 |
Stajenka Miejsce, którego nam brakowało :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 12:59, 08 Cze 2010 Temat postu: Chłodniki |
|
|
Było coś niecos w innych watkach ale nikt przepisu nie podał na żaden
Zrobiło się ciepło, czas na zimne zupy.
Nie mogłam się powstrzymać na widok botwinki i kupiłam.
Teraz pewnie ju nie zdążę, ale wieczorkiem zdziełam chłodnik bodajże on itweski się zwie - z botwinki ,z ogórkiem, koperkiem i kefirem / zsiadłym mlekiem.
Podajcie przepisy na swoje chłodniki - owocowe i warzywne.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
szalonaisa
Jestem szalona... mówią mi ;)
Dołączył: 24 Sty 2007
Posty: 2495
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdzie wiatr poniesie :)
|
Wysłany: Wto 13:52, 08 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Majka w słoiczek i przesyłaj na wyspy!!! Ośliniłam się
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 22:41, 14 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Pęczek botwinki kroję w kawąłeczki, razem z buraczkami. ZAlewam wodą w garnku i gotuję do miękkości. Studzę, dodaję pokrojony w kostkę ogórek (lub dwa) pęczek rzodkiewki takze pokrojonej, pęczek koperku (lubię dużo), trochę szczypiorku. Zalałam tym razem kefirem (ok litra), doprawiłam solą i pieprzem.
Poprzednio zamaist kefiru to albo zsiadłe mleko albo i śmietanę też dodawałam za przepisem babci Adama - śmietana sokólska - najlepsza. Ale to do kefiru dodatek. Sama to za ciężka.
No i całosc do lodówki - najlepszy na drugi dzień jak zostanie
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Iandula
Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 6184
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 20:36, 15 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
majak, jak warzywa zagotujesz to rozumiem, że czekasz do wystudzenia, a potem dodajesz kefir?
brzmi fajnie, a do tego niskokaloryczne chyba jest (bez opcji ze śmietaną)
Młodego jakiś czas nie będzie, to mam okazję wypróbować i dam znać, wprawdzie nigdy nie jadłam, ale lubię nowinki
Ostatnio zmieniony przez Iandula dnia Wto 20:38, 15 Cze 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 23:01, 15 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
No napsiałam, ze studze, powinnam, ze do temperatury pokojowej. No widziaąłm przepis, gdzie pisali aby trochę ochłodzić ale ja wolę do chłodnego juz wywaru wlewać kefir.
Fajne gęstawe wychodzi, a zależnie ile wsadzimy botwinki, ogórka i reszty - ile trzeba to gryźć, ale mnie smakuje bardzo
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Bambini
Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 490
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Oborniki k/Poznania Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 19:02, 18 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
majak napisał: | No i całosc do lodówki - najlepszy na drugi dzień jak zostanie  |
ja jeszcze dodaję jajeczko na twardo, pycha
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 21:13, 18 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
O tak jajeczko też.
Tylko u mnie nie zdąży się ugotować jak juz chłodnika nie ma
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 21:23, 18 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Ja??????
No wiecie....ale też mnie anszło na chłodnik.
A moze ktos robił pomidorowy? Gazpaczo czy jakos tak o ile nazwy nie pomyliłam wiem ,ze źle napisane (fonetycznie). Chyba właśnie w Hiszpanii podawane ale nie miałąm okazji próbować.
Czy chłodne zupy owocowe też można przyrónać do chłodników? Czy bardziej te przecierowe?
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Bambini
Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 490
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Oborniki k/Poznania Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 14:41, 25 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
majak napisał: | Ja??????
No wiecie....ale też mnie anszło na chłodnik.
A moze ktos robił pomidorowy? Gazpaczo czy jakos tak o ile nazwy nie pomyliłam wiem ,ze źle napisane (fonetycznie). |
ja zrobiłam wg następującego przepisu
500 g pomidorów, 1 ogórek, 1 papryka czerwona, 1 zielona, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz
odłożyć 1 pomidora, resztę parzymy i obieramy ze skórek, kroimy na ćwiartki; ogórek obrać i pokroić w kostkę, paprykę w paski. Odłożyć ok.1/3 ogórka i papryki. Resztę rozdrobnić w malakserze razem z czosnkiem, oliwą i octem. Doprawiamy solą i pieprzem. Chłodzimy i podajemy z grzankami, miseczki dekorujemy odłożonymi wcześniej warzywami.
ja dorzuciłam od siebie jeszcze koperek bo uwielbiam
smacznego !
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Bambini
Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 490
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Oborniki k/Poznania Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 17:14, 13 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
chłodnik z ogórków małosolnych
potrzebujemy litr kefiru, 4-5 ogórków małosolnych, ząbek czosnku, sól koperek. Ogórki trzemy na tarce, dodajemy kefir, zmiażdżony czosnek, posiekany koperek, wg upodobań solimy/pieprzymy i chłodzimy; można podawać z grzankami/paluszkami, co kto lubi
mega proste i dobre w taki upalny dzień
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kocia
uwielbiam prostotę...
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 4506
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Kraina Podziemnej Pomarańczy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 10:19, 15 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
Tożto przepis na sos tzatziki Jedyna różnica polega na rodzaju ogórka (surowy a nie kiszony) No i jogurt zamiast kefiru.
Ostatnio jadłam coś podobnego tyle, że jeszcze oliwą polane. Szczerze mówiąc niespecjalnie mi smakują takie wynalazki
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
majak
Gruba i ja :-)
Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 6000
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Grodzisk Maz. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 18:30, 21 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Ja dzis kupiłam botwinkę, właśnie siekam i będę gotować. Kto sie dołącza???
Kto robi już chłodniki w tym sezonie?
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|