|
Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nongie
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 9086
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: woj.opolskie
|
Wysłany: Śro 7:01, 12 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Ziołowa przyprawa do grilla + czosnek + oliwa + maggi + rozmaryn +sól
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tomek_J
Jest!!! zbudowałem ją TYMI ręcami ;)
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 2083
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Śro 9:07, 12 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Grill grillem, ale niedawno z sąsiadem ze starych cegieł i blach sprokurowaliśmy wędzarnię i po raz pierwszy w życiu spróbowaliśmy uwędzić coś. Owym cosiem były pstrągi i nie chwaląc się stwierdzić muszę, że po paru godzinach wszyscy szamali, aż im się uszy trzęsły !
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
guli
Gość
|
Wysłany: Pią 10:30, 14 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Ja do mięsa z drobiu robię taką zalewę:
wino , troszkę miodu, keczup,oliwa, sos sojowy sól,pieprz, czosnek i zioła prowansalskie i odrobina chili.
Marynuję w tym kilka godzin i dopiero na ruszt.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Hoss Cartwright
Gość
|
Wysłany: Pią 10:40, 14 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Czyli robicie wszystko by zabić smak mięsa a zastąpić go innymi smakami.
Po sześciu miesiącach nie mam już naymnieyszey potrzeby bycia mięsożercą i schudam dziesiąty kilogram.
Nie namawiam ale polecam.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nongie
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 9086
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: woj.opolskie
|
Wysłany: Pią 10:42, 14 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Uuu... czyli przez poł roku ssie?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
guli
Gość
|
Wysłany: Pią 11:31, 14 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Hoss Cartwright napisał: | Czyli robicie wszystko by zabić smak mięsa a zastąpić go innymi smakami.
|
Nie zabijamy, a wzbogacamy ten smak
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)
Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Maroko - Orzepowice
|
Wysłany: Czw 10:13, 08 Maj 2008 Temat postu: |
|
|
Myślę, ze warto trochę uaktualnić jakieś nowe pomysły może - bo sezon już w pełni.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
wanilia
Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 349
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: 100lica - Stajnia Wilanów
|
Wysłany: Czw 15:32, 08 Maj 2008 Temat postu: |
|
|
U mnie na ruszt idzie:
- Kiełbasa - doskonale wypieczona, ale nie spalona, z ketchupem lub/i musztardą
- Dzwonek łososia - co prawda nie jest on wędzony, ale jak się ładnie zarumieni to tylko dodać cytrynki i ew. soli i niebo w gębie
- Karkówka - ale jak znam życie to głównie przysmak mężczyzn (u mnie tylko tata i wujkowie jedzą ) - pieczone mięso z przyprawami.
- Pieczone ziemniaczki - U nas pieczemy w mudurkach, potem skórkę zdejmujemy, dodajemy masełko i sól i... rozpływamy się w smaku pieczonego ziemniaczka
- Pieczony chlebek (grzanka) - Grzanka z tostera nie smakuje tak samo jak z grilla! Jest o wiele smaczniejsza, bardziej chrupka... Zwykle większość dzieci zjada (najlepiej z kechupem lub masełkiem)
EDIT: No i oczywiście zapomniałam o obowiązkowych sałatkach i piciu: tzn. coli, piwie lub herbacie Earl Grey (można się domyślić co dla kogo )
Ostatnio zmieniony przez wanilia dnia Czw 15:34, 08 Maj 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Paskuda
Stajenkowy KO-wiec :)
Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 5085
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Maroko - Orzepowice
|
Wysłany: Pią 6:42, 09 Maj 2008 Temat postu: |
|
|
Cytat: | - Dzwonek łososia - co prawda nie jest on wędzony, ale jak się ładnie zarumieni to tylko dodać cytrynki i ew. soli i niebo w gębie |
zawijacie w folię czy taki goły na ruszt?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
wanilia
Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 349
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: 100lica - Stajnia Wilanów
|
Wysłany: Pią 9:38, 09 Maj 2008 Temat postu: |
|
|
W sreberko
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Forkate
Dołączył: 25 Kwi 2006
Posty: 3332
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 10:41, 09 Maj 2008 Temat postu: |
|
|
A ja kocham filety z mintaja grillowane. Najlepiej jak są bezpośrednio na ruszcie przez jakiś czas, ale mogą być też w sreberku. Pychota! Aha, no i trzeba przyprawić
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
frednota
Dołączył: 15 Maj 2007
Posty: 1259
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Żory
|
Wysłany: Pią 10:46, 09 Maj 2008 Temat postu: |
|
|
Panga dobrze przyprawiona w sreberku, skrzydełka mniam - bez sreberka jak i z sreberku, ale wtedy tak smakują bardziej na ugotowane, co tam jeszcze - każdy rodzaj mięcha dobrze przyprawionego i szaszłyki z piersi z kurczaka owinięte w boczuś z cebulka papryka i kto tam co jeszcze lubi. Boczek nam daje to, że piersi nie są suche
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dragonnia
Va'esse deireádh eap eigean...
Dołączył: 10 Mar 2008
Posty: 1286
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Giżycko - MAZURY Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 14:35, 15 Maj 2008 Temat postu: |
|
|
A ja cudaka robię: Ziemniaki obrane kroję w plasterki, z folii aluminiowej robię cos na zasadzie sakiewki i wkładam tam ziemniaki. Dodaje do tego krojona w kostke kiełbasę Lub inne miesko). Przyprawiam na ostro (papryka słodka, pepperoni, czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie, pieprz cayen, itp), zalewam oliwa zoliwek lub olejem. Zawijam to wszystko i na grilla. Po upieczeniu wlewam trochę keczupu, bełtam i wcinam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
wanilia
Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 349
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: 100lica - Stajnia Wilanów
|
Wysłany: Nie 19:29, 25 Maj 2008 Temat postu: |
|
|
Jeszcze słyszałam, że można na grillu upiec... jabłko! Naprawdę! Podobnież bardzo dobre, trochę cynamonu i już!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
lechita
Dołączył: 22 Lis 2005
Posty: 615
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Nie 22:23, 25 Maj 2008 Temat postu: |
|
|
schab moczony w ciemnym piwie, z dodatkiem sosów sojowych i natarty 5cioma smakami oraz imbirem. Jeśli wyciągnę po raz 5 piąty przepis od brata to zapodam
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|