Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Karp
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
frednota



Dołączył: 15 Maj 2007
Posty: 1259
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Żory

PostWysłany: Czw 15:21, 13 Gru 2007    Temat postu:

Bez karpia nie ma Wigilii, ale tylko ja tak myślę, dlatego kupiłam sobie 4 wielkie płaty karpika, a jeszcze u rodziców się najem :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 15:22, 13 Gru 2007    Temat postu:

Wiem że są wielcy miłośnicy karpika.. jeśli dobrze pamiętam Ihah do nich należy Wesoly
Karpił od rana do zmroku przez kilka dni lol
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
frednota



Dołączył: 15 Maj 2007
Posty: 1259
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Żory

PostWysłany: Czw 15:23, 13 Gru 2007    Temat postu:

I moczka do tego Kwadratowy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 15:24, 13 Gru 2007    Temat postu:

Co to moczka? wstyd
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
frednota



Dołączył: 15 Maj 2007
Posty: 1259
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Żory

PostWysłany: Czw 15:26, 13 Gru 2007    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]

Ja lubię tylko z rodzynkami, ale co dom to inna moczka
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 15:59, 13 Gru 2007    Temat postu:

A to my mamy makiełki - bułka, mak, rodzynki, orzechy, miód.. myrdum dyrdum Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
frednota



Dołączył: 15 Maj 2007
Posty: 1259
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Żory

PostWysłany: Czw 16:02, 13 Gru 2007    Temat postu:

Hmmm... makówki Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 16:21, 13 Gru 2007    Temat postu:

Pamiętam zeszłoroczne rozbieżności stajenkowiczów w kwestii kto przynosi prezenty pod choinkę Jezyk
Gwiazdor, Mikołaj, czy Dzieciątko Jezus Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)


Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Maroko - Orzepowice

PostWysłany: Pią 7:57, 14 Gru 2007    Temat postu:

No jakie rozbieżności wiadomo, że przynosi Dzieciątko Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iandula



Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 9:34, 14 Gru 2007    Temat postu:

właśnie Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iburg
Lubię rude... Konie i koty :P


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 7752
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Pią 10:13, 14 Gru 2007    Temat postu:

Jak najbardziej Dzieciątko.
Co do moczki to naprawdę co dom to inna. Ale jest pyszna. Moze jedynie nazwa niezbyt ładna. U nas jest specjalny piernik do moczki
Ja robię tak: w 1/2 l wody moczę 1/3 piernika ( jest długi na ok 50 cm) potem to przecieram przez sito żeby nie bylo grudek. Nastepnie dodaję 5 kompotów ( agrest 2 1 l słoje, śliwki bez pestek 2 1 l słoje, brzoskwinie moga być z puszki ( pokrojone w mniejsze kawałki). To wszystko gotuje i dodaje dosyć dużo pokrojonych bakalii ( migdaly, orzechy włoskie, laskowe,( pokrojone i cale) rodzynki, inne owoce kandyzowane też pokrojone na niejsze kawałki, figi, daktyle , śliwka suszona, morela. Ja to wszystko zagotuje się to dodaje kakao rozpuszczone w malej ilości wody ( ciemne) i 1/2 tabliczki czekolady, dosładzam cukrem ( ma być smak sodko-kwaśny) jak wszystko zagotuje się dodaję zasmażkę zrobioną na maśle ( na złoty kolor). Po zagotowaniu odstawiam do zimnego.
Jest tego ogronmy gar. my lubimy bardzo gęsta i żeby było co gryźć.

Wiem że jest robiona też na jarzynach, na piwie, na głowach rybich, z przetartymi balaiami. Co dom to inaczej.

Makówki robie na biszkoptach nie ba bułce. Jest delikatniejsza słodsza. Zalewam mlekiem przed podaniem, nie wcześniej.

Robie jeezcze kutię. Kiedys robilam na bialej pszenicy ( taka powinna byc) ale teraz robię na kaszy pęcak.
Mamy barszcz gotowany na jarzynach, czysty ( wcześniej kisimy buraki to tego mamy sok z buraczków też wlasnej roboty. Nie dodajemy octu. Ma smak winny, taki specjalny trudno mi okreslic słowami. Jest koloru rubinowego. Do tego male uszka z grzybami. Jest pyszny.
Karp tak jak pisalam wcześniej do tego kapusta z grzybami i specjalnie zrobione ziemniaki. Też są inne i robimy je tylko na ta okazję. Mamy też karpia po żydowski ( z tym jest sporo roboty).
Cała pracę rozpocznamy w Wigilie od zrobienia karpia po zydowsku. Potem kapusta i cala reszta.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
frednota



Dołączył: 15 Maj 2007
Posty: 1259
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Żory

PostWysłany: Pią 10:21, 14 Gru 2007    Temat postu:

Pewnie, że Dzieciątko, Mikołaj to 6 grudnia jest.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 11:34, 14 Gru 2007    Temat postu:

Wiadomo że w Poznaniu przychodzi Gwiazdor, ale tu w Zielonej Górze to dla niego za ciepło i swoje obowiązki przekazał Świętemu Mikołajowi Jezyk
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
janetka
Tyż blondynka :P


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1887
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rybnik :)

PostWysłany: Pią 17:45, 14 Gru 2007    Temat postu:

pod choinke to Dzięciatko przynosi, tylko szkoda, ze zawsze zrobi to cichaczem i nigdy go nie przyłapałam Mruga


A Makówki...... Wesoly
Napisze jak ja z babcia robie makówki :)To przepis wg mojej rodzinki

Ilosc zalezna od tego ile sie chce zrobic. U nas jest duzo maku

Mak mielimy u piekarza.
Rodzynki moczymy w wodzie w miseczce. Mak wsypujemy do garnka, wlać trochę wody, tak zeby sie to zagotowalo. Mieszamy. Dodajemy rodzynki namoczone, łyzeczke olejku migdałowego - gotujemy i mieszamy.
Mak zaczyna gestnieć, dodajemy cukier (wg zyczenia), pokrojone drobno migdały, dodajemy mleko i gotujemy. Konsystencja ma być lekko lejąca.Ale ma to być gęste Wesoly
Oczywiscie potrzebne sa bułki. Ja kupuje bulke kanapkową (paryska) krojona! (od "Kristofa" )

Do miski układam na leząco kromeczki bułek(oczywiscie ze skórka), polewam całosc makiem, znow klade plasko kropmki bułek, zalewam całosc makiem, znów bułki, znów mak i tak cały czas. To wszsytko najlepsze jest po jednym dniu lezenia. Nakłada sie na talerzyki lub do misek łyzka.

PS. Nie jestem w stanie przełknac makówek zalanych mlekiem dopiero przed podaniem Kwadratowy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
osm
Dobra konserwa nie jest zła :P


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2570
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Zielona Góra

PostWysłany: Pią 22:36, 14 Gru 2007    Temat postu:

To Dzieciątko już ma 2000 lat i dlatego ma długą siwą brodę Kwadratowy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin