|
Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nongie
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 9086
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: woj.opolskie
|
Wysłany: Sob 4:43, 25 Lut 2006 Temat postu: Dania bezmięsne |
|
|
Nie jesteśmy wegeterianami, ale też nie jemy mięsa zbyt często.
Dla mnie to taka droga środka - w tygodniu preferuję kuchnię wegeteriańską i ryby, a w niedzielę podaję tradycyjny obiad.
Kilka propozycji z zeszłego tygodnia (ktore - z wyjątkiem pizzy - pasują też do hasła "szybka kuchnia"):
Sałatka z tuńczyka
woreczek ugotowanego na sypko ryżu
1 puszka tuńczyka
zielona cebulka (dymka)
mała puszka kukurydzy
kiszony ogórek
Składniki rozdrobnić i wymieszać.
Można przygotować dzień wcześniej - wtedy jest bardziej aromatyczna.
Ziemniaczki ze świeżym ogórkiem
Ziemniaki pokroić w ósemkę, osolić, ugotować,
Drobno pokrojoną cebulkę podduśić na maśle na złoto
Swieży ogórek pokroić w plastry, układać na talerzu warstwami, przekładając gęstą smietaną (albo serkiem homnogenizowanym) i posypując zieloną cebulką
Odcedzone ziemniaki wyłożyć obok ogórków, polać masłem i cebulką.
Domowa pizza
(porcja na dużą blachę)
Ciasto (dziecinnie proste)
0,5 kg mąki
6 łyżek stołowych oleju
szklanka letniej wody
5 dkg drożdży (pół kostki) - namoczyć w odrobinie letniej wody
Całość wymiąchać i zostawić do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy sos:
2-3 duże cebule pokrojone w kostkę zeszklić na oliwie
dorzucić poł głowki pokrojonego drobno czosnku
2 puszki pomidorów bez skórek albo koncentrat pomidorowy.
Dusić aż pomidory się rozpadną, potem dodać zagęstnik (tłusta słodka śmietana albo 2 łyżki mąki rozrobionej w wodzie), osolić, dodać maggi wg uznania
Na końcu (obowiązkowo) - suszona bazylia.
Wystudzić.
Ciasto rozwałkować na cienki placek i ułożyć na blasze, zawijając nadmiary do środka (w brzegi można zawinąć żółty ser jeśli ktoś lubi), rozsmarować sos a potem to już wiadomo - co kto lubi i ma w lodówce:
duszone pieczarki, papryka, ser żółty i do pieca (200 stopni na 20 minut).
Brokuły zapiekane z serem
Makaron (polecam Lubellę) gotujemy al dente z odrobiną oliwy i solą, odcedzamy, wysypujemy do zaroodpornego naczynia
Brokuły (mogą być mrożone) blanszujemy kilka minut we wrzątku, aż zmiękną, wykładamy na makaron
Przygotowujemy sos serowy (moze być z torebki "4 sery" z Knorra albo gotowy we pudełku z Winiar) i polewamy nim makaron
Posypujemy żółtym serem i zapiekamy, aż ser zamieni się w złocistą skorupkę (jakies 15 minut w 200 st.)
Podajemy z sałatką z pomidorów albo czerwonym winem.
Zupa-krem z brokułów
Ugotować 2 pokrojone w kostkę ziemniaki i paczkę mrożonych brokułów we wrzątku z dodatkiem kostki rosołowej (warzywnej). Kiedy się rozgotują - zmiksować całość na krem z odrobiną słodkiej śmietany.
Podawać z grzankami. Pychota.
Smacznego
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 9:14, 25 Lut 2006 Temat postu: Re: Dania bezmięsne |
|
|
Mąż się nie buntuje? Taa, zupa brokułowa - mniaaaam !
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
guli
Gość
|
Wysłany: Sob 12:00, 25 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
To ja to co bardzo lubię i dzisiaj będę jadła.
Makaron" pióra"/ koniecznie/ - gotujemy na pół miękko.w osolonej wodzie
W międzyczasie gotujemy rózyczki brokuł w osolonej wodzie/ tez na pół miękkie/.
Wszystko odcedzamy.Na patelni na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek/ 3, 4 ząbki/, do tego wrzucamy brokuły, masło i pieprz - chwile podsmażamy mieszając i dodajemy makaron- też chwile na wymieszanie składników.
Posypujemy tartym parmezanem- sporo -
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
martik
-admin z przypadku-
Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 9231
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Czekolandia Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 12:05, 25 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Co to jest makaron "pióra"?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nongie
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 9086
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: woj.opolskie
|
Wysłany: Sob 12:22, 25 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
to takie grube rurki krojone na skos
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
guli
Gość
|
Wysłany: Sob 13:06, 25 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
nie, nie grube- raczej średnie
przy podsmażaniu wszystkiego, do środka piór zawsze dostanie sie trochę smaku-czyli czosnku, brokuł, parmezanu
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tomek_J
Jest!!! zbudowałem ją TYMI ręcami ;)
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2083
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 9:17, 27 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Brokuły a'la Nongie miałem przyjemność spróbowac i gorągo polecam !
