos tak.
Od preparowania karpi mamy wujka wędkarza wiec potem nawet mówi który kawałek będzie oscisty a który nie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)


Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Maroko - Orzepowice

PostWysłany: Wto 15:47, 12 Gru 2006    Temat postu:

nie Karpik rozmrożony, bo potem do jajka i bułki tartej; w dzwonki jadam tylko ja, cała męska reszta woli tak jak opisuje Majak.
I chyba nie musze pisać, że zazwyczaj jak na złość cięzko go rozmrozić choć normalnie nie zabiera to tyle czasu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nongie



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 9086
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: woj.opolskie

PostWysłany: Wto 15:51, 12 Gru 2006    Temat postu:

A to nie wystarczy jak on sobie poleży w lodówce w tych warzywach, bez mrozenia?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Poszumy Frankusowe
Frankus-siwy dudrok ;) Kochom go!!! :P


Dołączył: 08 Sie 2006
Posty: 1774
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: z lasu

PostWysłany: Wto 21:17, 12 Gru 2006    Temat postu:

U mnie w domu karpik też jest obtaczany w bułce i smażony na masełku.
Ale moja potencjalna tesciowa zamiast bułki daje orzechy włoskie, albo migdały.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kawa
Gość





PostWysłany: Wto 23:38, 12 Gru 2006    Temat postu:

A mój karpik jest smażony w panierce tak jak Majakowy , ale wpierw po obrobieniu moczy sie go przez noc w zalewie Woda ocet cebula pokrojona w krążki , czosnek , liscie laurowe , ziele angielskie. Miske stawiamy w chłodne miejsce.Przed smażeniem wyciagamy z zalewy i wycieramy do sucha czystą sciereczka , i do panierki- smacznego .Przez noc z tego karpika wychodzi bardzo dużo śluzu , dlatego pisze że trzeba to wytrzeć ściereczką.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
krewniak
Tu byczek majowy ;) Całkiem odlotowy :P


Dołączył: 05 Wrz 2006
Posty: 857
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ziemia rybnicka

PostWysłany: Wto 23:53, 12 Gru 2006    Temat postu:

U mnie też sie panieruje jak kotlet, ale nie dzwonka tylko ćwiartki, bo wychodzą 2 przody (duże ości latwe do wyciągnięcia) i 2 tyly (ości drobne, UWAGA), a z glów i ogonów robi się fantastyczną zabielaną zupę rybną z grzankami, już mi ślinka cieknie, nie mogę się doczekać. KARP KARP KARP... wow
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Poszumy Frankusowe
Frankus-siwy dudrok ;) Kochom go!!! :P


Dołączył: 08 Sie 2006
Posty: 1774
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: z lasu

PostWysłany: Śro 0:04, 13 Gru 2006    Temat postu:

A u mnie jest grochówka ( co roku przypalona )
I wszystkich sie pytam jaką mają zupę, bo wiem że ta grochówa jest mało spotykana. Znam narazie jeszcze 2 osoby, u których jest taka tradycja.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
newenga
Szczurza mama :)


Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 620
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Śro 0:11, 13 Gru 2006    Temat postu:

Poszumy... No to masz kolejną osobę, która na święta ma grochówkęWesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 0:17, 13 Gru 2006    Temat postu:

A moi domownicy jak zwykle bojkotują karpika i tylko ja, mamusia zadowolę się dwoma dzwonkami kupionymi w Piotrze i Pawle, reszta będzie wcinać jakieś filety i ryby po grecku :-/
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 0:17, 13 Gru 2006    Temat postu:

Krewniak - daj przepis na tę zabielaną rybną modli
U nas barszcz grzybowy z suszonych, własnoręcznie zbieranych grzybów. Włąściwie to z samych kapeluszy, które są potem po gotowaniu panierowane w bułce i smażone, podawane do tego barszczu potem.

U drugiej babci tradycyjny barszcz czerwony z uszkami z kapustą i grzybami.

U babci Adama barszcz ale taki z zawartością a nie tylko klarowny czerwony płyn. Podchodzi bardziej pod ukraiński ale babcia z Litwy Mruga

U nas nowości inno-rybne - z inicjatywy mojej mamy - sałatka z owoców morza z marchewką i mandarynkami oraz tatar z łososia i zamiast karpia ewentualnie pstrąg łososiowy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin