Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Czekolada
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
guli
Gość





PostWysłany: Śro 16:45, 15 Lut 2006    Temat postu:

To tylko dodam,ze czekolady gorzkie, z których było ciasto robione, były 70 %, a po upieczeniu ja na wierzch kłade bita śmietanę,żeby złagodzić wytrawnosc czekolady, a poza tym lubię bitą śmietanę
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 19:11, 15 Lut 2006    Temat postu:

A właśnie nie jest to ciasto wytrawne - przynajmniej w mojej wersji ze zwykłymi gorzkimi Wedla. Bita to moim zdaniem tylko zbędne kalorie, ale oczywiście jak kto woli Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 20:15, 15 Lut 2006    Temat postu:

Ale wszedzie w przepisach jest ze musi byc gorzka - a jaka to juz rzecz gustu chyba Mruga

To ja jeszcze z owej ksiązki:

KRÓWKI CZEKOLADOWE
500g czekolady deserowej
75 g masła
400g skondensowanego mleka z puszki
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
Połamać czekoladę, wrzucic do garnka razem z masłem i mlekiem. Podgrzewac na małym ogniu, mieszając do uzyskania gładkiej masy. nie dopuścic do wrzenia. Zdjąć z ognia, dolać esencję, ucierac kilka minut az zgęstnieje. Przelać do wysmarowanej formy kwadratowej, wygładzić. Schłodzic w lodówce do stwardnienia, przełożyc na deske i pokroić w kostkę.
Ponoć przechowywac mozna nawet miesiąc - w odpowiednim szczelnym pojemniku.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 1:20, 16 Lut 2006    Temat postu:

O kurde, te krówki to musi być mocna rzecz...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 14:22, 16 Lut 2006    Temat postu:

To jeszcze Mruga

PIANKI Z ORZECHAMI:
125g czekolady deserowej
50g małych pianek marshmallows
25g posiekanych orzechów włoskich
25g posiekanych suszonych moreli
Czekolade połamać, zrobic kąpiel wodną - do roztopienia.
Dosypać pianki, orzechy i morele, wymieszać. Wykłądać łyżką posklejane kawałki na pergamin. Wstawić do lodówki do stężenia czekolady.

KOKTAJL CZEKOLADOWY:
450 ml lodowatego mleka
3 łyżki stołowe goracej czekolady w proszku
3 kulki lodów czekoladowych
kakao w proszku do posypania
Połowe mleka wlać do miksera, dodać czekolade w proszku i jedną kulkę lodów. Zmiksować na puszysto. Wlać resztę mleka i zamieszac. Włożyć na dno szklanki jedną kulke lodów (na dwie szklanki składniki) i zalać koktajlem. Posypać kakao i podawać natychmiast.

TOFFI Z BAKALIAMI:
250g czekolady deserowej
25g masła
4 łyzki stołowe skondensowanego mleka z puszki
450 g przesianego cukru pudru
50g pokrojonych orzechów laskowych
50g rodzynków sułtańskich
(moga byc tez migdały, orzechy włoskie i inne bakalie)
Czekolade, masło i mleko połączyć w kąpieli wodnej. Zdjąc z ognia i dosypywać stopniowo cukier puder - ucierać. Wrzucic bakalie, wymieszać. Przełożyć masę do wysmarowanej tłuszczem formy, docisnąć i wygładzić. Wstawić do lodówki do stęzenia.
Wyjąć na deskę i pokroić na kawałki.
(to taka uproszczona wersja bloku czekoladowego )
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 20:28, 16 Lut 2006    Temat postu:

Maju! Ty chcesz mnie utuczyć !
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 19:18, 20 Lut 2006    Temat postu:

Kto, ja? Anxious gwizdze

CZEKOLADOWY PUDDING KRÓLEWSKI
50g czekolady deserowej
450 ml mleka o smaku czekoladowym
100 g pokruszonych herbatników
125 g cukru
2 jajka
4 łyżki stołowe dżemu czereśniowego
Do rondla wsypać połamaną czekoladę i wlać mleko. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia czekolady. Doprowadzić niemal do wrzenia i odstawić.
Do miski wsypać pokruszone herbatniki, dodać 25 g cukru, wlać mleko z czekoladą i starannie wymieszać. Dodać żółtka i utzreć. Masę przełożyć do żaroodpornego naczynia o pojemności 1,2 litra i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut albo do chwili gdy pudding stęzeje i będzie się uginać przy dotknięciu.
W misce ubić sztywna piane z białek. Stopniowo dosypywać resztę cukru i ubić sztywną, lśniącą masę.
Na masie czekoladowej rozsmarować dżem i pokryc pianą z białek. Wstawić na 15 minut do piekarnika, aż beza z wierzchu będzie chrupiąca i złocista.