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dakron
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 9:56, 27 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
O kurcze dopiero 9 a ja juz myślę dzięki Wam o obiedzie , aaaaaa. jak ja wytrzymam do 17 ????
Ziemniaczki i ogórek ...mniam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dakron
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 9:39, 20 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Tak jakoś spokojnie na Stajence , pewnie wszystkie panie myślą już o doprowadzeniu się do stanu wysokiej gotowości bojowe przed sezonem plażowym 2006
Pomyślałam że sprzedam wam pyszne śniadanko
Na środku dużego talerza ustawiamy miseczkę z jogurtem naturalnym a dookoła układamy pokrojone w kawałki owoce : banan , brzoskwinia , kiwi , pomarańcze , gruszka, mandarynka
Pomysłodawca nazwał to „ Wyspą owocową” mniam
Niby takie nic ale jakie pyszne i zdrowe i wbrew pozorom ładnie wypełnia brzuszek , syci a nie tuczy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
p@tis
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 244
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 17:26, 20 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Z tym, że owoce bywają zdradliwe, jeśli chodzi o "odchudzanie"
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dakron
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 9:30, 21 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Nie wiedziałam , powiadaj
Wiem że w dietach często używa się czerwonych grejpfrutów … chyba w zestawie z jajkami na twardo … muszę podpytać moich kolegów ..ciągle na diecie ,.. katowani przez żony .. i kochanki
Jabłka świetnie oszukują głód, chociaż ja jestem wielką miłośniczka winogron , ale jeśli chodzi o kaloryczność poszczególnych owoców to niestety nic na ten temat nie wiem
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 21:20, 15 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Mam! Mam danie bezmięsne.
Przeglądając przepisy do wytworzenia jakiejś zapiekanki na sylwestra (miały być dwie - dla mięsozerców i wegetarian), na mnie padła ta bezmięsna (a ja wybitny mięsożerca hehe).
Przestudiowałąm tony makulatury i żadna wersja do końca mi nie podpasowała. Zrobiłam włąsny przepis wzorowany na kilku innych
Skłądniki na oko bo właściwie na blachę były (dla 6 osób wyszło po solidnej porcji):
1-1,5 kg ziemniaków
opakowanie szpinaku (normalne nie to Bonduella malutkie) ja miałąm Hortexu
3-4 pomidory
30-40 dkg żółtego sera
15 dkg sera pleśniowego z pleśnią w środku (ja uzyłam Lazura)
oliwa
sól, pieprz, czosnek
śmietana
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy do miękkości. Szpinak gotujemy i doprawiamy wg upodobań - ja robię z czosnkiem, śmietaną, żółtym serem, solą i pieprzem.
Blachę czy inne naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, ukłądamy warstwę ziemniaków, zatykamy wszelkie dziury kawałkami, nalkładamy szpinak, kruszymy połowę sera pleśniowego, nakłądamy następną warstwę plastrów ziemniaczanych, takze zatykamy dziury, następnie układamy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w plastry, kruszymy resztę sera pleśniowego i posypujemy starctym żółtym serem.
Jeśli ktoś woli mogą być dodatkowe warstwy sera pomiedzy każdą inną warstwą, zamiast ziemniaków pasuje też makaron, można polać śmietaną, ser pleśniowy jest dla zaostrzenia smaku ale moze być bez albo jakiś łagodniejszy.
Zapiekamy do rozgrzania całości i stopienia się sera na wierzchu. Długość zależy od tego czy składniki układamy gorące czy zimne.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nongie
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 9086
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: woj.opolskie
|
Wysłany: Śro 10:49, 21 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Mmmm....brzmi smakowicie!
Wypróbuję w wekend!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Forkate
Dołączył: 25 Kwi 2006
Posty: 3332
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 19:43, 21 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
A ja kiedyś, widząc że jesteśmy w posiadaniu szpinaku i makaronu , zaryzykowałam i zrobiłam szpinak zapiekany z makaronem (raczej obojętnie jaki, raczej grubszy) i serem...Ja NIGDY nie jedząca szpinaku skusiłam się i nie pożałowałam!!!
Szpinak wcześniej podsmażyłam z czosnkiem obowiązkowo (bo jestem jego maniaczką) i przyprawami...Podobny przepis do Majaka ale bez pomidorów, śmietany...
Wszystkim smakowało i przeżyli, żeby nie było ;P
Z dań bezmięsnych to czasem wcinam warzywa na patelnię, gotowe mrożonki. Najczęściej z Hortexu, moim zdaniem są najlepsze.
A tak w ogóle to uwielbiam wodzionkę
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|