|
Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 15:39, 09 Gru 2005 Temat postu: Ciasteczka - pomocy! |
|
|
Co roku na święta robię z moim synkiem ciasteczka choinkowe. W sumie nigdy ich nie wieszamy na choinkę ale staramy się zrobic takie żeby do tego celu się nadawały czyli wstrząsoodporne i nie rozlewające się w czasie pieczenia (trzymające formę).
I tu problem bo co roku mam inny przepis bo je ciągle gubię (albo zapominam skąd brałam).
Pomóżcie!!
Kilkuskładnikowe, nie za dużo roboty i pamietając że do pieczenia mam tylko prodiż
Macie jakieś propozycje przepisów?
Celowo w tytule nie pisałam świąteczne/choinkowe żeby można było wrzucać też co lepsze "zwykle" ciasteczkowe pomysły.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dakron
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pią 15:50, 09 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
Ja co roku piekę pierniczki , oczywiście przepis gubie juz w styczniu
Podejscia są dwa , z powodu dużej chodliwości owych przysmaków
do Wigilii żaden nigdy sie nie uchował ....taka tradycja
W tym roku umówiłam sie na pieczenie z przyjaciółką i ...winkiem ...juz to widze oczyma wyobraźni
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 15:54, 09 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
Hehe no pierniczki najlepsze.
A u nas to dlaczego nie wiszą na choince....bo nie zdążą jej zobaczyć
Raz zrobiliśmy takie że do tej pory leżą w barku....ladne owszem sa ale zęby to trza mieć ze stali....
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dakron
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pią 16:01, 09 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
Jak sie wcina ciepłe to są jeszcze miekkie , a jak ostygną to można z mleczkiem
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
guli
Gość
|
Wysłany: Pią 16:05, 09 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
Moja córcia piecze wspaniałe ciasteczka
Sa najbardzej pożadana słodyczą w Święta.
Jak wróci, to poda przepis.
Och..rozki z pistacjami , polewane czekoladą mniam,,mniam,,
ale takie płaskie też sa dobre
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 16:10, 09 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
w zeszłym roku robiłam ciasteczka- koniki (cale i głowy z czapą mikołaja) na klubowa Wigilię w stajni.
Były pierniczkowe...tyle pamietam z przepisu, a były w sam raz, nie kruszyły się i nie odskakiwał mózg przy próbie ugryzienia.
Szkoda że nie zdążyłam zrobić zdjęć...miały czerwone czapy z białym "futerkiem", gniade, siwe i kasztanki...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dakron
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 20:36, 12 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
Pierwsza porcja pierniczków w piekarniku <skoczek1> jeśli będą pyszne , to zamieszczę przepis na forum wyciągam za 10 min ..... rosną radośnie ...ale pachną
Święta... święta :smt114
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nongie
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 9086
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: woj.opolskie
|
Wysłany: Pon 20:40, 12 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
A mi mamusia piecze pierniczki. Mniamuśne, z płatków kokosowych.
I w Liedlu kupuję takie korzenne.
A potem harakiri na wadze....
Dakron, ty lepiej daj przepis jak wyglądać tak jak Ty, po skonsumowaniu dużej ilości słodyczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dakron
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 21:26, 12 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
Trzeba mieć w sobie dużo radości życia , być niepoprawną marzycielka , czytać literature mało ambitną w wannie , duzo flirotować , pozdrawiam w tym miejscu moich szanownych kolegów z forum , nie jeść obiadów i kolacji i już
Hoss twierdzi że powinnam złapac 2 kilogramy a Osm nie miał zastrzeżeń
Ale pamiętajcie dziewczyny u mnie to sie inaczej rozkłada mam duuuużo cm długosci i iprowadze intensywny tryb zycia
A pierniczki już upiekłam .....są FANTASTYCZNE !!!!!!
zamieszcze ten przepis
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dakron
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 22:19, 12 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
Drobne pierniczki
1kg mąki
45 dag miodu
25 dag cukru
10 dag masła
2 jajka
łyżeczka czubata przyprawy piernikowej
6 łyżeczek proszku do pieczenia (spokojnie można dać paczuszkę na 0,5 kg mąki - sa lepsze w smaku a równie wyrośnięte)
odrobina soli
W garnku stopić miód z masłem i cukrem , podgrzewać aż powstanie jednolita masa
Zdjąć z ognia i schłodzić
Mąkę wymieszać z proszkiem , jajka rozmącić z solą Dodać do masy miodowej wraz z przyprawa korzenną
Zagnieść rękoma , mam do tego taką kamienną miskę po prababci , ale można to wszystko wymieszać na stolnicy , aż do otrzymania gładkiego jednolitego ciasta , rozwałkować na grubość 1 cm ( wałek zostawić w zasięgu ręki , przyda się na domownika który wróci po imprezie od kolegi) wpuścić dziecko do kuchni , dać mu foremki do wycinania pierniczków , zasiąść przed komputerem, podzielić się swoimi wrażeniami ze znajomymi z forum
Do nagrzanego piekarnika 200*C wkładać pierniczki ułożone na pergaminie w pewnych odległościach od siebie na 13-15 min
Cieszyć się zapachem i swobodą działania
Ihah dzwonił , zażądał swojej działki pierniczków ....piekielny net , nic się nie da ukryć
Jutro ozdabianie kolorowymi lukrami
Ostatnio zmieniony przez dakron dnia Wto 13:29, 28 Lis 2006, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 12:22, 13 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
Dzieki za przepis! Sporo chyba tego wychodzi z kilograma mąki?
Bede próbować.
Może ktos ma jeszcze jakies propozycje hę?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dakron
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6405
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 12:24, 13 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
Sporo to pojęcie względne jak ma się rodzinkę
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 12:59, 13 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
majak napisał: | Może ktos ma jeszcze jakies propozycje hę? |
Ja mam taką propozycję z serwisu [link widoczny dla zalogowanych]
Kruche ciasteczka na Gwiazdkę. Ciastka - symbole. Pyszne do pogryzania, znakomite do dekoracji świątecznego stołu czy bufetu, do powieszenia jako ozdoba choinkowa
Składniki:
2,5 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 20 dag masła, 1 szklanka cukru, 1 duże jajko, 1 laska wanilii, Na lukier: 20 dag cukru pudru, 1 białko
Sposób przygotowania:
Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Masło i cukier ubijaj mikserem przez 3 minuty i połącz z sypkimi składnikami. Dodaj jajko i startą na tarce wanilię. Wyrób ciasto na gładką masę. Z ciasta uformuj wałek o średnicy 5 cm lub rozwałkuj je na placek o grubości 5 mm. Uformowane ciasto zawiń szczelnie w folię aluminiową i wstaw do lodówki na 4 godziny. Z wałka odkrój plasterki grubości 5 mm (uzyskasz okrągłe ciasteczka), a z placka możesz powykrawać foremkami ciasteczka w różnych kształtach. Piecz 10-15 minut w temp. 200°C. Zrób lukier. Zmiksuj cukier puder z białkiem w miseczce i od razu nakryj ściereczką, aby nie wysechł i nie stwardniał. Gdy ciastka ostygną, udekoruj je lukrem lub roztopioną czekoladą, możesz też po prostu posypać cukrem pudrem.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 13:04, 13 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
Ooo fajnie. No tak strone gazety to mało kiedy pamiętam przejżeć hihi.
Ale ja mam sklerozę postepująca to chyba dlatego
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|