PUDDING CHLEBOWO-MASLANY (na 4 porcje)
225 g chałki
15 g masła
50 g groszków z czekolady deserowej
1 jajko
2 żłótka
4 łyżki stołowe cukru
425 g skondensowanego mleka z puszki
Chałke pokroić w kromki, każdą posmarowac masłem.
W naczyniu żaroodpornym ułożyc na dnie warstwe chałki, masłem do spodu, posypać częśćią groszków. Układac następne warstwy chałki i groszków tak by ostatnia była chałka.
Ubic jajka i złótka z cukrem na puszysta masę. Zagotować mleko (znaczy prawie do wrzenia), dolewać stopniowo do masy cały czas ucierając.
Polać bułkę powstałym budyniem, odstawic na 5 minut, docisnąc aby każda kromka była w sosie.
Nastepnie to naczynie ustawić na blasze do pieczenia, wlać wrzątek aż do połowy wysokości naczynia. Piec w 189 stopniach przez 30 minut lub do chwili gdy budyń stęzeje. Po upieczeniu odstawic na 5 minut i bezpośrednio podawać na gorąco.

ZŁOTY SOS CZEKOLADOWY
150 ml śmietanki kremówki
55g mleka
3 łyżki stołowe cukru
175 g połamanej na kawałki białej czekolady
2 łyżki stołowe brandy
Zrobic kąpiel wodną - miska żaroodporna w rondlu z wodą, na małym ogniu. Wlać śmietanę, dodać masło i cukier, mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa. Zdjąć z ognia.
Wrzucac po parę kawałków czekolady i mieszać, czekając z nastepnymi porcjami, aż się rozpuszczą.
Dolać brandy i dokładnie wymieszac sos. Pozostawić aby wystygł i przed podaniem osiągnął temperaturę pokojową.
(na zdjęciach w książce jest koloru jak sok pomarańczowy!)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Luna
Pamira & Me forever :)


Dołączył: 23 Paź 2006
Posty: 197
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Jaworowo Kłódź

PostWysłany: Czw 16:27, 02 Lis 2006    Temat postu:

Mój braciszek kochany pracował w Carlletii, jest to fabryka czekoladek (bardzo dobrch) z tego co wiem na naszym rynku żadko kiedy mżna spotkać ich wyroby. Często przynosił całą torbę z pracy, a ja jak na siostrę młodszą przystało troche od niego wyżebrałam hehe Jezyk. Parokrotnie właśnie wziął dla mnie koniki z czekolady gorzkiej, bardzo dobre ale małe były Smutny.

A teraz mojego brata wywiało do Irlandi i już skończyły się darmowe czekoladki.
Dobre były hmmmmm
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
majak
Gruba i ja :-)


Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Grodzisk Maz.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 12:22, 13 Mar 2008    Temat postu:

A czy ktoś z Was byłby w stanie przełknąc takie oto batoniki dla dzieci?

Są różne, my akurat mamy w białych opakowaniach. Na Litwie bardzo popularne.
Zalecane dla dzieci a takze osób z anemią.

...niektórzy uważają to za lepsze niż Viagra...

Zawiera albuminy z krwi krowiej... Wesoly ciocia mówiła że u nich potocznie właśnie nazywa się to batonami w krwią Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dakron



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 22:49, 14 Mar 2008    Temat postu:

bleeeeee? uuu nie wygląda za dobrze
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dragonnia
Va'esse deireádh eap eigean...


Dołączył: 10 Mar 2008
Posty: 1286
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Giżycko - MAZURY
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 23:00, 14 Mar 2008    Temat postu:

opis okropny ale kto wie, może sa pyszne, choc ja i tak kocham 1: Wedel - czekolada truskawkowa, Milka - jogurtowa i wogóle wszystkie mleczne
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
martik
-admin z przypadku-


Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 9231
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Czekolandia
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 22:10, 17 Mar 2008    Temat postu:

Właśnie wrąbałam pół orzechowej Milki zawstydzony Jutro od rana będę spalać te cholerne kalorie... Ale jak mi się humor poprawił Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szalonaisa
Jestem szalona... mówią mi ;)


Dołączył: 24 Sty 2007
Posty: 2495
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdzie wiatr poniesie :)

PostWysłany: Sob 19:20, 06 Wrz 2008    Temat postu:

Nutella w innym wydaniu :D



[link widoczny dla zalogowanych]


Ostatnio zmieniony przez szalonaisa dnia Sob 19:23, 06 Wrz 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kocia
uwielbiam prostotę...


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 19:01, 07 Wrz 2008    Temat postu:

Jadłam jakiś czas temu. Polecam! mniam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szalonaisa
Jestem szalona... mówią mi ;)


Dołączył: 24 Sty 2007
Posty: 2495
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdzie wiatr poniesie :)

PostWysłany: Wto 19:27, 23 Wrz 2008    Temat postu:

Jak ktoś będzie przypadkiem w Olsztynie to polecam Czekoladziarnię na ul. Mazurskiej 6. Maja pyszną gorącą czekoladę i bardzo fajną atmosferę Wesoly

[link widoczny dla zalogowanych]

No i bym zapomniała, że połączenie czekolady z serem pleśniowym nie jet poronionym pomysłem Wesoly


Ostatnio zmieniony przez szalonaisa dnia Wto 19:30, 23 Wrz 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny
Strona 3 z 9

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin