|
Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Poszumy Frankusowe
Frankus-siwy dudrok ;) Kochom go!!! :P
Dołączył: 08 Sie 2006
Posty: 1774
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: z lasu
|
Wysłany: Śro 0:32, 13 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Juje! ale macie wybór w tych barszczach! to wszystko na jednym stole?
Co tam barszcze i inne zupy!
MOCZKA jest NAJWAŻNIEJSZA!! :smt109
Ostatnio zmieniony przez Poszumy Frankusowe dnia Śro 0:43, 13 Gru 2006, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 0:37, 13 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Nie no, ale jak jedziesz na minimum 3 Wigilie to jest w sumie tego....
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Poszumy Frankusowe
Frankus-siwy dudrok ;) Kochom go!!! :P
Dołączył: 08 Sie 2006
Posty: 1774
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: z lasu
|
Wysłany: Śro 0:42, 13 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
hehe to są te uroki ;->
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Iburg
Lubię rude... Konie i koty :P
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 7752
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Śro 1:09, 13 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
U nas moczka , kutia, makówki. Barszcz klarowny Najpier warzywa gotowane potem wyjmuje sie warzywa i do woldy dolewa kiszony własnoręcznie barszcz i sok z buraków. Doprawia do smaku. Do tego maleńkie uszka z grzbaki ( ugotowane grzybki przemielone , cebulka rumieniona i bamoczona bułka sól pieprz).
Karpia robimy w panierce. KUPujemy 2 dni wcześniej ( zabitego) wypatrosze obskrobie z łusek i kroje na dzwonka grubści ok 1 cm ( najtrudniej przekroic kręgosłup) rybki do wiadra i sole ( wiadro przykryte szczelnie zostawiam na balkonie) A w Wigolie panierujemy ( maka, jajko, bułka) i smażymy na margadynie na patelni na złoty kolor potem wkładamy do żaroodpornego naczynie przekładając wiórkami masła i do piekarnika).
Do tego kapusta z grzybami ( własna) i specjalnie zrobione ziemniaki.
Ziemniaki: do rondla troche wody ( tak na dnie) kroimy surowe obrane ziemniaki przekladamy cienko pokrojoną w plastru ceubla, liśc laurowy, sól i pieprz, i tak na przemian garnek przykrywamy folia aluminiowa i pokrywka i na maleńkim ogniu dusimy.
Mozna potem na na talerzu polac masłem, ale nie koniecznie, ja wole bez. polewania.
Ja robie jeszcze karpia po zydowsku w cebuli. Gotyje pare kilogramów cebuli poszatkowanej i cała marchewke i pietruszke na to klade dzwonka karpia i po ugotowaniu na talerz gdzie jak jest gorący to wybieram ości. Obranego karpia ukladam na salaterce. Na samym końcu gotuje sie głowy( ja nie lubie) Potem cebule bez jarzyn przecieram przez sitko daje pieprz do smaku troche żelatyny i wylewam na karpia. Podaje sie zimne.
Moczkę robimy na kompotach i duzo bakalii, Ja lubie bardzo gęstą taka żeby łyzka stała.
A i jeszcze specjalnie dla TŻ sa pierogi z kapustą i grzybami Bo ja siedze w rybach.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kawa
Gość
|
Wysłany: Śro 8:05, 13 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Na wątku o KARPIU załatwiłyście cała
Wigilie , załóżcie nowy wątek- chętnie poczytam.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)
Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Maroko - Orzepowice
|
Wysłany: Śro 9:36, 13 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
zupa rybna i moczka już jestem głodna
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 12:31, 13 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
O u nas ten karpik, jak napisałą Iburg to mi się przypomniało, też po usmażeniu wędruje do takiej elektrycznej patelni (eh ta nowoczesność) i w tym się dogrzewa przed podaniem bo dziadkowie nie smażą tuż przed podaniem ale wcześniej przygotowują co się da. Możliwe, że z tego powodu karp jest mięciutki.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kawa
Gość
|
Wysłany: Pią 7:57, 15 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
A swoją drogą , to karp nigdy tak mi nie smakuje jak w Wigilie.Mniam miacznie.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)
Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Maroko - Orzepowice
|
Wysłany: Pią 9:50, 15 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Ba bo podobno poza okresem wigilijnym karp jest bardzo zaszlamiony (cokowliek by to miało znaczyć), a przed świętami przechodzi na dietę i usuwa wszleki niesmaczne dla nas toksyny z organizmu
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 12:51, 15 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Mozliwe to co piszesz Paskudo bo o tej porze roku karp czeka w magazynach, przepłukiwany świeżą wodą, a tak w ciągu roku to jednak pływa po tych zbiornikach.
A zbiorniki przed zarybianiem to przecież i nawożone są jak potrzeba, więc na jego smak moze się wiele czynników złożyć.
A moze swój smak zawdzięcza jednak tej chwili bo mi nawet śledź w śmietanie smakuje jak nigdy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
krewniak
Tu byczek majowy ;) Całkiem odlotowy :P
Dołączył: 05 Wrz 2006
Posty: 857
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: ziemia rybnicka
|
Wysłany: Pią 14:29, 15 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
majak napisał: | Krewniak - daj przepis na tę zabielaną rybną
|
Proszę uprzejmie:
Glowy karpia, kręgoslupy, ewentualnie ogony gotujemy od zimnej wody z warzywami jak na rosól plus czosnek, ziele angielskie, listek laurowy, ok. godzine tak to sobie chlupie na średnim ogniu, potem dokladnie przecedzamy, doprawiamy, zabielamy gęstą śmietanką rozrobioną z mąką. Podajemy z grzankami, czyli bulka (nie może byc świeża) pokrojona w zgrabna kosteczkę i pieczona na zloto na teflonowej patelni, pod koniec, jak już jest zlota dodajemy odrobinę masla, mozna też na patelnie rzucić czosnek, wtedy grzanki nim przejdą, ale jak ktoś nie chce "śmierdzieć czosnkiem" to niech sobie odpuści. Smacznego!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
krewniak
Tu byczek majowy ;) Całkiem odlotowy :P
Dołączył: 05 Wrz 2006
Posty: 857
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: ziemia rybnicka
|
Wysłany: Pią 14:33, 15 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Poszumy Frankusowe napisał: | A u mnie jest grochówka ( co roku przypalona )
I wszystkich sie pytam jaką mają zupę, bo wiem że ta grochówa jest mało spotykana. Znam narazie jeszcze 2 osoby, u których jest taka tradycja. |
U mojej teściowej też zawsze jest grochówka i to jedyny dom, który znalam w kwestii grochówki. Ale mają tez grzybową. Moi rodzice (i ja też )ZAWSZE mieli zabielaną rybną, a jak ja doroslam to nakazalam im też robić barszcz, bo nam brakowalo czegoś do 12 potraw . A do barszczu zamiast uszek robię takie krokieciki z kruchego ciasta z kapustą i grzybami, pieczone w piekarniku. Pyyyyyyyyyyycha!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 15:31, 15 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Dziękuję z ogromną wdziecznością za podanie przepisu
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dakron
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Czw 15:17, 13 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Moja rodzina zbojkotowała karpia w tym roku
wychodzi na to, że kupię sobie jeden dzwonek (jedno dzwonko?) na Wigilię
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)
Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Maroko - Orzepowice
|
Wysłany: Czw 15:19, 13 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Moja rodzina zbojkotowała karpia w tym roku |
Jak ja Ci zazdroszczę
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|