Forum Stajenka Strona Główna Stajenka
Miejsce, którego nam brakowało :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Cuuuukiiniaaaaaa!

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
p@tis



Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 244
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 4:36, 19 Wrz 2009    Temat postu: Cuuuukiiniaaaaaa!

Oprócz leczo i tradycyjnych "a la kotletów" z cukinii ostatnio masowo wyrabiam pasztet
Pyszne - w sam raz dla wegetarian i nie tylko

3-4 szklanki startej cukinii
4 jajka
ser zółty 20 dkg starty na tarce
1.5 szklanki bułki tartej
1-2 marchewki starte na tarce na grubych oczkach
1-2 cebule pokrojone w kostkę (ja preferuję cukrową, albo czosnkową)
0.5 szklanki oleju
Zielona pietruszka
Czosnek, bazylia, wedle uznania

Wymieszać to wszystko z solą i pieprzem, ewentualnie troszkę wegety lub kucharka

Piec około godzinę w temp. 180 stopni.



No i coś co mnie ostatnio zaskoczyło u koleżanki.

Dżem z cukinii

Około 5 kg cukinii - trochę ścieramy na tarce, troszkę kroimy w kostkę i smażymy na prawie jednolitą masę (sama sok puści pod wpływem ciepła)
Dodajemy sok z 3 cytryn
około 1-1,5 kg cukru
można dodać imbir
3 galaretki cytrynowe, pomarańczowe albo agrestowe (albo mieszane). Można dodać ananasa z puszki a wtedy goście będą godzinami zgadywać co to za dżem
Gorące przelewamy do słoików i stawiamy do góry dnem


Że o plackach ziemniaczanych z cukinii nie wspomnę
Robimy coś w stylu ciasta na placki ziemniaczane, tylko dodajemy 1-2 cukinie starte na tarce.

Albo ziemniaki zastępujemy całkowicie startą cukinią.

Smażymy w głębokim oleju.


Smacznego!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
janneke
Niezmiennie wierna... czarnym perłom :)


Dołączył: 24 Sie 2009
Posty: 683
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 9:17, 19 Wrz 2009    Temat postu:

P@tis, ten pasztet pieczemy w takiej foremce podłużnej? Takiej babkowej?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
frednota



Dołączył: 15 Maj 2007
Posty: 1259
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Żory

PostWysłany: Wto 12:02, 22 Wrz 2009    Temat postu:

Leczo z cukini:
Papryka czerwona , zielona, żółta - kto co woli, ilości jakie się chce

cebula

pieczarki - cebulke i pieczarki podsmazyc jako pierwsze i wrzucić do garnka z niewielką ilością wody

pomidory - sparzyć, obrać ze skórki i pokroić, dodać do garnka

kiełbasa jaką kto lubi, mogą być też parówki - podsmażyć i do gara

wszystko poddusić dodać przypraw, można też dodać koncentrat pomidorowy

Na koniec pokroić cukinie w kostke, u mnie idzie dwa razy tyle cukini co reszty składników, i do gara. Trochę poddusić aż cukinia lekko zmięknie.
Zjeść Wesoly
Można też do tego wbić jajko i będzie świetna jajecznica.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iandula



Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 11:33, 26 Wrz 2009    Temat postu:

Jakie to musi być pyszne, założyłam sobie zeszyt przepisów ze stajenki, wpisałam, muszę spróbować


cukinia a la Iza Mruga pokroić w plasterki , posypać przyprawami (co kto lubi), obsmażyć na oleju z jednej strony, przewrócić na drugą, a na tę rumianą położyć czosnek, pomidor, kawałek sera (nawet mozzarella) , smażyć aż się ser zrobi miękki, smacznego Wesoly


Ostatnio zmieniony przez Iandula dnia Nie 8:54, 27 Wrz 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sankarita



Dołączył: 20 Maj 2008
Posty: 2242
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Górny Śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 23:41, 26 Wrz 2009    Temat postu:

Ciekawy ten dżem z cukinii Wesoly
Chyba tez sobie zacznę te przepisy zapisywać, większość już brzmi bardzo smacznie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rudzinka1



Dołączył: 14 Paź 2009
Posty: 619
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kwidzyn, pomorskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 22:50, 25 Lis 2009    Temat postu:

Ja cukinię robię głównie z piersią z kurczaka. Smażę słoninkę, żeby się wytopiła, dodaję 3-4 cebulki, jak się zeszklą dodaję pierś i troszkę kurkumy. Jak się już pierś i cebulka zaczną zarumieniać dodaję cukinię (wszystko pokrojone w kostkę oczywiście), Podlewam bulionem, przyprawiam mieszanką ziół do kurczaka i duszę aż cukinia będzie miękka. Dodaję wtedy odrobinę musztardy i soku z cytryny zagęszczam zasmażką. Podaję z ryżem. Pychotka, a synek jak wcina, aż mu się uszy trzęsą Mruga
Robię tez wersję podobną z brokułami, ale wtedy zawsze prócz bulionu dodaję jeszcze później białe wino(też duszę) i łyżkę cukru- jeszcze lepsze!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
janneke
Niezmiennie wierna... czarnym perłom :)


Dołączył: 24 Sie 2009
Posty: 683
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 19:52, 26 Lis 2009    Temat postu:

Rudzinka, czy Ty musisz tak daleko mieszkać?
Przyjechałabym na degustację Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rudzinka1



Dołączył: 14 Paź 2009
Posty: 619
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kwidzyn, pomorskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 18:41, 13 Gru 2009    Temat postu:

Ależ ja zapraszam!!! Z zielonych warzyw w kuchni robię ponoć cuda Mruga Przespać się też jest gdzie, bo po tym białym winie może w główce zaszumieć :D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
levemi



Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 496
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Opole

PostWysłany: Wto 22:39, 09 Sie 2011    Temat postu:

uwaga uwaga! cukinia mi się kisi w słoikach! jupi jupi

_________________

cukinia pieczona Mruga

cukinie pokroić w plastry (może być bez skórki) przyprawić i ułożyć na blasze wyłożonej papierem
pomidory bez skórki pokroić w plastry i ułożyć na cukinii, posypać pieprzem ziołowym
można na to położyć po plastrze sera żółtego lub feta
skropić olejem nieco
piec około 20-30 minut (aż do "zmarszczenia" pomidora)
i gotowe

jako dodatek zrobiłam smażoną pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę do posypania gotowego dania Wesoly


Ostatnio zmieniony przez levemi dnia Wto 16:21, 14 Sie 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Stajenka Strona Główna -> Boks 4: JADŁODAJNIA / BAREK Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin